Χριστούγεννα στην Αθήνα: Το πρόγραμμα

Στις 13 Δεκεμβρίου θα ανάψουν τα φώτα της πόλης για να αναδείξουν το νέο διάκοσμο στους εμπορικούς δρόμους και τα φωτεινά γλυπτά που θα τοποθετηθούν φέτος στην πλατεία Ομόνοιας, Καλλιμάρμαρο, στην Πανόρμου, στην πλατεία Καραϊσκάκη και στην πλατεία Αττικής.Σύμφωνα με το Χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων, που ανακοινώθηκε από το Νικήτα Κακλαμάνη, από τις 13 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου, η πλατεία Συντάγματος θα αποτελέσει το κεντρικό χριστουγεννιάτικο σκηνικό της πόλης. Στο κέντρο της πλατείας θα στηθεί Χριστουγεννιάτικο δέντρο, ύψους 14,5 μέτρων, μαζί με το καρουσέλ. Επίσης θα φιλοξενηθούν συγκροτήματα κλασικής μουσικής, τζαζ και θα ακουστούν χριστουγεννιάτικα τραγούδια από όλο τον κόσμο, βυζαντινοί ύμνοι και έθνικ μουσική.

Υπεύθυνη για τους φωτισμούς φέτος είναι η διεθνούς φήμης καλλιτέχνης, Ελευθερία Ντεκό. Φέτος για πρώτη φορά θα αξιοποιηθεί ο Εθνικός Κήπος, ο οποίος θα μετασχηματισθεί σε ένα «μαγικό χωριό», όπου οι μικροί επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν καλλιτεχνικά δρώμενα και να συμμετάσχουν σε ομαδικά παιχνίδια ή δραστηριότητες. Μικροί καλικάτζαροι, ως ξεναγοί, θα αποκαλύπτουν τα μυστικά του «δάσους» και πολλές άλλες εκπλήξεις. Στην πλατεία Κοτζιά από τις 19 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου θα στηθούν 4 στεγασμένοι χώροι, οι οποίοι θα φιλοξενήσουν συνολικά 17 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι οποίες έχουν την έδρα τους στην Αθήνα. Με αυτό τον τρόπο στην πλατεία Κοτζιά θα αναδειχθεί το ανθρωπιστικό μήνυμα των γιορτών.

Στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι, στις 24 Δεκεμβρίου, θα διοργανωθεί ένα μεγάλο πάρτι, με στόχο την προσέλκυση των νέων της πόλης. Σ' αυτό θα συμμετέχουν 5 γνωστοί DJ και ραδιοφωνικοί παραγωγοί, μεταξύ των οποίων ο Νίκος Μουρατίδης, ο Δημήτρης Παπασπυρόπουλος, ο Σπύρος Παγιατάκης και οι αδελφές Μαρσώ. Επίσης, από τις 20 Δεκεμβρίου νεανικά γκρουπ της ποπ, ροκ και ρέγκε σκηνής θα δίνουν συναυλίες σε κεντρικές πλατείες του δήμου της ΑΘήνας και σε σημεία που συχνάζουν νέοι. Την διοργάνωση των εορταστικών εκδηλώσεων του δήμου Αθηναίων έχουν αναλάβει η Δημοτική Επιχείρηση «Αθήνα 9,84», ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων και τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων.

Σε τέσσερα κεντρικά σημεία της πόλης –την πλατεία Συντάγματος, την πλατεία Κοτζιά, τον Εθνικό Κήπο που αξιοποιείται για πρώτη φορά και την Τεχνόπολη στο Γκάζι– θα χτυπά φέτος η «καρδιά» της χριστουγεννιάτικης Αθήνας. Από την προσεχή Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου, οπότε θα ανάψουν τα φώτα στο ύψους 14,5 μέτρων δέντρο της πλατείας Συντάγματος και θα λάμψουν τα νέα, εντυπωσιακά εναέρια στολίδια στους κεντρικούς δρόμους, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας θα μπορούν να απολαύσουν την εορταστική όψη της και να παρακολουθήσουν σειρά εκδηλώσεων που έχει προγραμματίσει ο Δήμος Αθηναίων. Την παράσταση αναμένεται να κλέψει ο εντυπωσιακός φωτισμός της πλατείας Συντάγματος, ο οποίος φέρει την υπογραφή της Ελευθερίας Ντεκώ, σχεδιάστριας των φωτισμών στις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.
Εδώ και λίγες ημέρες οι βιτρίνες των καταστημάτων έχουν ήδη «μυρίσει» Χριστούγεννα. Παράλληλα, φιλανθρωπικές οργανώσεις και σωματεία οργανώνουν bazaars και καλλιτεχνικές ομάδες υπόσχονται να ταξιδέψουν μικρούς και μεγάλους στον κόσμο του παραμυθιού.

Στους βασικούς οδικούς άξονες του κέντρου τα πρώτα στολίδια έχουν πάρει θέση. Σύντομα θα τα συντροφεύουν τα φωτεινά γλυπτά που θα τοποθετηθούν στις πλατείες Ομονοίας, Καραϊσκάκη και Αττικής, στην οδό Πανόρμου και στο Καλλιμάρμαρο.

Πλατεία Συντάγματος
Θα φιλοξενεί το κεντρικό εορταστικό σκηνικό της πόλης. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο της Αθήνας και το καρουσέλ θα αποτελούν για άλλη μια χρονιά σημεία αναφοράς. Το δέντρο θα ανάψει στις 7.00 το απόγευμα της ερχόμενης Πέμπτης, με πυροτεχνήματα, πολλή μουσική και τραγούδια.
Καινούργια στοιχεία αποτελούν το παβίλιον –ένας χώρος όπου θα φιλοξενούνται στη διάρκεια των εορτών καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και ψυχαγωγικές δραστηριότητες του δήμου– και οι φωτεινές πύλες –μια σειρά από φωτιστικά γλυπτά που θα συνθέτουν έναν ξεχωριστό διάδρομο.
Φέτος, θα λείπει η γνώριμη από προηγούμενες χρονιές «Ζαχαρούπολη». «Οι γιορτές στην πλατεία Συντάγματος δεν έχουν πια εμπορικό χαρακτήρα, γιατί τα Χριστούγεννα είναι παραπάνω από μια εμπορική γιορτή: είναι γιορτή αγάπης και χαράς», ανέφερε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης.

Πλατεία Κοτζιά
Γύρω από το πρωτότυπο χριστουγεννιάτικο δέντρο της πλατείας (που θα αποτελείται από τρία αστέρια ύψους 12 μέτρων), τέσσερις στεγασμένοι χώροι θα φιλοξενήσουν περίπτερα 17 μη κυβερνητικών οργανώσεων της πρωτεύουσας, λειτουργώντας ως εστίες ευαισθητοποίησης των πολιτών. Τα εγκαίνια των περιπτέρων θα γίνουν στις 19 Δεκεμβρίου, με συναυλία του Κώστα Μακεδόνα.

Εθνικός Κήπος
Θα υποδεχθεί τους λιλιπούτειους Αθηναίους και τους γονείς τους σε ένα μαγικό χωριό με σχολείο, ταχυδρομείο, βιβλιοθήκη, εργαστήρι παιχνιδιών, σπίτια του Αϊ-Βασίλη και του καλικάντζαρου. Στο σκηνικό αυτό θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες από τις 20 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου.

Στο Γκάζι
Η Τεχνόπολη θα κινηθεί στους ρυθμούς των εορτών με ένα πάρτι για νέους αλλά και όσους αισθάνονται νέοι, την παραμονή των Χριστουγέννων στις 23.00. Ραδιοφωνικοί παραγωγοί και DJs θα παίξουν ξένη μουσική για όλα τα γούστα.

Στις γειτονιές της πόλης

Πού θα πάτε και τι θα δείτε στη διάρκεια όλης της εορταστικής περιόδου

Οσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, τόσο πολλαπλασιάζονται οι ευκαιρίες μικρών και μεγάλων να παρακολουθήσουν εντυπωσιακές παραστάσεις και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις στην πόλη.
Ενδεικτικά, μία ξεχωριστή χριστουγεννιάτικη εκδήλωση οργανώνουν την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (που φιλοξενεί την εκδήλωση στο αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας»), το Βρετανικό Συμβούλιο και η Πολιτιστική Εταιρία «Αίνος». Θέμα της η μαγεία των Χριστουγέννων. Μια ομάδα νεαρών επιστημόνων θα επιχειρήσει να απαντήσει με διασκεδαστικό τρόπο σε αναπάντητα ερωτήματα που επανέρχονται στην επικαιρότητα κάθε χρόνο την περίοδο των εορτών: γιατί ο Αϊ-Βασίλης είναι παχύς; Πώς οι τάρανδοι πετάνε;

Το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου το «Παλλάς» (City Link, Βουκουρεστίου 5) παρουσιάζει στο αθηναϊκό κοινό δύο παραστάσεις με «άρωμα» Μόσχας και Πράγας. Η αρχή θα γίνει με το «Παράξενο Κονσέρτο», το οποίο θα ανεβάσει για τρεις παραστάσεις στις 22/12 στα ελληνικά το Κρατικό Θέατρο Ομπρατσόφ της Μόσχας. Τραγουδιστές, χορευτές, μουσικοί, θηριοδαμαστές τσίρκου, ταχυδακτυλουργοί και ηθοποιοί που θα χειρίζονται υπερμεγέθεις κούκλες θα δώσουν άλλη διάσταση σε κλασικά έργα όπως «Κάρμεν», «Δον Ζουάν», «Μαγικό Λυχνάρι του Αλαντίν».

Τη σκυτάλη θα πάρει την επόμενη ημέρα για τρεις παραστάσεις, επίσης, το Εθνικό Μαύρο Θέατρο της Πράγας με την υπερπαραγωγή «Fantasy Travelers». Μέσα από τρισδιάστατες βιντεοπροβολές, εντυπωσιακούς φωτισμούς και ειδικά εφέ θα ζωντανέψουν τα «Ταξίδια του Γκιούλιβερ» και την «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων». Τα εισιτήρια ξεκινούν από 38 ευρώ και φθάνουν τα 55 για τους μεγάλους, ενώ για τα παιδιά είναι 20 ευρώ.

Αρωμα Αλσατίας θα φέρουν στην καρδιά της πόλης τα μέλη του Συλλόγου Αλσατών και Φίλων της Αλσατίας στην Ελλάδα, που καλούν τους Αθηναίους να γνωριστούν και να δοκιμάσουν τυπικές λιχουδιές από την περιοχή σε μια εκδήλωση που πραγματοποιείται απόψε στις 20.30 στη Στοά Σκαραμαγκά 4Β στα Εξάρχεια.

Σειρά εκδηλώσεων που απευθύνονται στα παιδιά οργανώνεται από τις 10 Δεκεμβρίου και στα πολιτιστικά κέντρα των επτά δημοτικών διαμερισμάτων της Αθήνας από τον Οργανισμό Νεολαίας και Αθλησης του Δήμου Αθηναίων.

Πρωτοχρονιά

Η υποδοχή του καινούργιου χρόνου θα γίνει για άλλη μια φορά στην πλατεία Κοτζιά. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο Φίλιππος Πλιάτσικας, ιδρυτικό μέλος των Πυξ-Λαξ, θα συμπράξει με τη Συμφωνική Ορχήστρα των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων και με 10 μουσικούς της δικής του μπάντας, σε ένα πρόγραμμα με τα σημαντικότερα ελληνικά και ξένα ροκ κομμάτια. Τη συναυλία θα πλαισιώσουν οι: Ευσταθία, Ιωάννα Δριγκοπούλου, Λαμπρινή Καρακώστα, MC Yinka, Στάθη Δρογώση και Οναρ. Από τη μεγάλη γιορτή δεν θα λείψουν τα πυροτεχνήματα που θα σημάνουν την έλευση του 2008. Σημεία… εκτόξευσης η πλατεία Κοτζιά και ο λόφος του Λυκαβηττού.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα