Σεισμός στην Ιαπωνία: Εικόνες αποκάλυψης μετά τα 7,6 Ρίχτερ που διέλυσαν δρόμους και υποδομές

Σεισμός στην Ιαπωνία: Εικόνες αποκάλυψης μετά τα 7,6 Ρίχτερ που διέλυσαν δρόμους και υποδομές

Στην Ιαπωνία το έδαφος συνεχίζει να σείεται μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που χτύπησε ανήμερα της Πρωτοχρονιάς.
Οι εικόνες αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής, ένα 24ωρο μετά τον σεισμό των 7,6 βαθμών στην Ιαπωνία.

Δεκάδες ισοπεδωμένα κτίρια, κάποια ακόμη παραδομένα στις φλόγες. Σκάφη, τα οποία ξεβράστηκαν στη στεριά από τα σαρωτικά κύματα στη δυτική ακτογραμμή της χώρας μετά το χτύπημα του εγκέλαδου.

Με ειδικά συστήματα ηχοεντοπισμού, τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν κατοίκους, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα χαλάσματα των ισοπεδωμένων σπιτιών. Αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων.

Τουλάχιστον 2.000 πυροσβέστες, 1.000 στρατιώτες και 650 αστυνομικοί συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ομως, είναι δύσκολο να προσεγγίσουν κάποιες περιοχές, αφού οι δρόμοι έχουν ανοίξει στα δύο.

Οι πόλεις Σουζού και Γουατζίμα, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες καταστροφές. Εκτιμάται πως συνολικά εκεί, οι τραυματίες ξεπερνούν τους 150.

Οι συνεχείς μετασεισμοί εντείνουν τον φόβο των κατοίκων. Πάνω από 150 μέσα σε 24 ώρες, με τον ισχυρότερο να αγγίζει τα έξι Ρίχτερ.

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο, πως η Ιαπωνία δεν θρήνησε χιλιάδες θύματα, χάρη στο εγκυρότερο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για σεισμούς, στον κόσμο. Η ιαπωνική κυβέρνηση δαπάνησε τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο δολάρια, τοποθετώντας τέσσερις χιλιάδες-διακόσιους αισθητήρες σε όλη χώρα από την τραγωδία του σεισμού της Φουκουσίμα το 2011.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις, μέχρι στιγμής οι νεκροί είναι τουλάχιστον 55, ενώ αυξάνονται οι φόβοι πως ο αριθμός των αγνοούμενων είναι μεγαλύτερος.

«Είναι προετοιμασμένοι για όλα»
Όπως λέει ο Ιωάννης Λαντούρης, κάτοικος Καναζάβα, οι μετασεισμοί είναι συνεχείς, ενώ στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο σεισμός, έρχεται να προστεθεί και η κακοκαιρία.

«Έχει έντονη βροχόπτωση και υπάρχουν προειδοποιήσεις για κατολισθήσεις, ειδικά στην περιοχή που ήταν το επίκεντρο του σεισμού. Το οδικό δίκτυο δεν είναι και στα καλύτερά του, υπάρχουν ανακοινώσεις για να αποφύγουμε τις μετακινήσεις όσο το δυνατόν περισσότερο».

Σύμφωνα με τον ίδιο:

«Οι Ιάπωνες έχουνε μια τάση να προετοιμάζονται για τα πάντα. Φροντίζουν πάντα να υπάρχουν πολλές πληροφορίες και να είναι προσβάσιμες. Είναι πολύ προσεκτικοί, υπάρχει μια εκπαίδευση εδώ πέρα, μια παιδεία. Το πρώτο πράγμα που κάναμε, κλείσαμε το γκάζι, το ρεύμα. Προσπαθούν να προετοιμάζονται, υπάρχει πάντα προετοιμασία για τέτοια γεγονότα».

Οι σεισμολόγοι είναι καθησυχαστικοί σημειώνοντας ότι ο μεγάλος σεισμός έχει περάσει.

«Οι ειδήσεις δεν βγάζουν πολύ σεισμολόγους γιατί φοβούνται μην τρομάξουνε τον κόσμο. Είναι καθησυχαστικοί, θα υπάρξουν μετασεισμοί αλλά ο μεγαλύτερος σεισμός πέρασε».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα