H διατροφική συνήθεια που συνδέεται άμεσα με την κατάθλιψη

H διατροφική συνήθεια που συνδέεται άμεσα με την κατάθλιψη

Μια διατροφή η οποία περιλαμβάνει τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, καταλήγει η νέα έρευνα. Τα σάκχαρα μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονώδεις, νευροβιολογικές και μεταβολικές διεργασίες οι οποίες συνδέονται με καταθλιπτικά συμπτώματα.

Η φλεγμονή στο σώμα και τον εγκέφαλο έχει επανειλημμένα συνδεθεί με την κατάθλιψη – ένας φλεγμονώδης εγκέφαλος είναι συχνά ένας καταθλιπτικός εγκέφαλος.

Όταν συνδυάζεται με την έλλειψη έκθεσης στον ήλιο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μια δίαιτα γεμάτη με επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν υψηλά επίπεδα ζάχαρης μπορεί να είναι επικίνδυνη για την ψυχική υγεία.

Ο Dr. Stephen Ilardi, συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε:

“Για πολλούς ανθρώπους, η μειωμένη έκθεση στο ηλιακό φως κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα διαταράξει τους κιρκαδικούς ρυθμούς, διακόπτοντας τον υγιεινό ύπνο και ωθώντας το 5 έως 10% του πληθυσμού σε επεισόδιο κλινικής κατάθλιψης”.

Ο άνθρωπος τείνει να επιζητά ζάχαρη κατά τη διάρκεια του χειμώνα. “Ένα κοινό χαρακτηριστικό της κατάθλιψης που ξεκινά το χειμώνα είναι η έντονη επιθυμία για ζάχαρη” δήλωσε ο Dr. Ilardi:

Δυστυχώς, η ζάχαρη μπορεί να είναι δύσκολο να αποφευχθεί αφου πιστεύεται ότι ανεβάζει τη διάθεση: «Τα γλυκά, δρουν σαν ναρκωτικά. Έχουν άμεση επίδραση στη διάθεση, αλλά σε υψηλές δόσεις μπορούν επίσης να έχουν μια παράδοξη, ολέθρια συνέπεια μειώνοοντας την ευημερία, αυξάνοντας τη φλεγμονή και να προκαλώντας αύξηση βάρους ». συμπληρώνει.

Τα συμπεράσματα προέρχονται από ανασκόπηση της έρευνας σχετικά με τις ψυχολογικές επιπτώσεις της κατανάλωσης ζάχαρης.

Για να αποφύγουμε την κατάθλιψη η διατροφή μας πρέπει να περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο εγκέφαλος και να αποφεύγουμε τις πιθανές τοξίνες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα