Τα βλαστοκύτταρα άρχισαν ήδη να χρησιμοποιούνται σε θεραπείες

Τα βλαστοκύτταρα χρησιμοποιούνται ήδη σε κάποιες θεραπείες, όμως οι επιστήμονες ελπίζουν ότι καλλιεργώντας βλαστοκύτταρα στο εργαστήριο θα μπορέσουν να θεραπεύουν ακόμη και θανατηφόρες ασθένειες.

Εγκέφαλος: Η νόσος του Αλτσχάιμερ προκαλεί απώλεια μνήμης, όμως μια επιστημονική ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια βρήκε τρόπο να ενισχύει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου των ασθενών, εμφυτεύοντάς του μεταλλαγμένα βλαστοκύτταρα, που παράγουν την πρωτεΐνη που λέγεται παράγοντας ανάπτυξης των νεύρων (NGF). Αλλη ομάδα επιστημόνων κατάφερε πρόσφατα να θεραπεύσει τη νόσο του Πάρκινσον σε ποντίκια, χρησιμοποιώντας δικά τους βλαστοκύτταρα.

Μάτια: Η επαναστατική χειρουργική με βλαστοκύτταρα χρησιμοποιείται ήδη για τη θεραπεία της τύφλωσης. Σαράντα άνθρωποι ξαναβρήκαν το φως τους όταν γιατροί του νοσοκομείου «Queen Victoria» στη Βρετανία έκαναν στα μάτια τους μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων του κερατοειδούς, τα οποία είχαν αναπτύξει στο εργαστήριο. Επίσης, επιστήμονες και γιατροί των «University College London», «Moorfields Eye Hospital» και «Sheffield University» αναπτύσσουν μια τεχνική για τη θεραπεία του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας, της συνηθέστερης αιτίας τύφλωσης: Καλλιεργούν «έτοιμα» επιράμματα κυττάρων από ανθρώπινα εμβρυονικά κύτταρα, τα οποία είναι πανομοιότυπα με τα κατεστραμμένα κύτταρα στα μάτια του ασθενούς, και στη συνέχεια τα εμφυτεύουν στο πίσω μέρος του ματιού, όπου εντοπίζεται η βλάβη.

Συκώτι - Νεφροί: Σύμφωνα με επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, οι ασθενείς που πρέπει να κάνουν μεταμόσχευση ήπατος ή νεφρών θα μπορούν σύντομα να αποκτούν «ρυθμισμένα» όργανα, τα οποία θα έχουν πλυθεί με ειδικό καθαριστικό για να καταστραφεί το υπάρχον DNA και στη συνέχεια θα τοποθετούνται στον οργανισμό με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων του ασθενούς. Ετσι, θα «ξεγελούν» τον οργανισμό ώστε να μην τα απορρίπτει. Επίσης, ερευνητές του Πανεπιστημίου Heinrich Heine στο Ντίσελντορφ χρησιμοποίησαν βλαστοκύτταρα από μυελό των οστών για την ανάπτυξη υγιούς ήπατος σε ασθενείς με επιθετικούς όγκους.

Σύνδεσμοι: Τον προηγούμενο μήνα ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ ανακοίνωσαν ότι βρήκαν τρόπο να χρησιμοποιούν βλαστοκύτταρα από τα γόνατα του ανθρώπου για να αναπτύσσουν νέους χόνδρους - οι οποίοι όταν φθείρονται αποτελούν την κυριότερη αιτία πρόκλησης οστεοαρθρίτιδας. Παράλληλα, στο Πανεπιστήμιο της Β. Καρολίνα ομάδα ερευνητών ανέπτυξε χόνδρους από βλαστοκύτταρα στο κοιλιακό λίπος.

Ακοή: Η πιο κοινή αιτία απώλειας της ακοής είναι η καταστροφή των μικροσκοπικών θυλακίων των τριχών που βρίσκονται κατά μήκος του κοχλία. Ο δρ Μαρσέλο Ριβόλτα από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ μελετά βλαστοκύτταρα από το εσωτερικό του αφτιού των ανθρώπινων εμβρύων, ώστε να αναπτύξει νέα κύτταρα, τα οποία θα τοποθετούνται στο αφτί του ασθενούς για την αποκατάσταση της ακοής.

Καρδιά: Επείγουσες ενέσεις βλαστοκυττάρων από το μυελό των οστών στις φραγμένες αρτηρίες μπορούν ήδη να γίνονται σε καρδιοπαθείς. Αν η ένεση γίνει μέσα σε πέντε ώρες από τη στιγμή του επεισοδίου, προλαμβάνεται η μεγαλύτερη βλάβη στην καρδιά. Οι πρώτοι άνθρωποι που δέχθηκαν αυτήν την πρωτοποριακή θεραπεία είναι δύο άντρες στο Λονδίνο.

Αίμα: Η μεταμόσχευση μυελού των οστών είναι η πιο συνηθισμένη θεραπεία με βλαστοκύτταρα και χρησιμοποιείται κατά της λευχαιμίας και άλλων ασθενειών του αίματος. Μια άλλη θεραπεία γίνεται μεταφέροντας βλαστοκύτταρα από το αίμα του ομφάλιου λώρου στους ασθενείς, ώστε να αποκτήσουν υγιή κύτταρα.

Πάγκρεας: Μια ένεση με δικά τους βλαστοκύτταρα μπορεί να βοηθήσει τους διαβητικούς που δεν παράγουν αρκετή ινσουλίνη στο πάγκρεας ώστε να ελέγξουν τα επίπεδα των σακχάρων στο αίμα. Ομάδα επιστημόνων από τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ ανακάλυψε ότι ύστερα από αυτήν η ινσουλίνη παράγεται φυσιολογικά
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα