Γιατρός καταδικάστηκε γιατί κάλυψε τις ευθύνες γιατρών στον θάνατο 30χρονης

Γιατρός καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης σε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών με τριετή αναστολή, καθώς κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με 3ετή αναστολή.

Πρόκειται για τον Ι.Δ., ο οποίος τον Μάιο του 2000 κι ενώ ήταν διευθυντής της Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ ανέλαβε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για να διευρυνθούν οι συνθήκες θανάτου 30χρονης ασθενούς -κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης για χολολιθίαση- αποφαίνοντας στο πόρισμά του ότι οι γιατροί ενήργησαν ως όφειλαν κατά την αντιμετώπιση του συμβάντος. Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, ο κατηγορούμενος επιχείρησε μ’ αυτόν τον τρόπο να καλύψει και να αποσιωπήσει τις ευθύνες των γιατρών, ώστε να μην τιμωρηθούν πειθαρχικά.

Η υπόθεση αφορούσε το θάνατο 30χρονης -μητέρας δύο παιδιών- πριν από 7,5 χρόνια που εισήχθη για αφαίρεση πέτρας από τη χολή, αλλά υπέστη διπλή διάτρηση αορτής με αποτέλεσμα την πρόκληση καρδιακής ανακοπής και το θάνατό της. Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, ο Ι.Δ. δεν προέβη στις αναγκαίες και οφειλόμενες ενέργειες προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες θανάτου της ασθενούς.

Για την ίδια υπόθεση κάθισαν στο εδώλιο του ιδίου δικαστηρίου -κατά περίπτωση για τα αδικήματα της ψευδορκίας μάρτυρα και της ηθικής αυτουργίας στο παραπάνω αδίκημα- ο χειρούργος γιατρός που διενήργησε την επέμβαση κι ένας νοσοκόμος, οι οποίοι αθωώθηκαν. Πρωτόδικα οι δύο τελευταίοι είχαν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών, με 3ετή αναστολή.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, επιδίκασε κατά το προηγούμενο διάστημα σε συγγενείς της άτυχης γυναίκας το ποσό των περίπου 500.000 ευρώ ως αποζημίωση.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα