Νέα συγκλονιστικά στοιχεία για σκάνδαλο με την Ιερά Μονή Βατοπεδίου

Νέα συγκλονιστικά στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας μετά την αποκάλυψη του ALPHA την Τρίτη για τη μεταβίβαση στη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους της κυριότητας κτιρίων του Ολυμπιακού Χωριού, τα οποία τελικά κατέληξαν σε χέρια ιδιωτών. Τα κτίρια που προοριζόταν να στεγάσουν το υπουργείο Απασχόλησης και κόστισαν εκατομμύρια ευρώ στους Έλληνες φορολογούμενους, πουλήθηκαν σε ιδιώτη επιχειρηματία από τη Μονή Βατοπεδίου, στην ιδιοκτησία της οποίας περιήλθαν μετά από ανταλλαγή με την ΚΕΔ, χωρις να προκηρυχθεί δημόσιος ανοικτός διαγωνισμός και κάτω απο άκρα μυστικότητα, όπως καταγγέλλουν βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Ο εκπρόσωπος της Μονής Βατοπεδίου πατέρας Αρσένιος μιλώντας στον ALPHA επιβεβαίωσε την πώληση, ωστόσο αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες, λέγοντας ότι «δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα». Όμως υπάρχουν ντοκουμέντα, όπως το έγγραφο που αποκαλύπτει, ότι η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου παραχώρησε στη Μονή Βατοπεδίου τα δύο κτίρια συνολικού εμβαδού 22.000 τ.μ. στο Ολυμπιακό Χωριό, με αντάλλαγμα έκταση στη Λίμνη Βιστωνίδα στην Ξάνθη, που είχε περιέλθει στη κατοχή της Μονής με συνοπτικές διαδικασίες. Εκτός από τα εκατομμύρια ευρώ που στοίχισε στους Έλληνες φορολογούμενους η κατασκευή των δύο κτιρίων, η ΚΕΔ πήρε μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων δάνεια εκατομμυρίων ευρώ για να μετασκευάσει τους χώρους, που θα φιλοξενούσαν τις υπηρεσίες του υπουργείου Απασχόλησης. Η μεταφορά τελικά ακυρώθηκε, καθώς αντέδρασαν τότε οι συνδικαλιστές.

Ο τότε υπουργός Απασχόλησης Βασίλης Μαγγίνας παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς, ότι είχε δεχθεί άνωθεν εντολές, για να προχωρήσει στην αποδέσμευση των κτιρίων, ώστε στη συνέχεια να παραχωρηθούν στη Μονή Βατοπεδίου. Ο κ. Μαγγίνας μιλώντας στον ρ/σ Alpha 98,9 και ερωτηθείς αν πριν αποδεσμεύσει τα κτίρια, είχε δεχθεί κάποιο τηλεφώνημα από «ψηλά», απάντησε ότι «το τι τηλεφωνήματα ελάμβανα ή λαμβάνω, δεν είναι  κάτι που θα δημοσιοποιήσω», προσθέτοντας ωστόσο ότι «αυτό που έκτοτε είχε ακουστεί, είναι ότι το κτίριο θα πάει σε κάποια μονή του Αγίου Όρους» και συμπληρώνοντας με νόημα ότι «αυτό όμως είναι θέμα να σας το ξεκαθαρίσει η ΚΕΔ, η οποία ως γνωστό εποπτεύεται από το υπουργείο Οικονομικών’.

Την ίδια ώρα που ο τότε υπουργός Απασχόλησης έδινε την δική του εξήγηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αν και πνευματικό τέκνο του ηγούμενου Ευφραίμ της Μονής Βατοπεδίου «νίπτει τας χείρας του», δηλώνει άγνοια και πετάει πίσω το «μπαλάκι» στο Βασίλη Μαγγίνα, καθώς ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι «είναι ένα εξειδικευμένο θέμα, για το οποίο θα σας παρακαλέσω να απευθυνθείτε στο αρμόδιο υπουργείο». Παρά την υπεκφυγή του κυβερνητικού εκπροσώπου πάντως, πληθαίνουν οι καταγγελίες βουλευτών, αλλά και πολιτών, για αδιαφανείς διαδικασίες και την εμπλοκή υψηλών πολιτικών προσώπων στη συγκεκριμένη υπόθεση. Μάλιστα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης σε δηλώσεις του κατονόμασε τον Θοδωρή Ρουσόπουλο.

Εξίσου αποκαλυπτικές και οι καταγγελίες των τοπικών παραγόντων. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αχαρνών όπου υπάγεται το Ολυμπιακό Χωριό Παναγιώτη Φωτιάδη, η Μονή έχει πουλήσει το υπερσύγχρονο κτίριο σε μεγάλο κατασκευαστικό όμιλο. Η χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων συνεχίζεται με δεκάδες άλλα ακίνητα του Δημοσίου, που μέσω της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου πέρασαν με πανομοιότυπο αδιαφανή τρόπο σε χέρια ιδιωτών

alpha