Προσοχή: Οι κοριοί καραδοκούν – Εξολόθρευσέ τους μια για πάντα

Οι κοριοί και οι κατσαρίδες στο σπίτι είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης κάθε νοικοκυράς, καθώς όχι απλώς είναι αηδιαστικά, αλλά φωλιάζουν μέσα στο σπίτι σου. Επιπλέον, η εξολόθρευση τους είναι αρκετά δύσκολη, για να την αναλάβεις μόνος/ -η. Υπάρχει, λοιπόν, χειρότερο συναίσθημα, από το να δεις ότι κάποιο από αυτά τα δύο είδη εντόμων, έχει φωλιάσει σπίτι σου; Δυστυχώς ναι, υπάρχει! Υπάρχει ένα συναίσθημα που το νιώθεις, όταν αντιλαμβάνεσαι ότι κάτι είναι πάνω σου, ή σε τσιμπάει και δεν ξέρεις τι είναι, όπου απλά προσεύχεσαι να μην είναι κάποιο από αυτά. Γιατί όμως να έρθουν πάνω σου; Γιατί τα προσελκύσουν τα ρούχα σου; Τι πρέπει να κάνεις αν εντοπίσεις, για παράδειγμα, ότι υπάρχουν κοριοί στα ρούχα σου; Δες όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να αντιμετωπίσεις τους κοριούς στα ρούχα σου!

Τι ισχύει για τους κοριούς; Πώς μεταφέρονται

Οι κοριοί εκτός από αηδιαστικοί, τσιμπούν τον άνθρωπο και δημιουργούν μία σειρά από τσιμπήματα που μοιάζει με “γαζί”. Ενώ δεν  ισχύει ότι μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες, μερικοί άνθρωποι παθαίνουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στα τσιμπήματα των κοριών. Παράλληλα, υπάρχει και το ενδεχόμενο δευτερογενούς μόλυνσης στα σημεία του δαγκώματος. Λόγω του μικρού μεγέθους τους όμως, είναι πάρα πολύ δύσκολο να τους διακρίνεις εγκαίρως για να τους εξοντώσεις. Η ανίχνευση τους γίνεται, συνήθως, αφού έχουν εξαπλωθεί ήδη αρκετά σε ένα χώρο.

Οι κοριοί όμως δεν έρχονται στο σπίτι σου από την φύση, όπως τα άλλα έντομα. Μεταφέρονται στο χώρο σου κυρίως με τις αποσκευές, τα ρούχα και τα υφάσματα. Γι’ αυτό το λόγο, μπορούν να βρεθούν όπου γίνεται μεταφορά ρούχων και αποσκευών. Τα πιο συνηθισμένα παραδείγματα είναι τα σπίτια, τα νοσοκομεία, οι στρατώνες, οι κατασκηνώσεις, ακόμα και τα καλύτερα ξενοδοχεία. 

Γιατί ελκύονται οι κοριοί από τα ρούχα;

Οι κοριοί ελκύονται στα ρούχα, από τις οσμές που υπάρχουν πάνω τους. Αν λοιπόν έχεις πεταμένα τα φορεμένα σου ρούχα ή έχεις ξεχάσει μια ανοιχτή βαλίτσα στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου, η οσμή θα τους τραβήξει. Είναι καλύτερο να κρατάς τα φορεμένα ρούχα σε μία κλειστή σακούλα και στη συνέχεια να τα πλένεις σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Έτσι θα είσαι απολύτως σίγουρος/ -η ότι δεν υπάρχουν κοριοί στα ρούχα σου.

Πώς να απαλλαγείς από τους κοριούς στα ρούχα σου;

Ίσως να έχεις ακούσει, ότι η πιο αποτελεσματική μέθοδος απαλλαγής από τους κοριούς είναι να πετάξεις τα έπιπλα και τα ρούχα στα οποία εντοπίστηκαν. Είναι μία λύση κι αυτό. Είναι όμως πάντα εφικτό; Ο κοριός εξαπλώνεται παντού, θα κάψεις όλα σου τα έπιπλα και τα ρούχα; Σαφώς όχι, υπάρχουν κι άλλες λύσεις για να απομακρύνεις τους κοριούς από τα ρούχα.   

 Πλύνε και σιδέρωσε τα ρούχα

Οι κοριοί δεν μπορούν να επιβιώσουν σε θερμοκρασίες 60°C κι άνω. Για να απαλλαγείς, λοιπόν, από τους κοριούς στα ρούχα, μπορείς να τα πλύνεις στους 60°C και μετά να τα σιδερώσεις με μεγάλη προσοχή. Σε περίπτωση που δεν θες να το κάνεις εσύ, μπορείς να απευθυνθείς σε ένα καθαριστήριο, όπου όλα τα ρούχα πλένονται και σιδερώνονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Βάλε κύμινο σε σκόνη

Το κύμινο σε σκόνη, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε κουρκουμίνη, μειώνει τα αποθέματα οξυγόνου των κοριών και τους κάνει να μετακινηθούν σε άλλο σημείο. Συνεπώς, γίνεται ευκολότερη και η εξολόθρευση τους.

Βγάλε τα στον ήλιο

Ο ήλιος, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας που προκαλεί σε οτιδήποτε είναι εκτεθειμένο, μπορεί να εξολοθρεύσει πολύ αποτελεσματικά τους κοριούς. Αν λοιπόν έχεις κοριούς στα ρούχα ή σε κάποια έπιπλα στο σπίτι, βγάλε τα στον ήλιο.

Ψέκασέ τα με μέντα

Φτιάξε ένα μείγμα με νερό και μέντα και ψέκασε τα με ένα σπρέι. Η μέντα απελευθερώνει μια μυρωδιά που απωθεί τα παράσιτα και τα μικρά έντομα επειδή τους προκαλεί έντονη αλλεργική αντίδραση.

Ρίξε με ένα σπρέι, οινόπνευμα για εντριβές

Το οινόπνευμα για εντριβές είναι μία πολύ αποτελεσματική λύση για να απαλλαγείς από τους κοριούς. Αυτό οφείλεται, στο ότι τα συγκεκριμένα έντομα δεν αντέχουν τα όξινα περιβάλλοντα. Βάλτο λοιπόν σε ένα σπρέι και ψέκασε τα ρούχα, το κρεβάτι και τα έπιπλα.

Χρησιμοποίησε για όπλο τη λεβάντα

Ένα άλλο πολύ καλό, φυσικό απωθητικό, για τους κοριούς είναι το αιθέριο έλαιο λεβάντας. Ανάμειξε 4 σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας με 120ml περίπου νερό. Με το μείγμα αυτό ψέκασε το σώμα σου, τα ρούχα και τα σκεπάσματα σου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το μείγμα για να κάνεις ένα τελευταίο ξέβγαλμα στα ρούχα σου, ή να τα ψεκάσεις πριν τα σιδερώσεις. Τη λεβάντα όμως,μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις και αλλιώς. Πάρε φρέσκα ή αποξηραμένα άνθη λεβάντας, πρόσθεσε λίγο δενδρολίβανο και βάλτο σε τούλινα σακουλάκια μέσα στη ντουλάπα ή τη βαλίτσα σου.

Γενικές οδηγίες προστασίας κατά των κοριών

Μείωσε τις κρυψώνες τους

Σφράγισε τις ρωγμές και τις χαραμάδες στους τοίχους και τα κουφώματα. Οι κοριοί φωλιάζουν ομαδικά στις σχισμές των πατωμάτων, των τοίχων, των επίπλων και στις ραφές των στρωμάτων. Αν λοιπόν, εσύ μειώσεις τις κρυψώνες τους, θα είναι πιο εύκολο να τους δεις έγκαιρα και να τους εξολοθρεύσεις.

Καθάριζε συχνά το σπίτι σου.

Παρόλο που η έλλειψη καθαριότητας από μόνη της δεν τραβάει τους κοριούς, θα είναι ευκολότερο να τους δεις και να τους αντιμετωπίσεις σε ένα καθαρό και τακτοποιημένο δωμάτιο. Γενικά, μπορείς να ελέγχεις καλύτερα την κατάσταση, όταν καθαρίζεις τακτικά με ηλεκτρική σκούπα και φροντίζεις να μην υπάρχει ακαταστασία. Επιπλέον, για να μειώσεις τις πιθανότητες να τους φιλοξενήσεις στο κρεβάτι σου, άλλαζε τα κλινοσκεπάσματα τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

Πρόσεχε παραπάνω όταν μένεις σε ξενοδοχείο.

Τα ξενοδοχεία, μπορεί να είναι μεν καθαρά, αλλά σπάνια δίνουν τόσο μεγάλη προσοχή στην εντόπιση των κοριών. Όταν μένεις, λοιπόν, σε ένα ξενοδοχείο, είναι καλύτερο να μην ακουμπάς τη βαλίτσα σου στο πάτωμα ή πάνω στο κρεβάτι. Διαφορετικά, αυξάνεις τις πιθανότητες να μεταφερθούν κοριοί στα ρούχα και τους πάρεις μαζί κατά την αναχώρηση σου από το ξενοδοχείο.

Έλεγξε για κοριούς και το κατοικίδιο σου

Η μυρωδιά των κατοικίδιων συνήθως προσελκύει εκτός από τους ψύλλους και τους κοριούς. Για να σώσεις λοιπόν το κατοικίδιο σου αλλά και εσένα από το τσίμπημα του κοριού, είναι πολύ σημαντικό να το κάνεις συχνά μπάνιο. Επιπλέον, τα κατοικίδια όπως και τα ρούχα ή τα έπιπλα, μπορούν να μεταφέρουν κοριούς. Μην αφήνεις λοιπόν το κατοικίδιό σου να μπαίνει στο υπνοδωμάτιο γιατί οι κοριοί θα μετακινηθούν στο κρεβάτι σου ή τα ρούχα σου.

Έλεγξε τακτικά τα πόδια του κρεβατιού και άλλων επίπλων για έντομα

Εφόσον οι κοριοί συχνά κρύβονται σε αυτό το σημείο, αν τους εντοπίσεις πριν φωλιάσουν σε πολλά σημεία είναι πιο εύκολο να τους εξολοθρεύσεις. Αν εντοπίσεις τη φωλιά τους, παγίδευσε τους, χρησιμοποιώντας ταλκ.

Πες ναι στο σκόρδο

Το σκόρδο, όσο γευστικό κι αν είναι, έχει μία πολύ έντονη μυρωδιά που πολλοί άνθρωποι δεν αντέχουν. Το καλό είναι, ότι ούτε οι κοριοί αντέχουν αυτή τη μυρωδιά. Αν είσαι λοιπόν fan του σκόρδου, κατανάλωσε το άφοβα και κράτα τους κοριούς μακριά. Είναι μια πολύ καλή λύση, για να μην υπάρχουν πια κοριοί στα ρούχα.

Μην υποτιμάς τη δυσκολία που παρουσιάζει η εξάλειψη των κοριών

Οι κοριοί έχουν τη τάση να μετακινούνται με μεγάλη ευκολία από το ένα μέρος στο άλλο. Αν βρεις λοιπόν κοριούς στο σπίτι, ή υπάρχουν κοριοί στα ρούχα σου, είναι καλύτερο να ζητήσεις τη βοήθεια ενός ειδικού για την αντιμετώπιση των κοριών. Με αυτό τον τρόπο, είναι πιο σίγουρο ότι θα καθαρίσει ο χώρος σου ολοκληρωτικά από τους κοριούς.

 

douleutaras.blog

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα