Πού και πως θα παίξετε paintball: Ενα άθλημα που μοιάζει με παιχνίδι

Ενα άθλημα που μοιάζει περισσότερο με παιχνίδι και γι’ αυτό άλλωστε συγκινεί τόσο τους μεγάλους όσο και τους μικρότερους. Στην Ελλάδα άρχισε να γίνεται γνωστό την τελευταία δεκαετία, ενώ διεθνώς, αν και παίζεται εδώ και αρκετά χρόνια σε μικρούς κύκλους ανθρώπων, μόλις πριν από δεκαπέντε χρόνια αναγνωρίστηκε ως άθλημα, και μάλιστα ως ένα από τα συναρπαστικότερα.

Ενδεικτικό του πόσο ακαταμάχητα ελκυστικό είναι αποτελεί το γεγονός ότι σήμερα στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας υπάρχουν πεδία paintball. Οι φίλοι του λοιπόν μετρούνται σε χιλιάδες. Υπάρχουν ομάδες που συμμετέχουν σε αγώνες φιλικούς, τοπικούς, εθνικούς, αλλά και διεθνείς. Τι είναι αυτό που το κάνει τόσο συναρπαστικό και δελεαστικό; Μα η τάση προς την περιπέτεια, που συνειδητά ή ασυνείδητα υπάρχει μέσα μας. Κι έπειτα αυτή η υπέροχη αίσθηση της ομάδας, που πρέπει να παραμείνει ενωμένη και να συνεργαστεί για να «καταφέρει» τη νίκη κατά του αντιπάλου. Βέβαια, αυτό που μετρά ιδιαίτερα στο paintball είναι η χρήση του μυαλού. Η ευστροφία, η αποφασιστικότητα, η αμεσότητα στη λήψη αποφάσεων μπορούν να οδηγήσουν την ομάδα στη νίκη. Αντίθετα, η οποιαδήποτε διστακτικότητα στην ήττα. Δεύτερο σημαντικό σημείο του αθλήματος είναι ότι άντρες και γυναίκες παίζουν επί ίσοις όροις, ως μέλη της ίδιας ομάδας. Αυτό συμβαίνει ακριβώς επειδή δεν απαιτείται σωματική δύναμη, αλλά ευφυΐα, σωστός σχεδιασμός και στρατηγική. Θα σκεφτείτε ότι μοιάζει λίγο σαν μια παρτίδα σκάκι. Κάπως έτσι, αλλά με έξτρα δόσεις κίνησης. Και για να έχετε μια πιο σαφή εικόνα περί τίνος πρόκειται, οι εκπαιδευτές το ορίζουν ως εξής: Ενα ομαδικό άθλημα, που στη βάση του αποτελεί μια μίξη των παιχνιδιών «κρυφτό», «κλέφτες και αστυνόμοι», «σκάκι». Τόσο δραστήριο όσο και πνευματικό δηλαδή. Οι παίκτες χωρίζονται σε ομάδες με στόχο η μία να… εξολοθρεύσει την άλλη. Κι επειδή, όπως αναφέραμε, έχει στοιχεία από το «κλέφτες κι αστυνόμοι», το paintball παίζεται με ειδικά όπλα που πετούν χρωμόσφαιρες, μπίλιες δηλαδή που έχουν υγρό χρώμα και όταν εκτοξευτούν από την κάννη του όπλου διαλύονται αφήνοντας ένα μεγάλο «λεκέ» στο σημείο που θα σκάσουν. Μη φοβάστε, δεν είναι τοξική η ουσία ούτε ο λεκές ανεξίτηλος.

Πώς ξεκίνησε
Γύρω στο 1980 η Δασική Υπηρεσία των ΗΠΑ χρησιμοποίησε ένα ειδικό πιστόλι για να μαρκάρει με χρώμα τα δέντρα. Πράγμα που έκανε εντύπωση και στην Ενωση Κτηνοτρόφων ΗΠΑ, οι οποίοι σκέφτηκαν ότι πρόκειται για μια πολύ ωραία ιδέα. Πρότειναν λοιπόν το πιστόλι μαρκαρίσματος στους κτηνοτρόφους ως εναλλακτική λύση για το μαρκάρισμα των ζώων. Ενα βράδυ, δύο βοσκοί αγελάδων που κάθονταν γύρω από τη φωτιά άρχισαν να πυροβολεί ο ένας τον άλλον με το πιστόλι μαρκαρίσματος για να περάσει η ώρα τους. Το paintball είχε ανακαλυφθεί. Από εκεί και πέρα το παιχνίδι εξελίχθηκε με ταχύτατους ρυθμούς. Σταδιακά καθιερώθηκε ως άθλημα αφού πρώτα εισήχθησαν κανόνες, ειδικός εξοπλισμός και μέτρα για την ασφάλεια των παικτών. Αν επομένως οι ομάδες ακολουθήσουν τα όσα ορίζει η «νομοθεσία» του αθλήματος, είναι στην κυριολεξία από τα πιο ασφαλή παιχνίδια.

Τι προσφέρει
Θα σας αναγκάσει να βάλετε το μυαλό να λειτουργήσει σε… υψηλές ταχύτητες. Μάλιστα, όσο περισσότερο εξασκείστε σε αυτό, τόσο θεαματικότερες θα είναι οι αλλαγές που θα βλέπετε στον εαυτό σας. Ταχύτητα σκέψης, αυτοπεποίθηση, συγκέντρωση, κρίση, εγρήγορση και οργανωτικότητα. Ομως το paintball διαμορφώνει επίσης και το χαρακτήρα. Οι παίκτες μαθαίνουν να εκτιμούν την ομαδική δουλειά, κερδίζουν τον αυτοσεβασμό, αλλά και το σεβασμό προς το συμπαίκτη, μαθαίνουν να ηγούνται μιας ομάδας και να αναλαμβάνουν ευθύνες. Ξέρετε όμως ποιο είναι το πιο συγκλονιστικό στοιχείο του paintball; Το ότι προσφέρει έξτρα δόσεις διασκέδασης. Οι αναστολές μεμιάς εξαφανίζονται κι εσείς κρύβεστε, τρέχετε και κυνηγιέστε σαν μικρά παιδιά με έναν και μοναδικό σκοπό: να δείτε να σκάει η μπίλια πάνω στον αντίπαλο.

Πόσο κοστίζει;
Το paintball δεν είναι ακριβή ενασχόληση. Ο εξοπλισμός paintball στην Ελλάδα κυμαίνεται στα €20 και διατίθεται από την εταιρία οργάνωσης. Στην τιμή περιλαμβάνονται το όπλο, η μάσκα και 100 μπίλιες για 4 ώρες παιχνίδι. Αν κάποιος θέλει να ρίξει παραπάνω από τις 100 αρχικές μπίλιες, χρεώνεται κατά 0,06 ευρώ για κάθε επιπλέον. Εσείς όμως θα πρέπει να φροντίσετε για τα ρούχα που θα φορέσετε. Τα σκούρα και άνετα ρούχα, π.χ. οι φόρμες ή οι στρατιωτικές στολές παραλλαγής, είναι ιδανικά. Επίσης, χρειάζεστε ένα ζευγάρι άνετα αθλητικά παπούτσια ή στρατιωτικές αρβύλες.

Πού θα παίξετε
Μπορείτε να παίξετε σε δάση ή σε ανοιχτούς χώρους με τεχνητά ή φυσικά εμπόδια, αλλά και στα ειδικά διαμορφωμένα γήπεδα. Πολλοί προτιμούν εγκαταλελειμμένα κτίρια σε πόλεις και εξοχές. Σε αυτή την περίπτωση όμως χρειάζεται προσοχή: επειδή το βεληνεκές των σφαιρών φτάνει τα 50 μέτρα, οι κατοικημένες περιοχές πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση.

info
Πού θα παίξετε paintball:
▪ Δέξον, paintball club, Ελ. Βενιζέλου,
1ο χλμ. Αναβύσσου-Κερατέας,
τηλ.: 6978 771500 & 6978 771501.
▪ Paintland, τηλ. επικοινωνίας για συμμετοχή στο άθλημα: 6976511396.
▪ Αδρεναλίνη Α.Ε., Πέτρος Πουρλιάκας, τηλ.: 210 9401616, www.adrenaline.gr.
▪ Ελληνική Χρωματοσφαίριση, Κερατέα, τηλ.: 210 2018551, www.paintball.com.gr.
▪ Greek paintball parks στο Μ. Πεύκο, τηλ. επικοινωνίας: 210 7290797.

πηγη: e-tipos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα