Με την εξέταση του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας ξεκινούν σήμερα, 29 Μαΐου 2026, οι Πανελλήνιες Εξετάσεις για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων. Οι υποψήφιοι διεκδικούν μία από τις 68.788 θέσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2026-27.
To madata.gr όπως κάθε χρονιά τα τελευταία 19 χρόνια θα δημοσιεύσει άμεσα τα θέματα και τις απαντήσεις για την Έκθεση που θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων.
Πανελλήνιες 2026: Μοναξιά - Αυτό είναι το θέμα της Έκθεσης που έπεσε στα ΓΕΛ
Πανελλήνιες 2026: Οι πρώτες προτεινόμενες απαντήσεις στην Έκθεση ΓΕΛ
Το madata.gr, σε συνεργασία με έγκριτους εκπαιδευτικούς, σας παρουσιάζει αμέσως τις πρώτες προτεινόμενες απαντήσεις για τα θέματα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι μαθητές.
Οι απαντήσεις στα Θέματα Β1 και Β2 από τα Φροντιστήρια
Ακολουθούν οι αναλυτικές λύσεις για τα ζητήματα του Θέματος Β, όπως διαμορφώθηκαν από τους εξεταστές:
Θέμα Β1 (Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής)
1: β
2: β
3: α
4: α
5: α
Θέμα Β2
α) Εντοπισμός Αιτίου - Αποτελέσματος:
Αίτιο: «η χρήση smartphones» / Αποτέλεσμα: «έχουν αλλάξει τον τρόπο αλληλεπίδρασης των νέων»
Αίτιο: «τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» / Αποτέλεσμα: «καλλιεργούν εξιδανικευμένα πρότυπα σχέσεων, εμφάνισης και επιτυχίας», «Έτσι δημιουργούν ... κοινωνικής απομόνωσης και ψυχολογικής δυσφορίας», «... αλλά και ένα αναδυόμενο πολυκεντρικό ζήτημα ... πανεπιστημιακή εκπαίδευση»
Πρόθεση της συντάκτριας:
Η πρόθεση της συντάκτριας είναι να ενημερώσει και να αποδείξει την άποψή της ότι η υπογεννητικότητα δεν είναι μόνο αποτέλεσμα οικονομικής φύσης, αλλά και απότοκο της χρήσης smartphones και συγκεκριμένα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Έτσι κατορθώνει να πείσει τον αναγνώστη για την ορθότητα της άποψής της.
Μέσω του τρόπου ανάπτυξης του αιτίου – αποτελέσματος αναδεικνύει την αιτιακή σχέση της δημογραφικής κατάρρευσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (σχέση αιτίου-αιτιατού), δείχνοντας τη σπουδαιότητα των αποτελεσμάτων («δημογραφικής κατάρρευσης … εκπαίδευσης»).
Διαδικασία και λεπτομέρειες εξέτασης
Για άλλη μια χρονιά, το madata.gr θα προσφέρει στους υποψήφιους τη δυνατότητα να δουν τα θέματα και τις απαντήσεις μόλις αυτά είναι διαθέσιμα. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να εξεταστούν με τη διαδικασία που έχει καθοριστεί.
Θυμίζουμε ότι το 2025, οι υποψήφιοι κλήθηκαν να γράψουν ένα άρθρο σχετικά με τη σημασία της δημιουργικότητας στο σύγχρονο σχολείο, αναφέροντας τους τρόπους έκφρασης της προσωπικής τους δημιουργικότητας.
Ώρα και διάρκεια εξέτασης
Η εξέταση προγραμματίζεται να αρχίσει στις 08:30, με τους υποψηφίους να πρέπει να έχουν προσέλθει στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00. Η διάρκεια της εξέτασης θα είναι τρεις ώρες.
Απαιτούμενα έγγραφα και αντικείμενα
Οι υποψήφιοι οφείλουν να έχουν μαζί τους τα εξής:
- Δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο. - Δελτίο εξεταζομένου Πανελλαδικών Εξετάσεων. - Στυλό μπλε ή μαύρου χρώματος, καθώς δεν επιτρέπεται η χρήση μολυβιού, εκτός αν οι οδηγίες των θεμάτων το απαιτούν. Είναι επιτρεπτό να έχουν γόμα και ξύστρα. - Γεωμετρικά όργανα για τα μαθήματα που χρειάζονται. - Ένα μπουκαλάκι με νερό ή χυμό. - Ρολόι χειρός, αλλά όχι έξυπνο ρολόι (smartwatch).
Απαγορευμένα αντικείμενα
Οι υποψήφιοι δεν επιτρέπεται να έχουν μαζί τους:
- Βιβλία, τετράδια και σημειώσεις. - Διορθωτικό (blanco) οποιασδήποτε μορφής (υγρό ή ταινία). - Κινητό τηλέφωνο και άλλες συσκευές επικοινωνίας ή υπολογιστικές μηχανές.
Κανόνες για κινητά τηλέφωνα
Ειδικά για τα κινητά τηλέφωνα, η κατοχή τους, ακόμη και αν είναι απενεργοποιημένα, απαγορεύεται στην αίθουσα εξέτασης και μπορεί να οδηγήσει σε μηδενισμό του γραπτού. Οι υποψήφιοι που φέρουν κινητό κατά την προσέλευσή τους στο Εξεταστικό Κέντρο υποχρεούνται να το παραδώσουν στον πρόεδρο της Λυκειακής Επιτροπής για φύλαξη, και θα το παραλάβουν μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης.
Διαχείριση του τετραδίου
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να χρησιμοποιούν τις σελίδες του τετραδίου με προσοχή, καθώς δεν θα δοθεί δεύτερο τετράδιο. Οι σελίδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πρόχειρες σημειώσεις, εφόσον αναγραφεί η ένδειξη «ΠΡΟΧΕΙΡΟ». Οι σελίδες αυτές δεν θα βαθμολογηθούν.
Επίσης, οι υποψήφιοι πρέπει να προσέχουν να μην διπλώνουν ή τσαλακώνουν το εξώφυλλο του τετραδίου τους κατά την αναγραφή των ονομαστικών τους στοιχείων και των απαντήσεων.
Η έναρξη των Πανελληνίων Εξετάσεων αφορά χιλιάδες υποψήφιους που προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η σωστή προετοιμασία και η τήρηση των κανόνων εξέτασης είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία τους. Οι υποψήφιοι καλούνται να δείξουν υπευθυνότητα και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητές τους μέσα σε αυτές τις κρίσιμες ώρες.



