Ποια είναι η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο άνοιας

Τα άτομα με γενετική προδιάθεση εμφάνισης άνοιας, τα οποία ακολουθούσαν έναν υγιεινό τρόπο ζωής είχαν 32% λιγότερες πιθανότητες να την αναπτύξουν σε σχέση με τα άτομα με γενετική προδιάθεση που ακολουθούσαν έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περίπου 200.000 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πιο συγκεκριμένα, εξέτασαν τον γενετικό κίνδυνο των συμμετεχόντων για εμφάνιση άνοιας και τη συνολική ποιότητα ζωής τους. Στη συνέχεια, αφού ανέλυσαν τα αποτελέσματα διαπίστωσαν ότι η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (π.χ. ένα ποτήρι κρασί την ημέρα) ήταν οι «υγιεινές συμπεριφορές» που σχετίζονταν με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε όλες τις ομάδες με γενετική προδιάθεση.

«Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι αναπόφευκτο να αναπτύξουν άνοια λόγω των γονιδίων τους. Ωστόσο, φαίνεται ότι μπορεί να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο της άνοιας, ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής», δήλωσε ο ερευνητής Δρ. David Llewellyn.

Πώς ακριβώς ορίζεται η υγιεινή διατροφή;

Σε αυτή τη συγκεκριμένη μελέτη, η υγιεινή διατροφή βασίστηκε στην κατανάλωση τουλάχιστον τεσσάρων ομάδων τροφίμων που σχετίζονται με την καρδιομεταβολική υγεία (δηλαδή τρόφιμα που συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη, καρδιακών παθήσεων ή εγκεφαλικού επεισοδίου).

Αυτές οι ομάδες τροφίμων περιλαμβάνουν λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, όσπρια, ψάρια, υγιεινά έλαια (όπως ελαιόλαδο και το λάδι αβοκάντο), γιαούρτι και τα ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα ολικής αλέσεως. Πρόκειται δηλαδή για όλα τα τρόφιμα που περιλαμβάνονται στη μεσογειακή διατροφή, η οποία έχει συνδεθεί με τον μειωμένο κίνδυνο άνοιας.

 

Πηγή: onmed.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα