Επικίνδυνα τα παιδικά πλαστικά μπιμπερό

Αλλη μια έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει τους φόβους των επιστημόνων αναφορικά με τον αντίκτυπο που έχει στην υγεία μας η χρήση πλαστικών μπουκαλιών και πιο συγκεκριμένα η ουσία bisphenol A που περιέχουν.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ ζήτησαν από εβδομήντα επτά εθελοντές να πίνουν για διάστημα επτά ημερών όλα τα παγωμένα ροφήματά τους από μπουκάλια ανοξείδωτου ατσαλιού προκειμένου να περιορίσουν την έκθεσή τους στην bisphenol. Μετά τη φάση της «αποτοξίνωσης» τους ζητήθηκε να χρησιμοποιήσουν πλαστικά μπουκάλια, πάλι για διάστημα μίας εβδομάδας και, όπως ανακάλυψαν, παρουσίασαν αύξηση της συγκεκριμένης ουσίας κατά 69% στο δείγμα των ούρων τους.

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η bisphenol Α μιμείται τη δράση της γυναικείας ορμόνης του σεξ, προκαλώντας έτσι τη θηλυκοποίηση των ορμονών των αρσενικών εμβρύων στις γυναίκες που κυοφορούν. Επιπλέον, η εν λόγω χημική ουσία, που σε κάποιες χώρες έχει απαγορευτεί ως τοξική, έχει συνδεθεί με πολλές ακόμη γενετικές ανωμαλίες, αναπτυξιακές διαταραχές, καθώς επίσης και αυξημένο κίνδυνο καρδιοπαθειών και διαβήτη.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους γονείς που χρησιμοποιούν πλαστικά μπιμπερό, αφού όταν αυτά θερμαίνονται εκλύουν επικίνδυνες ποσότητες της συγκεκριμένης ουσίας μέσα στο υγρό που περιέχουν. «Οπως ανακαλύψαμε, η κατανάλωση παγωμένων ροφημάτων από πλαστικά μπουκάλια αυξάνει την ποσότητα bisphenol Α στα ούρα κατά 2/3. Αν αυτά τα μπουκάλια θερμανθούν, τα επίπεδα αυτά ανεβαίνουν πολύ περισσότερο» τόνισε η επικεφαλής της νέας αυτής μελέτης Κάριν Μίσελ, επισημαίνοντας ότι το γεγονός αυτό προκαλεί πολύ μεγαλύτερες ανησυχίες αφού τα μωρά είναι πολύ πιο επιρρεπή στις αλλαγές που επιφέρει η εν λόγω ουσία.

Ο Καναδάς έχει ήδη απαγορεύσει τη χρήση bisphenol στα μπιμπερό, ωστόσο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Τροφίμων πιστεύει ότι ο ανθρώπινος οργανισμός έχει την ικανότητα να διασπά και να μετατρέπει αυτό το χημικό σε λιγότερο επικίνδυνα συστατικά μέσα στο σώμα, γι' αυτό και δεν έχει λάβει προς το παρόν κανένα σχετικό μέτρο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα