Μετά τις αγελάδες έρχονται οι καρδιές στην Αθήνα

Δίπλα στη θάλασσα, σε μια γυάλινη αίθουσα των Ολυμπιακών Ακινήτων στο Φάληρο, ετοιμάζονται οι καρδιές για την υπαίθρια έκθεση στην πόλη «Ηearts in Αthens». Η αίθουσα μετατράπηκε σε ατελιέ (δύο μήνες τώρα)
όπου ζωγράφοι και γλύπτες, αρχιτέκτονες, γραφίστες, σχεδιαστές μόδας και κοσμημάτων, φοιτητές, ακόμη και μαθητές επιστράτευσαν φαντασία και χιούμορ για να μετατρέψουν τις λευκές τρισδιάστατες καρδιές σε έργα τέχνης που θα καταλάβουν γωνιές της Αθήνας για δύο μήνες

Φοράνε σέξι εσώρουχα και Τ-shirts. Είναι χτυπημένες με εκατοντάδες βελάκια. Είναι άστεγες και «ντυμένες» με τσουβάλια. Έχουν δεθεί με κορδέλες και φιόγκους και έχουν μπει σε φακέλους. Έχουν αποκτήσει δακτυλικά αποτυπώματα. Έχουν μεταμορφωθεί σε γοργόνες και τσολιάδες, σε μονόπετρα ή τάματα. Με έναν και μόνο σκοπό: να κλέψουν τις καρδιές όσων τις αντικρύσουν. Ο λόγος για τις 115 καρδιές- έργα τέχνης που από Δευτέρα θα καταλάβουν πεζοδρόμια (Ακαδημίας), κεντρικές πλατείες (Συντάγματος, Κλαυθμώνος, Κολωνακίου), σταθμούς Μετρό (Άγ. Αντώνιος, Άγ. Δημήτριος, Χαλάνδρι, Ελαιώνας) και πεζοδρόμους (Ερμού, Βουκουρεστίου, Βαλαωρίτου) της Αθήνας κατεβάζοντας για ακόμη μία φορά την τέχνη στον δρόμο- κατά το πρότυπο του «Cow Ρarade»- σε μια τεράστια υπαίθρια έκθεση που θα δώσει παλμό στην πόλη έως τα μέσα Μαρτίου.
«Είναι μια ευκαιρία να εξωραϊστεί η Αθήνα έστω και για δύο μήνες», λέει στα «ΝΕΑ» η επιμελήτρια της έκθεσης Ίρις Κρητικού. «Επιπλέον δίνεται η ευκαιρία στον κόσμο να ανακαλύψει τις καρδιές στους δρόμους της πόλης βλέποντας ταυτοχρόνως τη δουλειά πολλών καταξιωμένων, αλλά και νεώτερων καλλιτεχνών».
Ζωγράφοι και γλύπτες (ανάμεσά τους οι Γιάννης Αδαμάκης, Μαρία Φιλοπούλου, Αφροδίτη Λίτη, Γιώργος Χαδούλης, Μίνα Παπαθεοδώρου- Βαλυράκη, Χριστίνα Μόραλη), αρχιτέκτονες (όπως ο Θανάσης Παπαθεοδώρου), γραφίστες, σχεδιαστές μόδας και κοσμημάτων (ανάμεσά τους ο Μιχάλης Ασλάνης και οι Έλενα Σύρακα και Βασιλεία Παρασκευά), φοιτητές, ακόμη και μια 17χρονη μαθήτρια (η Λαουρέτα Παπαθανασίου) ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του νεοσύστατου θεσμού «Ηearts in Αthens», που κάνει το ντεμπούτο του στην Ευρώπη (η ιδέα ξεκίνησε το 2004 στο Σαν Φρανσίσκο), και κατέθεσαν περισσότερες από 700 ιδέες, ώστε τα γλυπτά από φάιμπερ γκλας και μέταλλο που σχεδίασε η γλύπτρια Αφροδίτη Λίτη με πρότυπο παλιά τάματα, να «ντυθούν» με χρώμα, έμπνευση και πολύ χιούμορ. Τελικώς 80 από αυτές βρήκαν χορηγό (έναντι 6.500 ευρώ), ενώ 10 ακόμη παραμένουν «ορφανές» και αναζητούν «γονείς»-χορηγούς .
Ακόμη όμως κι εκείνοι που δεν θέλουν να αναζητήσουν τις καρδιές μέσα στην πόλη, μπορούν να ζήσουν το καρδιοχτύπι στη Στοά Αρσακείου, όπου θα κάνουν «κατάληψη» 25 ξύλινες καρδιές. Η διαφορά τους από τις υπόλοιπες 90 είναι πως υιοθετήθηκαν όχι από εμπορικούς χορηγούς, αλλά από ιδρύματα, μουσεία και συλλόγους (από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και την Εθνική Λυρική Σκηνή έως το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Σχεδιαστών Μόδας) και οι καλλιτέχνες που τις φιλοτέχνησαν δεν αμείφθηκαν.
Οι καταστροφές που έγιναν στο «Cow Parade» δεν φαίνεται να λειτούργησαν ανασταλτικά για την πρωτοβουλία της κοινοπραξίας Ηearts που έχει αναλάβει τη διοργάνωση. Εξάλλου τα γλυπτά έχουν επενδυθεί με ειδικό υλικό που θα επιτρέπει τον καθαρισμό τους, ενώ προβλέπεται και ειδικός χώρος- «εντατική» αποκατάστασης των ζημιών. Μετά το τέλος της έκθεσης όλες οι καρδιές θα δημοπρατηθούν για τους σκοπούς της ένωσης σωματείων «Μαζί για το παιδί» στις 14 Απριλίου (θα δοθεί μεγάλο μέρος των εσόδων), ενώ τη σκυτάλη της διοργάνωσης για το 2009 θα πάρει το Κάιρο.

πηγη: ΤΑ ΝΕΑ 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα