Ελιές στο δέρμα: Τα σημάδια προειδοποιούν για καρκίνο

Οι ασυνήθιστες κρεατοελιές, τα εξογκώματα, οι κηλίδες, τα σημάδια, ή οι αλλαγές στον τρόπο που μια περιοχή του δέρματος φαίνεται ή την αισθάνεστε, μπορεί να είναι σημάδι από μελάνωμα ή άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος, ή μια πρώιμη “προειδοποίηση” ότι υπάρχει κάποιο σχετικό πρόβλημα.

Μην αγνοείτε ΠΟΤΕ τις αλλαγές που ενδεχομένως παρατηρείτε στις ελιές στο δέρμα σας. Είναι σώφρον -και απαραίτητο- στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος (μελάνωμα) να γνωρίζετε πότε μια ελιά αλλάζει με τρόπο που δείχνει ότι μπορεί να εξελιχθεί σε καρκινική.

Κανονικές ελιές στο δέρμα

Οι κανονικές ελιές στο δέρμα είναι συνήθως ένα ομοιόμορφα χρωματισμένα καφέ σημάδια, ή κηλίδες στο δέρμα. Μπορεί να είναι επίπεδες ή λίγο διογκωμένες. Μπορεί να είναι στρογγυλές, ή οβάλ. Οι ελιές στο δέρμα είναι γενικά λιγότερο από 6 χιλιοστά σε πλάτος (περίπου όσο η γόμα ενός μολυβιού). Μερικές κρεατοελιές μπορεί να υπάρχουν εκ γενετής, αλλά οι περισσότερες εμφανίζονται κατά την παιδική ηλικία ή στην ενηλικίωση. Οι καινούργιες κρεατοελιές που εμφανίζονται αργότερα στη ζωή ενός ατόμου θα πρέπει να ελέγχονται από έναν γιατρό.

Μόλις αναπτυχθεί μια κρεατοελιά, θα μείνει συνήθως στο ίδιο μέγεθος, σχήμα και χρώμα για πολλά χρόνια. Μερικές ελιές στο δέρμα μπορεί τελικά να μαραζώσουν από μόνες τους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κρεατοελιές, και σχεδόν όλες είναι αβλαβείς. Αλλά είναι σημαντικό να μπορείτε να αναγνωρίσετε εκείνες τις αλλαγές σε μία ελιά -όπως στο μέγεθος, το σχήμα, ή το χρώμα- που μπορούν να υποδεικνύουν ότι εξελίσσονται σε καρκινικό μελάνωμα.

Πιθανά συμπτώματα του μελανώματος ... Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα