Πάσχα: Συνταγή για παραδοσιακή μαγειρίτσα

❤️ Αυτό το άρθρο άρεσε σε 399 άτομα
Πάσχα: Συνταγή για παραδοσιακή μαγειρίτσα

Η μαγειρίτσα είναι η παραδοσιακή σούπα που καταναλώνεται στην Ελλάδα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, μετά την Ανάσταση. Είναι μια πλούσια και γευστική σούπα που σηματοδοτεί το τέλος της νηστείας της Σαρακοστής. Μαγειρεύεται με λαχανικά, άνηθο, εντόσθια αρνιού (συκωταριά) και ρύζι.

Σκοπός του εδέσματος αυτού είναι να προετοιμάσει κατάλληλα το στομάχι του πιστού για την κατανάλωση κρέατος το Πάσχα, μετά τη νηστεία. Ακολουθεί μια παραδοσιακή για νόστιμη μαγειρίτσα που μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι και να την απολαύσετε με την οικογένεια και τους φίλους σας, το βράδυ της Ανάστασης.

Υλικά

- 1 αρνίσια συκωταριά (συκώτι, καρδιά, πνευμόνια)
- 1 αρνίσια έντερα καλά καθαρισμένα
- 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι γλασέ
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- Χυμός από 1-2 λεμόνια (ανάλογα με το γούστο σας)
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες

- Πλύνετε πολύ καλά τη συκωταριά και αφαιρέστε τυχόν μεμβράνες και σκληρά μέρη. Κόψτε την σε μικρά κομματάκια.
- Τα έντερα πρέπει να είναι πολύ καλά καθαρισμένα. Συνήθως τα αγοράζουμε καθαρισμένα, αλλά καλό είναι να τα ξεπλύνετε καλά μέσα και έξω με άφθονο νερό. Κόψτε τα σε μικρά κομματάκια περίπου 2-3 εκατοστών.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, ρίξτε τη συκωταριά και τα έντερα. Βράστε τα για περίπου 10-15 λεπτά. Αυτό βοηθάει να αφαιρεθούν τυχόν ακαθαρσίες και να μαλακώσουν. Στραγγίστε τα και κρατήστε το ζωμό στην άκρη.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Σοτάρετε τα φρέσκα και το ξερό κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα.
- Ρίξτε στην κατσαρόλα τη ζεματισμένη και κομμένη συκωταριά και τα έντερα. Σοτάρετε για λίγα λεπτά ανακατεύοντας.
- Ρίξτε το ρύζι στην κατσαρόλα και ανακατέψτε για να λαδωθεί.
- Ρίξτε στην κατσαρόλα τον ζωμό που κρατήσατε από το βράσιμο της συκωταριάς και των εντέρων. Η ποσότητα του ζωμού πρέπει να είναι αρκετή για να καλύψει τα υλικά και να δημιουργήσει μια σούπα μέτριας πυκνότητας. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο ζεστό νερό.
- Αφήστε τη μαγειρίτσα να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20-25 λεπτά, ή μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι και να χυλώσει η σούπα. - Ανακατεύετε κατά διαστήματα για να μην κολλήσει το ρύζι στον πάτο της κατσαρόλας.
- Λίγο πριν το τέλος του μαγειρέματος, προσθέστε τον ψιλοκομμένο άνηθο και μαϊντανό. Ανακατέψτε.
- Αλατοπιπερώστε τη μαγειρίτσα ανάλογα με το γούστο σας. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέστε τον χυμό λεμονιού. - Ανακατέψτε απαλά.
- Σερβίρετε τη μαγειρίτσα ζεστή, αμέσως μετά την Ανάσταση.

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!

Πηγή: enikos.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News
:

Δείτε ακόμα