Κοκορέτσι στον φούρνο: Μεζές όνειρο σε καλαμάκια για σουβλάκι

Κοκορέτσι στον φούρνο: Μεζές όνειρο σε καλαμάκια για σουβλάκι

Το κοκορέτσι, που σιγοψήνεται στη σούβλα, είναι για πολλούς ανώτερο από το αρνί ή το κατσίκι. Η τσίκνα από το ψήσιμο μας βάζει στο κατάλληλο mood για να αρχίσει το φαγοπότι και πολύ συχνά, όταν το ψητό είναι πια έτοιμο, εμείς έχουμε χορτάσει.

Όμως, το κοκορέτσι στη σούβλα δεν είναι πάντα η πιο επιτυχημένη επιλογή. Αν ο ψήστης δεν είναι έμπειρος και ικανός, τότε ή το εσωτερικό μένει άψητο ή στεγνώνει και αποκτά μια δυσάρεστη πικρή γεύση.

Ο πιο ασφαλής τρόπος να απολαύσουμε το κοκορέτσι μας καλοψημένο και ζουμερό είναι στον φούρνο και μάλιστα από τα χεράκια μας. Σας φαίνεται δύσκολο; Κι όμως, μπορούμε να φτιάξουμε κοκορέτσι σε ξύλινα καλαμάκια, σαν αυτά που πουλάνε τα super market για τα σουβλάκια, εύκολα, με υλικά που θα προμηθευτούμε από τον κρεοπώλη μας, για να ξέρουμε τι τρώμε.

Λόγω του μικρού μεγέθους τους, τα κοκορετσάκια δεν απαιτούν ιδιαίτερη τέχνη, ούτε τη συμμετοχή πολλών ανθρώπων για να τα φτιάξουμε. Με λίγη οργάνωση, μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας και να καταπλήξουμε τους καλεσμένους μας.

Κι αν βαριόμαστε να το κάνουμε κι αυτό ή δεν μας περισσεύει χρόνος, τότε μπορούμε να ζητήσουμε από τον κρεοπώλη μας να μας το ετοιμάσει και εμείς να ακολουθήσουμε τις οδηγίες για το ψήσιμο.

Υλικά:

  • 1 συκωταριά αρνίσια
  • 2 μπόλιες
  • 1 κιλό εντεράκια
  • χυμό λεμονιών
  • ελαιόλαδο
  • ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

  • Πλένουμε πολύ καλά τα έντερα μέσα κι έξω και τα τρίβουμε με λεμόνι και αλάτι (αν τα έντερα είναι κατεψυγμένα, τότε είναι ήδη πλυμένα). Για λόγους ευκολίας, τυλίγουμε τα πλυμένα έντερα σε κουβάρια.
  • Σε κατσαρόλα με καυτό νερό ζεματάμε την συκωταριά, όπως κάνουμε για τη μαγειρίτσα. Αφαιρούμε από την κατσαρόλα και περιμένουμε να κρυώσουν.
  • Κόβουμε με μαχαίρι ή ψαλίδι τη συκωταριά σε λεπτές φέτες -πρέπει να καρφώνονται στα καλαμάκια. Τοποθετούμε σε μπολ με αλάτι, πιπέρι, ελάχιστη ρίγανη και λίγο ελαιόλαδο. Καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να μαριναριστούν για καμιά ώρα ή ολόκληρο το βράδυ στο ψυγείο, αν έχουμε κάνει την προετοιμασία την προηγούμενη ημέρα.
  • Σε ένα δοχείο με νερό, βάζουμε τα καλαμάκια και τα αφήνουμε για καμιά ώρα. Έτσι δεν θα σπάσουν και δεν θα καούν.
  • Εξετάζουμε ότι οι μπόλιες δεν έχουν τρίχες και, αν έχουν, τι αφαιρούμε. Τι ζεματάμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν απλωμένες. Αφαιρούμε τα χοντρά κομμάτια κι αφήνουμε μόνο αυτά που μοιάζουν με δαντέλα.
  • Για να ετοιμάσουμε τα κοκορέτσια, περνάμε τα κομμάτια τις συκωταριάς σε κάθε καλαμάκι εναλλάξ (πνευμόνι, γλυκάδι, συκώτι). Τυλίγουμε το κάθε κοκορετσάκι σε ρολό με την μπόλια.
  • Στερεώνουμε την άκρη από το έντερο στην άκρη από το πρώτο καλαμάκι και τυλίγουμε σε κύκλους. Συνεχίζουμε σχηματίζοντας οχτάρια για να σταθεροποιηθεί το κοκορετσάκι και τελειώνουμε τυλίγοντας τα εντεράκια παράλληλα προς το καλαμάκι, χωρίς να αφήνουμε κενά.
  • Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τυλίξουμε όλα τα κοκορετσάκια μας.
  • Αραδιάζουμε τα κοκορετσάκια σε σχάρα που έχουμε τοποθετήσει στην βαθιά λαμαρίνα του φούρνου, αλατοπιπερώνουμε, στάζουμε λίγο λεμόνι, ανάλογα με τα γούστα μας, και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά, γυρίζοντας κατά διαστήματα για να ψηθούν και να ροδοκοκκινίσουν ομοιόμορφα.

Αν δούμε ότι έχουν πάρει υπερβολικά χρώμα εξωτερικά, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.

Τα κοκορετσάκια είναι έτοιμα όταν τα τρυπάμε με το μαχαίρι και το ζουμί που στάζει είναι διαφανές.

TIPS

1. Αποφεύγουμε να ρίξουμε υπερβολικό λεμόνι κατά την παρασκευή του κοκορετσιού. Εκτός του ότι μπορεί να μην αρέσει σε όλους, θεωρείται ένδειξη ότι ίσως τα εντόσθια δεν είναι πολύ καλά καθαρισμένα ή φρέσκα.

2. Δεν ρίχνουμε ρίγανη ή άλλα μυρωδικά στην επιφάνια του κοκορετσιού γιατί πικρίζουν στο ψήσιμο.

3. Στη λαμαρίνα του φούρνπυ ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό που το ανανεώνουμε όταν εξατμίζεται. Έτσι, το κοκορέτσι μένει ζουμερό και δεν καίγόνται τα λίπη που στα΄ζουν, δίνοντας άσχημη μυρωδιά στο ψητό.

Πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα