Στη φυλακή ο πρώην πρύτανης και αντιπρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου

Στη φυλακή οδηγούνται ο πρώην πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, Αιμίλιος Μεταξόπουλος, ο πρώην αντιπρύτανης Παναγιώτης Γετίμης και άλλοι τρεις συγκατηγορούμενοι τους (Αναστάσιος Κουτσοδημητρόπουλος, Μιχάλης Παπαδοκωστάκης και Βλάσσης Βεϊκόντης) από τους συνολικά δέκα που κρίθηκαν ένοχοι από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την υπόθεση υπεξαίρεσης ποσού οκτώ εκατομμυρίων ευρώ από το Πάντειο Πανεπιστήμιο την περίοδο 1992-1998.

Μάλιστα, το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής που υπέβαλαν οι πέντε για λόγους υγείας, ενώ αντίθετα έγινε δεκτό των υπόλοιπων συγκατηγορουμένων τους. Ο εισαγγελέας έδρας Ι.Αγγελής με την πρότασή του είχε ζητήσει να απορριφθεί το αίτημα για όλους τους καταδικασθέντες.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου επεβλήθησαν ποινές κάθειρξης στους: Αιμίλιο Μεταξόπουλο 25 έτη, Δημήτρη Κώνστα πρώην πρύτανη 14 έτη, Παναγιώτη Γετίμη 16 έτη, Κωνσταντίνο Παπαθανασόπουλο πρώην αντιπρύτανη 14 έτη, Αναστάσιο Κουτσοδημητρόπουλο πρώην υπεύθυνο του Λογιστηρίου του Παντείου τρεις φορές ισόβια και 15 έτη που οδηγείται στη φυλακή, Μιχάλη Παπαδοκωστάκη (διοικητικό υπάλληλο) 16 έτη, επίσης στη φυλακή, Βλάσση Βεϊκόντη 15 έτη διοικητικό υπάλληλο, επίσης στη φυλακή, Χαράλαμπο Μπούτσικο, διοικητικό υπάλληλο, 13 έτη, Ιωάννη Γρατσάνη προμηθευτή, 10 έτη και Παναγιώτη Ορφανό, προμηθευτή 12 έτη.

Στους πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς. Οι κατηγορίες αφορούσαν τα αδικήματα της απάτης, υπεξαίρεσης, ψευδούς βεβαίωσης και πλαστογραφίας, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο έκρινε αθώους τους Ιωάννη Καπερώνη, υπάλληλο του Παντείου, την επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Σοφία Καπετανάκη και την υπάλληλο του λογιστηρίου του Παντείου Μαρία Αραπαντώνη.

Η δίκη είχε ξεκινήσει το Νοέμβριο του 2005.Την ενοχή 13 από τους συνολικά 17 κατηγορουμένους για την υπόθεση των οικονομικών ατασθαλιών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο την περίοδο 1992-1998 είχε προτείνει ο εισαγγελέας έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Γιάννης Αγγελής. Ο εισαγγελέας είχε ζήτησει να κηρυχθούν ένοχοι οι κατηγορούμενοι πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις και υπάλληλοι του Πανεπιστημίου για τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης, απάτης κατά συναυτουργία και έκδοσης ψευδών βεβαιώσεων, ενώ ζήτησε να απαλλαγούν από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία.Ο κ. Αγγελής είχε ζητήσει επίσης την απαλλαγή της προϊσταμένης του λογιστηρίου και του προϊσταμένου προμηθειών του πανεπιστημίου, κρίνοντας ότι συνεργάστηκαν για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Απαλλακτική ήταν επίσης η πρότασή του για έναν προμηθευτή του πανεπιστημίου, καθώς και για την επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς έκρινε ότι δεν είχαν δόλο στις πράξεις τους. Ο εισαγγελέας έκανε λόγο για «αγαστή συνεργασία» των μελών του πρυτανικού συμβουλίου με τους υπαλλήλους του Παντείου που εμπλέκονται στην υπόθεση των ατασθαλιών, η οποία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ζημίωσε το πανεπιστήμιο κατά δύο δισ. δραχμές.

Το χρονικό. Η υπόθεση υπεξαίρεσης στο Πάντειο αφορά "διοικητικές ατασθαλίες" στα οικονομικά του Πανεπιστημίου από το 1992 έως το 1998. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο και τις προσαυξήσεις του Δημοσίου, η "μαύρη" τρύπα προσεγγίζει τα δύο δισεκατομμύρια δραχμές.

Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη έπειτα από μηνυτήρια αναφορά, το 1999, των τότε πρυτανικών αρχών, βάση πορίσματος ορκωτού λογιστή. Ο τότε διευθυντής του λογιστηρίου του Παντείου και προϊστάμενος της Γραμματείας της Επιτροπής Ερευνών, Αναστάσιος Κουτσοδημητρόπουλος, κρίθηκε από την αρχή των ερευνών προφυλακιστέος. Στην έκθεσή του ορκωτού λογιστή φέρεται να πλήρωσε με χρήματα του σχετικού τραπεζικού λογαριασμού το 50% μιας μεταχειρισμένης Ferrari 355, με επιταγή ύψους 27 εκατ. δραχμών.

Σύμφωνα με το πολυσέλιδο πόρισμα του ΣΔΟΕ, αποκαλύφθηκε ένα όργιο πλαστών και εικονικών τιμολογίων, για την έκδοση των οποίων φέρεται να είχαν επιστρατευθεί ακόμη και προμηθευτές-μαϊμού. Μάλιστα, τα ίδια τιμολόγια φέρεται να πληρώνονταν δύο και τρεις φορές.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι:

- Δικαίωμα σίτισης είχαν 177 φοιτητές. Όμως οι διατεθείσες μερίδες φαγητού στους φοιτητές του Παντείου από 1/1/97 έως και 30/6/98 κόστισαν 532.110.903 δραχμές. Μέσα σε ενάμιση χρόνο, δηλαδή, εμφανίζεται να κατανάλωσαν 1,3 εκατομμύρια μερίδες φαγητού.

- Στη λίστα των προμηθευτών εμφανίζεται εταιρεία ειδών πλαστικής χειρουργικής ως προμηθευτική εταιρεία μαρμάρων, ενώ για δήθεν λογαριασμό του Παντείου φέρεται να είχαν εκδοθεί τιμολόγια για αγορές πανάκριβων ειδών υγιεινής, μαρμάρων αξίας 291 εκατομμυρίων δραχμών, τα οποία, όμως, είδη φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν τελικά για τον εξοπλισμό βιλών των βορείων προαστίων, της Γλυφάδας και του Ωρωπού.

πηγή: ναυτεμπορική και ΣΚΑΪ

σχετικό άρθρο Ποινές κάθειρξης έως τρεις φορές ισόβια για την υπόθεση υπεξαίρεσης στο Πάντειο

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα