Τα χιουμοριστικά memes, τα εμβόλια, οι παραμορφώσεις και τα fake news

Τα χιουμοριστικά memes, τα εμβόλια, οι παραμορφώσεις και τα fake news

Τα χιουμοριστικά memes και τα αστεία βίντεο είναι ένας από τους πρώτους που επικοινωνούν οι άνθρωποι στο ίντερνετ, εγκυμονούν ωστόσο κινδύνους. Κι αυτό γιατί χρησιμοποιούνται από τους επιτήδειους για να διασπείρουν προπαγάνδα και fake news.

Το BBC, στη δική του δημοσιογραφική έρευνα, παρατηρεί πως πίσω από τις αστείες εικόνες υπάρχουν ψευδείς πληροφορίες και παραπλανητικά δεδομένα για την Covid-19, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Τέτοια memes ισχυρίζονται πια πως το εμβόλιο για τον κορονοϊό θα αλλάξει τον γενετικό μας κώδικα (DNA), ενώ άλλα φτάνουν στο σημείο να ισχυρίζονται, με χιουμοριστικό τρόπο πάντα, πως το να κολλήσεις κορονοϊό είναι ασφαλέστερη επιλογή από το να κάνεις το εμβόλιο.

Πού τελειώνει η σάτιρα και πού αρχίζει η παραπληροφόρηση, αναρωτιέται το BBC περνώντας από κόσκινο χιουμοριστικό υλικό που ανεβαίνει στο ίντερνετ και δεν είναι καθόλου άγνωστο και στη χώρα μας.

Και πάλι με όχημα το εμβόλιο, κυκλοφορούν εκεί έξω αστεία memes που μεταφέρουν αρνητικά μηνύματα για το εμβόλιο, στοχεύοντας στο εύκολο συναίσθημα.

Τα περισσότερα έχουν ένα κοινό: τις αδιανόητες παρενέργειες. Εδώ μπαίνουν οι εικόνες παραμορφωμένων ανθρώπων, με λεζάντες «ο πρώτος άνθρωπος που έκανε το εμβόλιο» ή «το έκανα και δεν έπαθα τίποτα».

Κι ενώ είναι αστείες εικόνες, κανείς δεν πρέπει υποτίθεται να τις πάρει στα σοβαρά, διακινούνται συνήθως από ομάδες αντιεμβολιαστών. Ή βρίσκουν μεγάλη απήχηση στις σελίδες τους.

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα: πως αυτά τα memes κυκλοφορούν στα κοινωνικά μέσα εδώ και μήνες, κι έτσι μοιραία αρχίζει κάποιος να αναρωτιέται αν έχουν κάποια δόση αλήθειας. Είναι η καθημερινή επαφή που το κάνει αυτό.

«Τέτοια memes μπορεί να είναι αφοπλιστικά, γιατί στοχεύουν στους φόβους που όλοι έχουμε για την εμπιστοσύνη στην επιστήμη και τις παρενέργειες των φαρμάκων», λέει χαρακτηριστικά η Joan Donovan, καθηγήτρια του Χάρβαρντ, «το να δένεις αρνητικά μηνύματα με την pop culture μπορεί να γίνει εξαιρετικά αξιομνημόνευτο».

Memes για μάσκες με τσιπάκια, για τον ρόλο του Μπιλ Γκέιτς και τις παρενέργειες των εμβολίων έχουμε και στη χώρα μας ένα σωρό…

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα