Πανελλαδικές 2017: Οι ευνοημένοι από τις αλλαγές σχολών στα πεδία

Μάχη με το χρόνο θα δώσει το υπουργείο Παιδείας φέτος, ώστε, παρά την καθυστερημένη έναρξη των Πανελλαδικών, να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για την ανακοίνωση των βάσεων στα τέλη Αυγούστου.

Ηδη το πρόγραμμα των φετινών Πανελλαδικών είναι αρκετά συμπυκνωμένο, αν και δεν έχει μεγάλες αλλαγές σε σχέση με πέρσι, ώστε η εξεταστική διαδικασία να κρατήσει μόλις έξι μέρες (σ.σ. πέρσι ήταν 8 μέρες). Οι Πανελλαδικές ξεκινάνε στις 7 Ιουνίου με Νέα Ελληνική Γλώσσα και ολοκληρώνονται τη Δευτέρα 19 Ιουνίου με Μαθηματικά και Ιστορία Κατεύθυνσης.

Πανελλαδικές 2017: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα. Δείτε το ΕΔΩ

Σε σπαζοκεφαλιά έχει εξελιχθεί για τους μαθητές το νέο σύστημα Πανελλαδικών, το οποίο μετράει τη δεύτερη χρονιά εφαρμογής τους. Το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην αρχή της σχολικής χρονιάς σε αναδιάταξη του μηχανογραφικού δελτίου ανοίγοντας νέες επιλογές στους υποψηφίους. Παρά όμως τις βελτιωτικές αλλαγές, αρκετά αδιέξοδα του νέου συστήματος παραμένουν, με το διαχωρισμό των υποψηφίων ανάλογα με τα πεδία σε ευνοημένους ή ομήρους περιορισμένων επιλογών:

1. Οι ευνοημένοι

Θετικές και Τεχνολογικές Σπουδές: Με αριθμό υποψηφίων γύρω στους 27.000, το δεύτερο πεδίο είναι το πολυπληθέστερο σε σχολές. Με πάνω από 220 τμήματα και σχολές σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, η απορρόφηση καλύπτει σχεδόν το 100%. Δεν είναι τυχαίο ότι πέρσι στο εν λόγω πεδίο καταγράφηκε ο υψηλότερος βαθμός (22.745 μόρια) και ο χαμηλότερος (1.560 μόρια) σε εισακτέους. Φέτος, προστίθενται 12 σχολές επιπλέον, όμως, σύμφωνα με παρατηρήσεις εκπαιδευτικών, η ζήτηση στο εν λόγω πεδίο, παρά την πληθώρα επιλογών, παραμένει σταθερή και φέτος καθώς οι μαθητές φοβούνται το μάθημα της Φυσικής (σ.σ. λόγω της βαθμολογικής σφαγής που γίνεται κάθε χρόνο) και κατευθύνονται προς το 5ο πεδίο.

Οικονομία και Πληροφορική: Το δεύτερο πολυπληθέστερο πεδίο με αντικείμενα που παραμένουν «μόδα» στις επιλογές των υποψηφίων. Φέτος αναμένεται ελαφριά αύξηση στον αριθμό των παιδιών που κατευθύνεται στο πέμπτο επιστημονικό πεδίο, όπου έχει το «ατού» δύο θεωρητικών εξεταζόμενων μαθημάτων με «παγίδα» μόνο το μάθημα των Μαθηματικών. Με νέες διεξόδους σε 11 σχολές και τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ο αριθμός των σχολών ξεπερνάει τις 150, με μεγάλο άνοιγμα για τους ενδιαφερόμενους κυρίως σε τμήματα ΤΕΙ.

etypos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα