Ολυμπιακός: «Απαιτούμε διαφάνεια και δικαιοσύνη για όλους»

Ολυμπιακός: «Απαιτούμε διαφάνεια και δικαιοσύνη για όλους»

Ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός κατήγγειλε με ανακοίνωσή του τον Υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, αναφορικά με την αποκλειστική οικονομική ενίσχυση ύψους 100.000 ευρώ που δόθηκε στο ΤΑΑ Παναθηναϊκό. Οι «ερυθρόλευκοι» ζητούν διαφάνεια και δικαιοσύνη για όλους τους συλλόγους, τονίζοντας ότι η ισονομία στον ελληνικό αθλητισμό δεν μπορεί να εφαρμόζεται επιλεκτικά. Η θέση του Ολυμπιακού έρχεται μετά την ανακοίνωση της ΕΣΑΠ και την απάντηση του «τριφυλλιού» για το συγκεκριμένο θέμα.

Η ανακοίνωση του Ολυμπιακού και οι αιτιάσεις

Ο Ολυμπιακός επιτέθηκε στον Υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, ξεκαθαρίζοντας την απαίτησή του για διαφάνεια και δικαιοσύνη. Στην ανακοίνωσή του, ο σύλλογος αναφέρει ότι πέρασε η 2η αγωνιστική της Volley League χωρίς καμία απάντηση από τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού για το «σκάνδαλο» της αποκλειστικής οικονομικής ενίσχυσης στον Παναθηναϊκό.

Οι «ερυθρόλευκοι» υπογραμμίζουν ότι η ισονομία στον ελληνικό αθλητισμό δεν μπορεί να εφαρμόζεται «κατά το δοκούν», ούτε οι κανόνες να αλλάζουν ανάλογα με την ομάδα. Ειδικότερα, αναφέρουν ότι είδαν ξαφνικά να μπαίνουν στα ταμεία του Παναθηναϊκού Α.Ο. 100.000 ευρώ από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ως επιχορήγηση για τάραφλεξ και video check στο γήπεδο όπου αγωνίζεται η ομάδα βόλεϊ.

Ζητήματα ισονομίας και κρατικής παρέμβασης

Ο Ολυμπιακός τονίζει ότι, την ώρα που κάθε ομάδα αγωνίζεται να αυξήσει τα έσοδά της μέσω χορηγών και της στήριξης των φιλάθλων της, μία συγκεκριμένη ομάδα ενισχύεται με κρατική παρέμβαση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) οφείλει να αποτελεί θεματοφύλακα της ισονομίας και όχι να ευνοεί συγκεκριμένους συλλόγους.

Οι «ερυθρόλευκοι» υποστηρίζουν ότι η ενέργεια αυτή δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς μία ομάδα λαμβάνει «κρατικό δεκανίκι», ενώ οι υπόλοιπες προσπαθούν να επιβιώσουν με δικούς τους πόρους. Αυτή η πρακτική, όπως αναφέρεται, έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές της δίκαιης και ισότιμης λειτουργίας του αθλητισμού.

Η αντίδραση των άλλων ομάδων και η άρνηση του Παναθηναϊκού

Η αντίδραση των υπόλοιπων ομάδων της Volley League ήταν ξεκάθαρη, εκφράζοντας με μία φωνή την αντίθεσή τους στον αθέμιτο ανταγωνισμό που προκύπτει από την κρατική ενίσχυση. Οι ομάδες ζήτησαν από τον Παναθηναϊκό να επιστρέψει μέρος του ποσού, ώστε να μοιραστεί ισόποσα στους υπόλοιπους συλλόγους.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ολυμπιακού, ο Παναθηναϊκός αρνήθηκε να επιστρέψει το ποσό ή μέρος αυτού, διατηρώντας ολόκληρη την επιχορήγηση. Αυτή η άρνηση ενίσχυσε τις αντιδράσεις και την αίσθηση της άνισης μεταχείρισης μεταξύ των συλλόγων.

Η πρόταση του Ολυμπιακού και η ηθική διάσταση

Από την πλευρά του, ο Ολυμπιακός δεσμεύτηκε ότι, αν ο Παναθηναϊκός επέστρεφε το ποσό των 100.000 ευρώ, ο ίδιος δεν θα λάμβανε το μερίδιο που του αναλογεί. Αντιθέτως, θα το μοίραζε στις υπόλοιπες ομάδες, αποδεικνύοντας έτσι ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά και ηθικό.

Ο Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. απαιτεί διαφάνεια, δικαιοσύνη και ίσους όρους για όλους τους συλλόγους. Οι «ερυθρόλευκοι» επικαλούνται μάλιστα τις πρόσφατες δηλώσεις του ίδιου του αρμόδιου Υπουργού, κ. Γιάννη Βρούτση, ο οποίος είχε δηλώσει ότι «οι κανόνες ισχύουν για όλους, χωρίς εξαιρέσεις», ζητώντας να εφαρμοστούν αυτά τα λόγια στην πράξη.

Αίτημα για αποκατάσταση της ισονομίας και το ζήτημα του Ρέντη

Ο Ολυμπιακός δηλώνει ότι εδώ και σχεδόν τρεις μήνες αναμένει απάντηση στο αίτημά του για αντίστοιχη ενίσχυση των άλλων ομάδων. Απαιτεί την άμεση αποκατάσταση της ισονομίας, θέτοντας το ερώτημα αν υπάρχει «άνωθεν εντολή» για την προνομιακή μεταχείριση συγκεκριμένου συλλόγου.

Τέλος, η ανακοίνωση του Ολυμπιακού αναφέρει ότι το «επιστέγασμα του θράσους» είναι το γεγονός ότι οι «κρατικά επιδοτούμενοι» υψώνουν το δάχτυλο για το μίσθωμα των 800 ευρώ του Ολυμπιακού στο κλειστό του Ρέντη. Ο σύλλογος υπογραμμίζει ότι έχει επενδύσει εκατομμύρια ευρώ στο Ρέντη, ώστε να αποτελεί αποκλειστικά γήπεδο βόλεϊ, να αδειοδοτείται για τους αγώνες του CEV Champions League και να χρησιμοποιείται για την προετοιμασία των εθνικών ομάδων.

Με πληροφορίες από: Gazzetta

Δείτε ακόμα