Γρίπη 2018 - 2019: Καταγράφηκε το πρώτο πιστοποιημένο κρούσμα στην Ελλάδα

Το πρώτο πιστοποιημένο εργαστηριακά κρούσμα γρίπης καταγράφηκε στην χώρα μας και αφορά έναν ασθενή που προβλήμθηκε από τον γνωστό μας Α (Η3Ν2) το οποίο ευτυχώς καλύπτει το φετινό εμβόλιο.

Συνολικά εξετάστηκαν τις δύο προηγούμενες εβδομάδες 37 "ύποπτα" δείγματα που είχαν σταλεί για ανάλυση από δημόσια νοσοκομεία αλλά γρίπη αφορούσε μόνο αυτό το ένα. Όπως σημειώνουν μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα, μόλις το 8% των ανθρώπων που επισκέφθηκαν γιατρό είχαν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού.

Η έξαρση αναμένεται όπως κάθε χρόνο στα μέσα Δεκεμβρίου και το "πικ" τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.  Αλλά και σε 49 ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στο μηχανισμό επιτήρησης, έχει αναφερθεί επίσης χαμηλή δραστηριότητα της γρίπης.

Όπως σε κάθε περίοδο, το υπουργείο Υγείας (σχετική εγκύκλιος πιο κάτω) οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως του καλύτερου τρόπου προφύλαξης από τη γρίπη.

Ο εμβολιασμός κάθε χρόνο τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο είναι ο μοναδικός τρόπος προστασίας.

Ποιοι πρέπει να εμβολιάζονται ανελλιπώς κάθε τέτοια εποχή με το αντιγριπικό:

-Όλα τα άτομα άνω των 65 ετών.

-Υγειονομικοί (γιατροί, νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές, εργαστηριακοί και γενικά εργζόμενοι σε νοσοκομεία και άλλες δομές υγείας).

-Εργαζόμενοι σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, οίκους ευγηρίας, οικοτροφεία, στρατόπεδα και φροντιστές βρεφών και ηλικιωμένων.

-Ανοσοκατασταλμένοι και βαριά πάσχοντες από καρκίνο.

-Ασθενείς με σοβαρά ή μέτρια αναπνευστικά νοσήματα τύπου ΧΑΠ και άσθμα.

-Άτομα με διαβήτη, αιματολογικές διαταραχές και καρδιαγγειακά νοσήματα.

-Γυναίκες που κυοφορούν σύμφωνα με τις συστάσεις του γυναικολόγου τους.

-Και φυσικά όποιος από τον γενικό πληθυσμό έρχεται σε επαφή με πολύ κόσμο σε κλειστά μέρη και πρέπει να προστατετυθεί.

 

iatropedia

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα