Μυστήριο καλύπτει τις δύο εκρήξεις στο κέντρο της Αθήνας

Μυστήριο καλύπτει τις δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν χθες το πρωί στο κέντρο της Αθήνας. Ως πιθανότερη αιτία, όπως αποκαλύπτουν μέλη της ομάδας των πραγματογνωμόνων, θεωρείται βραχυκύκλωμα σε καλώδια της ΔΕΗ σε συνδυασμό με διαρροή σε υπόγειο δίκτυο είτε φυσικού αερίου είτε αποχέτευσης.
Ωστόσο, στελέχη της Επιχείρησης Παροχής Αερίου Αττικής καταγγέλλουν την ΕΥΔΑΠ, πως συνεργείο της εκτελούσε εργασίες χωρίς να έχει ζητήσει το σχέδιο δικτύου φυσικού αερίου της περιοχής με αποτέλεσμα να προκαλέσει ζημιά στον αγωγό.
Η οδός Σωκράτους, από το ύψος της Βερανζέρου μέχρι την οδό Αγίου Κωνσταντίνου, θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο με τα τζάμια δέκα πολυκατοικιών να έχουν σπάσει από τις δυνατές εκρήξεις, βιτρίνες καταστημάτων να έχουν γίνει κομμάτια, με τρύπες να χάσκουν εκεί όπου πριν βρίσκονταν τα καπάκια της ΕΥΔΑΠ. Δύο οδηγοί διερχομένων αυτοκινήτων γλίτωσαν από καθαρή τύχη, όταν θραύσματα χτύπησαν ένα Ι.Χ. στο πίσω παρμπρίζ, το οποίο και θρυμματίσθηκε, ενώ και ένα ταξί χτυπήθηκε στο κάτω μέρος του.
«Από τύχη δεν υπήρξαν θύματα, επειδή λόγω της ώρας (10 το πρωί) και της ημέρας (Κυριακή) δεν κυκλοφορούσε κόσμος στην οδό Σωκράτους», λένε κάτοικοι της περιοχής, που αναρωτιούνται τι θα συνέβαινε αν οι εκρήξεις γίνονταν μια καθημερινή.
Από την Αστυνομία αποκλείσθηκε το ενδεχόμενο της δολιοφθοράς ή της τρομοκρατικής ενέργειας, καθώς από τις επιτόπιες έρευνες δεν βρέθηκαν υπολείμματα εκρηκτικού μηχανισμού. Οι υποψίες έπεσαν στη συνέχεια στα υπόγεια δίκτυα των εταιρειών κοινής ωφέλειας που βρίσκονται στην περιοχή και στις εργασίες που εκτελούνταν εκεί. Όπως αποκαλύφθηκε, από τα υπόγεια φρεάτια της οδού Σωκράτους όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις περνούν αγωγός φυσικού αερίου, δίκτυο αποχέτευσης και ύδρευσης αλλά και καλώδια της ΔΕΗ. Την ώρα εκείνη στην περιοχή βρισκόταν συνεργείο της ΔΕΗ που εκτελούσε υπόγειες εργασίες στο δίκτυο στην οδό Κοτοπούλη, αλλά και συνεργείο της ΕΥΔΑΠ. Από τις πρώτες έρευνες της ομάδας των πραγματογνωμόνων θεωρείται βέβαιο πως σε κάποια στιγμή προκλήθηκε βραχυκύκλωμα σε καλώδια της ΔΕΗ, από το οποίο προκλήθηκαν σπινθήρες οι οποίοι με τη σειρά τους... «πυροδότησαν» είτε το δίκτυο της αποχέτευσης είτε αυτό του φυσικού αερίου.
Παράλληλα, από την ΕΥΔΑΠ, επιβεβαιώνεται η παρουσία εκεί συνεργείου της αλλά και το γεγονός ότι οι εκρήξεις προκάλεσαν ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης.
«Δεν καταλαβαίνουν τι διαβάζουν»
Όπως επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» στελέχη της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, της ΕΥΔΑΠ και της ΔΕΠΑ, «ατυχήματα συμβαίνουν συχνά καθώς οι εμπλεκόμενες εταιρείες είτε δεν ζητούν- όπως οφείλουν- τα σχέδια για τα δίκτυα των άλλων εταιρειών, είτε χρησιμοποιούν αλλοδαπούς εργάτες στα εξωτερικά συνεργεία, οι οποίοι όμως δεν καταλαβαίνουν συχνά αυτά που διαβάζουν με αποτέλεσμα να κόβονται, συνήθως, καλώδια της ΔΕΗ».

πηγη: ΤΑ ΝΕΑ 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα