7 βότανα που απωθούν τους κοριούς

7 βότανα που απωθούν τους κοριούς

Ανησυχία επικρατεί στη χώρα μας μετά την γνωστοποίηση της είδησης ότι έκλεισε πτέρυγα ξενοδοχείου στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής λόγω του εντοπισμού κοριών. Οι υπεύθυνοι έλαβαν αυτή την απόφαση προκειμένου να προχωρήσουν σε απεντόμωση.

Έτσι, μετά την αναστάτωση που επικρατεί σε Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο από την παρουσία των ενοχλητικών παρασίτων, σειρά είχε η χώρα μας και συγκεκριμένα η Αττική.

Πέρα από τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά για την καταπολέμηση των κοριών, υπάρχουν και ορισμένα βότανα τα οποία τους απωθούν.

1. Λεβάντα

Τα άνθη της λεβάντας είναι ιδιαίτερα αρωματικά και μπορεί να συνεχίσουν να αναδίδουν έντονο άρωμα ακόμα και όταν έχουν αποξηρανθεί. Έτσι, μπορείτε να τα μαζέψετε σε μπουκέτα και να τα τοποθετήσετε γύρω από βασικά μέρη του σπιτιού. Μπορείτε επίσης να έχετε αποξηραμένα άνθη λεβάντας στις αποσκευές σας για να αποτρέψετε τους κοριούς από το να αναζητήσουν καταφύγιο στα ρούχα σας ενώ ταξιδεύετε.

2. Νεπέτα

Είναι επίσης γνωστό ως catnip ή αλλιώς γατόχορτο. Η νεπέτα περιέχει κυρίως νεπεταλακτόνη, μια ένωση που έχει αποδειχθεί πολύτιμη ως απωθητική για τις μύγες και τα κουνούπια. Το έλαιο catnip μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να απωθήσει κατσαρίδες, και ναι, ακόμη και κοριούς.

3. Γεράνι

Τα γεράνια είναι από τα πιο αποτελεσματικά εντομοαπωθητικά φυτά. Τα φύλλα και τα άνθη έχουν πολλές χρήσεις. Μπορούν επίσης να καλλιεργηθούν για τα πολύτιμα έλαιά τους. Τα αιθέρια έλαια που προέρχονται από το γεράνι είναι πλούσια σε μονοτερπενική αλκοόλη που ονομάζεται «γερανιόλη». Αυτή η άχρωμη χημική ένωση προστίθεται συχνά σε αρώματα, κεριά και αρωματικά εντομοαπωθητικά. Τα κουνούπια αντιπαθούν συνήθως το άρωμα των ελαίων γερανιού.

Εάν χρειάζεστε μια μη τοξική, ευχάριστα αρωματισμένη λύση για την απώθηση των κοριών, δοκιμάστε να αναζητήσετε εκχυλίσματα ελαίου γερανιού. Δημιουργήστε ένα σπρέι με βάση το νερό χρησιμοποιώντας το εκχύλισμα ελαίου και ψεκάστε τις αποσκευές σας και άλλες περιοχές που είναι πιο πιθανό να μολυνθούν.

4. Σιτρονέλα

Από τότε που το έλαιο σιτρονέλας βρέθηκε να είναι αρκετά αποτελεσματικό στην απώθηση των κουνουπιών, ένας αυξανόμενος αριθμός οργανικών απωθητικών έχει αρχίσει να το ενσωματώνει ως κύριο συστατικό. Το αιθέριο έλαιο σιτρονέλας περιέχει χημικές ουσίες όπως η σιτρονελλάλη, η σιτρονελλόλη και η γερανιόλη. Όλα αυτά μπορούν να λειτουργήσουν ως βιοπαρασιτοκτόνα για την πρόληψη εισβολών από παράσιτα. Το έλαιο σιτρονέλας έχει βρεθεί ότι απωθεί και τους κοριούς. Οπότε μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να ψεκάσετε περιοχές που ενδεχομένως κρύβονται κοριοί.

5. Μέντα

Πλούσια σε ενώσεις όπως η μενθόνη, η μέντα περιέχει επίσης φυσικά φυτοφάρμακα όπως η πουλεγκόνη και το βήτα-πινένιο, τα οποία απωθούν τα ενοχλητικά έντομα και τρωκτικά. Το έλαιο μέντας επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σκοτώσει τους κοριούς. Το άρωμα και μόνο της μέντας θα τους αναγκάσει να φύγουν από ένα δωμάτιο.

6. Χρυσάνθεμο

Οι πυρεθρίνες, που βρίσκονται στα άνθη του χρυσάνθεμου, είναι από τις πιο θανατηφόρες ενώσεις για τα έντομα αφού στοχεύουν το νευρικό σύστημα κοινών παρασίτων όπως οι κοριοί, οι μύγες και οι ψύλλοι. Σε ελεγχόμενες δόσεις, οι πυρεθρίνες μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως φυσικό εντομοαπωθητικό. Σε μεγαλύτερες δόσεις μπορούν να λειτουργήσουν ως φυτοφάρμακο για χρήση είτε σε εσωτερικούς είτε σε εξωτερικούς χώρους. Με τη μορφή σκόνης με βάση το νερό, οι πυρεθρίνες μπορούν να εξαναγκάσουν τους κοριούς να βγουν από τις κρυψώνες τους.

7. Φασκόμηλο

Το κάψιμο του φασκόμηλου λέγεται ότι απομακρύνει το κακό, ενώ μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες μιας γυναίκας να τεκνοποιήσει. Το άρωμα αυτό διώχνει επίσης πολλά ενοχλητικά έντομα και παράσιτα. Ο ψεκασμός με αιθέριο έλαιο φασκόμηλου μπορεί να απομακρύνει τους κοριούς από το σπίτι.

Πηγή: healthstat.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα