Το ρύζι είναι από τα πιο αγαπημένα συνοδευτικά πιάτα και δύσκολα λείπει από το τραπέζι μας. Είναι εύκολο, χορταστικό και ταιριάζει σχεδόν με τα πάντα, από λαχανικά μέχρι θαλασσινά και κρέας. Επιπλέον, αποτελεί βασικό κομμάτι της μεσογειακής διατροφής και μας δίνει ενέργεια χάρη στους υδατάνθρακες και τις φυτικές ίνες που περιέχει.
Αν, όμως, σκέφτεσαι τις θερμίδες κάθε φορά που βάζεις ρύζι στο πιάτο σου, υπάρχει ένα έξυπνο τρικ που μπορεί να σου λύσει τα χέρια. Επιστήμονες από τη Σρι Λάνκα βρήκαν έναν πολύ απλό τρόπο να μειώσεις τις θερμίδες του ρυζιού σχεδόν στο μισό. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να το μαγειρέψεις με λίγο κοκοφοινικέλαιο και, αφού βράσει, να το αφήσεις στο ψυγείο για 12 ώρες.
Αυτό το μικρό κόλπο αλλάζει τη δομή του αμύλου στο ρύζι, κάνοντάς το πιο «ανθεκτικό» στην πέψη. Με πιο απλά λόγια, το σώμα σου δεν απορροφά τόσες θερμίδες όσο θα έκανε κανονικά. Το καλύτερο; Ακόμα κι αν το ξαναζεστάνεις, το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο!
Όσο για το ποιο ρύζι να προτιμήσεις, το καστανό έχει σαφές προβάδισμα, αφού είναι πιο πλούσιο σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Παρ’ όλα αυτά, η τεχνική λειτουργεί εξίσου καλά και με το λευκό ρύζι.
Τip: μην τρως το ρύζι σκέτο σαν κύριο γεύμα. Συνδύασέ το με λαχανικά, όσπρια, ψάρι, πουλερικά ή φτιάξε ένα παραδοσιακό φακόρυζο για να πάρεις ακόμη περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Αν θέλεις ποικιλία, μπορείς επίσης να το αντικαταστήσεις με κινόα, πλιγούρι ή ζυμαρικά ολικής άλεσης.
Έτσι, μπορείς να συνεχίσεις να απολαμβάνεις το αγαπημένο σου ρύζι, χωρίς ενοχές και με τις μισές θερμίδες.
Διαβάστε ακόμα: Πότε στολίζουμε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο: Η παράδοση, η ψυχολογία και τι προτιμούν οι περισσότεροι