Ζορντάν Μπαρντελά: «Θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Γάλλων». Ανετη πρωτιά στη Λεπέν. Δεύτερη η αριστερά, τρίτος ο Μακρόν

Ζορντάν Μπαρντελά: «Θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Γάλλων». Ανετη πρωτιά στη Λεπέν.  Δεύτερη η αριστερά, τρίτος ο Μακρόν

Οι Γάλλοι «έδωσαν την τελική ετυμηγορία» στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, δήλωσε ο Ζορντάν Μπαρντελά, ηγέτης της ακροδεξιάς, του οποίου το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) κατέγραψε νίκη με μεγάλη διαφορά.

Ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στις 7 Ιουλίου θα είναι «ένας από τους πιο καθοριστικούς σε ολόκληρη την ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας», που ιδρύθηκε το 1958, υποστήριξε ο Μπαρντελά, διαβεβαιώνοντας ότι θέλει να είναι «ο πρωθυπουργός όλων τωνΓάλλων», ένας «πρωθυπουργός συνύπαρξης, που θα σέβεται το Σύνταγμα» αλλά θα είναι «αδιάλλακτος».


Mέσα στις προβλέψεις τους έπεσαν οι σδημοσκοπήσεις για τις εκλογές στη Γαλλία, σύμφωνα με το επίσημο exit poll. 

Οι κάλπες έκλεισαν και το exit poll δείχνει την Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν να λαμβάνει 34%. Ακολουθεί το Νέο Λαϊκό Μέτωπο με 28,1% και το κόμμα Αναγέννηση του Εμανουέλ Μακρόν με 20,3%, λίγο πιο κάτω από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Οι Γάλλοι κατέγραψαν ρεκόρ 30ετιας με πάνω από το 65% να έχει προσέλθει στη κάλπη, στις πιο κρίσιμες εκλογές της χώρας μετά από πολλά χρόνια, αφού η ακροδεξιά είναι κοντά στην ανάληψη της εξουσίας, για πρώτη φορά.

 
Θα ακολουθήσει, την ερχόμενη Κυριακή 7 Ιουλίου, ο δεύτερος γύρος στον οποίο θα προκριθούν οι υποψήφιοι των δυο πρώτων κομμάτων, καθώς και οι υποψήφιοι που θα λάβουν πάνω από το 12,5% των εγγεγραμμένων ανά περιφέρεια ψηφοφόρων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα