Συμφωνία για ανταλλαγή αιχμαλώτων: Εκεχειρία 4 ημερών και ανταλλαγή 12-13 ομήρων ανά 24 ώρες - Οι όροι που βάζει το Ισραήλ

Συμφωνία για ανταλλαγή αιχμαλώτων: Εκεχειρία 4 ημερών και ανταλλαγή 12-13 ομήρων ανά 24 ώρες - Οι όροι που βάζει το Ισραήλ

Πολύ κοντά σε συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων φέρονται να βρίσκονται το Ισράηλ και η Χαμάς, ενάμιση μήνα μετά το ξέσπασμα του πολέμου με θύματα χιλιάδες αμάχους στη Γάζα.

Πηγή της ισραηλινής κυβέρνησης ανέφερε στο Times of Israel, ότι η χώρα έχει επιμείνει σε συγκεκριμένους όρους, σχετικά με την ανάπτυξη συμφωνίας με τη Χαμάς. Αρχικά, αναφέρει ότι κανένας Παλαιστίνιος κρατούμενος που έχει καταδικαστεί για φόνο, δεν θα αφεθεί ελεύθερος.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των φάσεων της απελευθέρωσης των ομήρων, εξήγησε η πηγή, η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα θα ξαναρχίσει.

Η συμφωνία λέγεται πως θα περιλαμβάνει επίσης ένα δεύτερο στάδιο, σύμφωνα με το οποίο η Χαμάς θα ενεργήσει για να εντοπίσει γυναίκες και παιδιά που κρατούνται από άλλες τρομοκρατικές φατρίες στη Γάζα, πριν από την απελευθέρωσή τους.

Η Χαμάς έχει αναφέρει ότι κρατά 210 από τους περίπου 240 ομήρους που απήχθησαν από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου. Η Ισλαμική Τζιχάντ λέγεται πως κρατά τους υπόλοιπους.

Σύμφωνα με την αναπτυσσόμενη συμφωνία, η Χαμάς θα απελευθερώσει τουλάχιστον 50 Ισραηλινούς ομήρους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, με αντάλλαγμα μια εκεχειρία τεσσάρων ημερών, την απελευθέρωση μεταξύ 150 και 300 Παλαιστινίων αιχμαλώτων και την είσοδο καυσίμων και άλλων αγαθών στη Γάζα. Σημειώνεται, ότι η Jerusalem Post έκανε λόγο για 80 Ισραηλινούς ομήρους.

Περίπου 12-13 όμηροι θα απελευθερώνονται ανά ημέρα, πρόσθεσε η πηγή, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ θα απελευθερώσει γυναίκες και ανήλικους κρατούμενους, με τον καθένα να επιστρέφει στην πόλη ή την κωμόπολη όπου ζούσε πριν από τη φυλάκισή του, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα πάντα με την πηγή, το κατεστημένο ασφαλείας του Ισραήλ τάσσεται υπέρ της επικείμενης συμφωνίας. Υποστήριξε ωστόσο, ότι τα καύσιμα που θα εισέλθουν στη Γάζα ως μέρος της συμφωνίας, θα εισαχθούν μόνο κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός.

Ενώ θα υπάρχουν αρκετές ώρες την ημέρα που ο ισραηλινός στρατός (IDF) δεν θα χρησιμοποιεί drones για τη συλλογή πληροφοριών, σχετικά με τη δραστηριότητα στη Λωρίδα της Γάζας, IDF και Shin Bet θα διατηρήσουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τη συλλογή πληροφοριών ακόμη και κατά τη διάρκεια της παύσης των μαχών, αναφέρου οι πληροφορίες.

Επιπλέον, το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στους κατοίκους της Γάζας να επιστρέψουν στο βόρειο τμήμα του θύλακα όπου επιχειρεί ο ισραηλινός στρατός, σημείωσε η πηγή.

Σύμβουλος Νετανιάχουν: Εάν γίνουν δεκτοί οι όροι, το Ισραήλ μπορεί να εγκρίνει τη συμφωνία πολύ σύντομα
Σύμφωνα με τον Mark Regev, ανώτερο σύμβουλο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εάν γίνουν δεκτοί οι όροι, η απελευθέρωση ομήρων θα μπορούσε να εγκριθεί από την ισραηλινή κυβέρνηση «πολύ γρήγορα».

«Εάν γίνει μια διευθέτηση για την απελευθέρωση των ομήρων μας... η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης μπορεί να παρθεί πολύ γρήγορα... Νομίζω ότι μιλάμε για ώρες», τόνισε μιλώντας στο BBC Radio.

Υπουργός Άμυνας Ισραήλ: Ώρα δύσκολων αποφάσεων - Κοντεύει η επιστροφή των ομήρων

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, δήλωσε ότι η χώρα θα πρέπει να λάβει «δύσκολες αποφάσεις» όσον αφορά στους ομήρους που κρατούνται από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Προχωράμε βήμα προς βήμα προς την ολοκληρωτική ήττα της Χαμάς και πλησιάζουμε στο να φέρουμε τους ομήρους στην πατρίδα», τόνισε ο Γκαλάντ έπειτα από μια αξιολόγηση με στρατιωτικούς αξιωματούχους στη βάση της Μεραρχίας της Γάζας στο νότιο Ισραήλ.

«Νομίζω ότι όλοι μας θα πρέπει να πάρουμε δύσκολες, σημαντικές αποφάσεις τις επόμενες ημέρες. Δεν υπάρχει στιγμή καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας - 45 ημέρες - που να μην σκέφτομαι τους ομήρους», πρόσθεσε ο Γκαλάντ.

Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει απόψε για να συζητήσει τη συμφωνία για τους ομήρους που διαμορφώνεται μέσω του διαμεσολαβητή Κατάρ.

Μπάιντεν για απελευθέρωση ομήρων: Είμαστε πολύ κοντά

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι είναι «πολύ κοντά» στην εξασφάλιση της απελευθέρωσης ενδεχομένως δεκάδων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Η Haaretz αναφέρει ότι ο Μπάιντεν δήλωσε: «Είμαστε τώρα πολύ κοντά, πολύ κοντά - μπορούμε να φέρουμε κάποιους από αυτούς τους ομήρους στο σπίτι τους πολύ σύντομα, αλλά δεν θέλω να μπω στις λεπτομέρειες των πραγμάτων».
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Τίποτα δεν γίνεται μέχρι να γίνει και όταν έχουμε περισσότερα να πούμε θα τα πούμε, αλλά τα πράγματα φαίνονται καλά αυτή τη στιγμή». Εν τω μεταξύ, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι το Ισραήλ και η Χαμάς είναι «πολύ, πολύ κοντά» στη συμφωνία.

Η συμφωνία θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση 50 ομήρων από τη Χαμάς, κυρίως γυναικών και παιδιών, με αντάλλαγμα 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους και μια παύση τεσσάρων ή πέντε ημερών, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Πιστεύουμε ότι είμαστε πολύ, πολύ κοντά σε συμφωνία. Υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει, ακόμα έγκριση που πρέπει να επιτευχθεί. Αλλά πιστεύουμε ότι είμαστε πολύ κοντά.

Αυτό συμβαίνει καθώς ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, συγκάλεσε το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων για επικείμενη συμφωνία σχετικά με την απελευθέρωση των ομήρων.

Ισραήλ: Συνεδριάζει το υπουργικό για το θέμα των ομήρων

Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει στις 20:00 το βράδυ της Τρίτης 21/11 «υπό το φως των εξελίξεων σχετικά με την απελευθέρωση των ομήρων μας», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Διάφορα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι αξιωματούχοι του Ισραήλ συνεδριάζουν για να δώσουν την τελική έγκριση για μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων με τη Χαμάς.

Πριν από αυτή τη συνεδρίαση στις 8 μ.μ., το υπουργικό συμβούλιο πολέμου και το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας θα συνεδριάσουν για να εγκρίνουν επίσης τη συμφωνία.

Πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα