Διπλάσιες θέσεις παρκόμετρων στην Αθήνα

«Ποδαρικό» με διπλάσιες θέσεις παρκόμετρων θα κάνει ο νέος χρόνος στην πρωτεύουσα. Ο Δήμος Αθηναίων έπειτα από ένα χρόνο λειτουργίας του συστήματος της ελεγχόμενης στάθμευσης προχωρά στην επέκτασή του, αυξάνοντας κατά 5.500 τις θέσεις στάθμευσης.

Συνολικά, βάσει της μελέτης, από το Φεβρουάριο του νέου έτους θα υπάρχουν 11.000 θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, που θα αστυνομεύονται από 200 δημοτικούς αστυνομικούς.

«Τα παρκόμετρα έδειξαν ότι μπορούν να προσφέρουν σημαντικά στην επίλυση του προβλήματος της στάθμευσης αλλά και του κυκλοφοριακού της Αθήνας γενικότερα», αναφέρει στον ΕΤ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Χρόνης Ακριτίδης, επισημαίνοντας ότι μέσα σε ένα χρόνο έχει βελτιωθεί αισθητά η κατάσταση στην πόλη. «Και αυτό έχει συμβεί γιατί τα παρκόμετρα αυτά έχουν μπει στην καθημερινότητα του πολίτη και αντιμετωπίζονται ως μέτρο φιλικό και όχι ως εισπρακτικό», καταλήγει ο κ. Ακριτίδης.

Η επέκταση του συστήματος της ελεγχόμενης στάθμευσης θα γίνει στις περιοχές του Θησείου, των Αμπελοκήπων και στην περιοχή γύρω από το Μέγαρο Μουσικής και το ξενοδοχείο «Χίλτον».
Επιπλέον, θα επεκταθούν από το Λυκαβηττό μέχρι και τα Εξάρχεια στις οδούς Χαριλάου Τρικούπη και Ζωοδόχου Πηγής. Σήμερα, το σύστημα λειτουργεί στο Eμπορικό Tρίγωνο, Ψυρρή, Aγορά Γερανίου, Πλάκα, Kολωνάκι καλύπτοντας 5.494 θέσεις στάθμευσης, εκ των οποίων οι 1.956 είναι για επισκέπτες, οι 2.538 για τους κατοίκους και 1.000 για ειδική στάθμευση. Η ίδια αναλογία επισκεπτών – κατοίκων αναμένεται να διατηρηθεί και στην επέκταση του συστήματος.
Οι οριστικές αναλογίες για τις θέσεις καθώς και για τους δρόμους που θα επιλεγούν για την εφαρμογή του μέτρου θα οριστούν έπειτα από μελέτη η οποία θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Ιανουάριο ώστε από τον Φεβρουάριο να ξεκινήσει η λειτουργία του συστήματος.

Πάντως, την επόμενη εβδομάδα η επέκταση των παρκόμετρων «πηγαίνει» προς έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας ενταγμένη στο τεχνικό πρόγραμμα. Ο δήμος μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα στείλει επιστολή σε όλους κατοίκους της πόλης που παρκάρουν δωρεάν στις θέσεις της ηλεκτρονικά ελεγχόμενης στάθμευσης να επισκεφθούν το Δημαρχείο προκειμένου να αντικαταστήσουν το παλαιό σήμα του κατοίκου με καινούργιο λόγω φθοράς του. Παράλληλα, όμως, θα γίνει και έλεγχος σε ό,τι αφορά στην κατοχή του σήματος της δωρεάν στάθμευσης. Η τιμή στα παρκόμετρα δεν πρόκειται να αλλάξει τουλάχιστον για το 2008, όπως αναφέρει ο κ. Ακριτίδης, και θα παραμείνει στο 1 ευρώ την ώρα για τις πρώτες δύο ώρες στάθμευσης.

Επίσης, ίδιες θα είναι και οι ώρες λειτουργίας των παρκόμετρων, όπου τις καθημερινές το μέτρο τίθεται σε εφαρμογή από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδι και τα Σάββατα από τις 9 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα. Δεν θα λειτουργούν Kυριακές και αργίες. Oι θέσεις των κατοίκων θα αστυνομεύονται, όμως, όλο το 24ωρο. Tις κλήσεις για παράνομη στάθμευση στις περιοχές που εποπτεύονται από τα παρκόμετρα τις «κόβει» η Δημοτική Aστυνομία που έχει και την ευθύνη της διαχείρισής τους. Συνολικά, μέσα σε ένα χρόνο λειτουργίας του συστήματος έχουν επιδοθεί 180.000 κλήσεις. Τα κέρδη του δήμου από τα παρκόμετρα ανέρχονται στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Τα χρήματα αυτά χρησιμοποιούνται για την κατασκευή και ανάπλαση δρόμων, πλατειών και πεζοδρομίων. Πάντως, ο δήμος στον προϋπολογισμό του για το 2008 υπολογίζει ότι τα κέρδη από τα παρκόμετρα θα ανέλθουν στα 5 εκατ. ευρώ.

πηγη: e-tipos 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα