Κλειστό επάγγελμα τα ξενοδοχεία στο Άμστερνταμ - Θα ανοίγει νέο μόνο εάν κλείσει παλιό

Κλειστό επάγγελμα τα ξενοδοχεία στο Άμστερνταμ - Θα ανοίγει νέο μόνο εάν κλείσει παλιό

Μπορεί η Ολλανδία να αποτελεί μία από τις χώρες - γενέτειρες του καπιταλισμού, ωστόσο, η πρωτεύουσά της, το Άμστερνταμ, έχει αποδείξει στο κοντινό παρελθόν ότι δεν διστάζει να προχωρήσει σε αυστηρούς περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα της πόλης όταν οι συνθήκες το επιτάσσουν, σε αντίθεση με πόλεις και χώρες που επιμένουν δογματικά στη χωρίς όρια ελεύθερη οικονομία.

Αντιμέτωπη, λοιπόν, με τον υπερτουρισμό, η πόλη του Άμστερνταμ αποφάσισε να απαγορεύσει την ανάπτυξη νέων ξενοδοχείων, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον αριθμό των ταξιδιωτών που επιτρέπεται να διανυκτερεύσουν στην πόλη.

«Θέλουμε να κάνουμε και να διατηρήσουμε την πόλη βιώσιμη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες», ανέφερε η ολλανδική πρωτεύουσα σε ανακοίνωσή της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Άμστερνταμ εφαρμόζει αυστηρή πολιτική για τα νέα ξενοδοχεία από το 2017, αλλά η νέα πρωτοβουλία επιδιώκει να «διασφαλίσει ότι ο αριθμός των ξενοδοχειακών διανυκτερεύσεων δεν θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, ένα νέο ξενοδοχείο μπορεί να χτιστεί μόνο «υπό ορισμένες προϋποθέσεις, εάν ένα ξενοδοχείο κλείσει αλλού», ανέφερε η πόλη. Με αυτόν τον τρόπο, ο αριθμός των καταλυμάτων στην πόλη θα παραμείνει σταθερός. Το ξενοδοχείο πρέπει επίσης να είναι «καλύτερο», όπως να είναι πιο βιώσιμο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, 26 ήδη εγκεκριμένα ξενοδοχειακά έργα θα προχωρήσουν με την κατασκευή τους όπως προβλέπεται. Τα νέα ξενοδοχεία ενθαρρύνονται να κατασκευαστούν εκτός του κέντρου της πόλης.

Μαζί με την απαγόρευση στα ξενοδοχεία, το Άμστερνταμ περιορίζει επίσης τον αριθμό των διανυκτερεύσεων στα 20 εκατομμύρια για το έτος.

Το όριο έρχεται μετά από παράπονα των κατοίκων για τις επιπτώσεις του μεγάλου αριθμού τουριστών. Το 2023, η πόλη γνώρισε 20.665.000 διανυκτερεύσεις μόνο σε ξενοδοχεία, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και οι διανυκτερεύσεις κρουαζιέρας.

Ο κανονισμός είναι ο τελευταίος σε μια σειρά κινήσεων του δημοφιλούς ευρωπαϊκού προορισμού για την αντιμετώπιση του μαζικού τουρισμού. Φέτος, ο τουριστικός φόρος της πόλης αυξήθηκε από 7% σε 12,5% - ο υψηλότερος στην Ευρώπη. Η πόλη απαγόρευσε επίσης τις ξεναγήσεις στη διάσημη περιοχή Red Light District το 2019.

Πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα