Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Από το Μητσοτάκη γιοκ στο φίλε μου Κυριάκο

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Από το Μητσοτάκη γιοκ στο φίλε μου Κυριάκο

Την Πέμπτη στις 11 το πρωί φτάνει στην Αθήνα ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν 6 ολόκληρα χρόνια από την προηγούμενη επίσκεψη του. Λίγες ώρες πριν την άφιξη του απευθύνθηκε προσωπικά στον Πρωθυπουργό λέγοντας «Κυριάκο φίλε μου δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε».

Ήταν 24 Μαΐου του 2022 όταν ο Τούρκος πρόεδρος, φανερά οργισμένος από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, δήλωνε δημόσια ότι δεν θέλει να έχει καμία σχέση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, με το γνωστό «Μητσοτάκης γιοκ», το οποίο βάζει στον πάγο κάθε επικοινωνία ανάμεσα στους δύο ηγέτες.

«Πλέον για εμένα δεν υπάρχει Μητσοτάκης».

Ενάμιση χρόνο μετά, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε μια άλλη πραγματικότητα.

Η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν την Πέμπτη στην Αθήνα στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας γίνεται με στόχο να εδραιωθεί το κλίμα συνεννόησης ανάμεσα στις δύο πλευρές και παράλληλα να παραμείνουν ήρεμα τα νερά στο Αιγαίο.

Μιλώντας στην «Καθημερινή», ο Τούρκος πρόεδρος αποκαλεί, πλέον, φίλο του τον Έλληνα πρωθυπουργό και λίγες ώρες πριν συναντηθεί μαζί του κάνει λόγο για ευκαιρία να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Κυριάκο, φίλε μου, δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε. Ας ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών μας. Ας αυξήσουμε τη διμερή συνεργασία σε κάθε τομέα, στην οικονομία, το εμπόριο, τις μεταφορές, την ενέργεια, την υγεία, την τεχνολογία, την εκπαίδευση, στα θέματα που αφορούν την νεολαία. Ας δείξουμε αμοιβαία φροντίδα και μέριμνα στην ιστορική και πολιτιστική περιουσία των χωρών μας».

«Δεν έχει εγκαταλείψει τις θέσεις της η Τουρκία. Το ότι έρχεται εδώ δεν σημαίνει ότι έχει αφήσει πίσω τις θέσεις της και αν τεθούν θα πάρουν την ανάλογη απάντηση από τον πρωθυπουργό. Και η Ελλάδα έχει τις θέσεις της», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.

Τη βεντάλια όλων των θεμάτων ανοίγει ο Ερντογάν

Αν και οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες να παραμείνουν στη θετική ατζέντα, ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει να θέτει θέμα τουρκικής μειονότητας και συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, τα οποία μάλιστα, συνδέει με τον ορισμό των θαλασσίων ζωνών.

«Πιστεύω ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν στο πλαίσιο του διαλόγου και της καλής θέλησης. Φυσικά, υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να τα εξετάσουμε ως ένα σύνολο. Δεν είναι σωστή η επιλεκτική προσέγγιση».

«Με τις συνθήκες του Μοντρέ, των Παρισίων και την UNCLOS,  την διεθνή σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας έχουν καθορίσει σαφώς και επακριβώς τα των υδάτων του Αιγαίου. Υφίσταται βεβαίως ζήτημα υφαλοκρηπίδας το οποίο θα μπορούσε να συζητηθεί», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

«Αστακός» η Αθήνα για την επίσκεψη «αστραπή»

Ο Ταγίπ Ερντογάν θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 11 το πρωί της Πέμπτης.

Στο τουρκικό προεδρικό αεροσκάφος θα επιβαίνουν οι υπουργοί που συμμετέχουν στο συμβούλιο αλλά και δημοσιογράφοι.

Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι αυξημένα στο αεροδρόμιο αλλά και κατά μήκος της διαδρομής που θα ακολουθήσει η αυτοκινητοπομπή του Τούρκου προέδρου ενώ θα υπάρξουν ανάλογες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αττική Οδό, την περιφερική Υμηττού αλλά και στο κέντρο της Αθήνας.

Για την επίσκεψη Ερτνογάν έχουν επιστρατευτεί 3.500 αστυνομικοί ενώ ελικόπτερο και drone θα παρακολουθούν τις κινήσεις του Τούρκου προέδρου.

Ελεύθεροι σκοπευτές θα επιτηρούν από ψηλά κτίρια το κέντρο της πόλης.

Ο Τούρκος πρόεδρος στις 11.30 θα γίνει δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ αμέσως μετά θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ποιοι θα συμμετάσχουν στη συνάντηση

Στην συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν θα συμμετέχουν επίσης, οι υπουργοί εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, καθώς και οι διπλωματικοί σύμβουλοι, Άννα Μαρία Μούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

«Παράλληλα, δέκα Έλληνες υπουργοί θα συναντηθούν με 7 Τούρκους ομολόγους τους, για όλες τις διμερείς συμφωνίες που θα γίνουν ενώ ξεχωριστή συνάντηση θα έχουν οι δυο υπουργοί Άμυνας. Στη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου θα επικυρωθούν οι συμφωνίες που βρίσκονταν στα σκαριά το τελευταίο διάστημα. Θα έχει ακολουθήσει γεύμα των δύο ηγετών και των κυβερνητικών στελεχών», δήλωσε ο πολιτικός, Τάσος Χατζηβασιλείου.

Η απάντηση της Αθήνας στο…« φίλε μου Κυριάκο» του Ερντογάν
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζει ήπια τη συνέντευξη του Τούρκου προέδρου ενώ διευκρινίζουν πως οι πάγιες θέσεις της χώρας δεν έχουν αλλάξει.

Οι νέες δηλώσεις Ερντογάν

Μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Ερντογάν έκανε νέες δηλώσεις για την επίσκεψη του στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, έκανε αναφορά στην επίσκεψή του στην Ελλάδα αλλά και στην Ουγγαρία,  λέγοντας πω στόχος του είναι να βελτιώσει τη συνεργασία με τις περιφερειακές χώρες, αρχίζοντας από τους γείτονες, στο πλαίσιο των κοινών συμφερόντων.

Τον Τούρκο πρόεδρο θα συνοδεύουν τρία αεροσκάφη, λιμουζίνες ειδικών προδιαγραφών ασφαλείας και 9 υπουργοί.

Φαίνεται ότι ανάμεσα στις συμφωνίες που θα υπογραφούν, αυτές που έχουν «κλειδώσει» είναι περίπου 20, ανάμεσά τους το μεταναστευτικό και συμφωνία για visa σε 10 ελληνικά νησιά.

Πηγή: megatv.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα