Πόλεμος στην Ουκρανία: Πολιτική λύση για την Κριμαία ζητά ο Ζελένσκι και λεφτά για εκλογές

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πολιτική λύση για την Κριμαία ζητά ο Ζελένσκι  και λεφτά για εκλογές

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανταποκρινόμενος σε εκκλήσεις Αμερικανού γερουσιαστή αυτή την εβδομάδα να ανακοινώσει εκλογές το 2024, είπε την Κυριακή ότι η ψηφοφορία θα μπορούσε να διεξαχθεί εάν… μοιραστεί το κόστος με τη Δύση. Παράλληλα, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αναγκάσει τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την κατεχόμενη Κριμαία μέσω πολιτικής πίεσης.

 Ο Β. Ζελένσκι υποστηρίζει ότι είναι δυνατόν να γίνει η διαπραγμάτευση μιας λύσης για την Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσική Ομοσπονδία το 2014, την ώρα που η αντεπίθεση αποτυγχάνει και οι ΗΠΑ δεν αναμένουν άμεσα στρατιωτικές επιτυχίες.

 Αναφερόμενος στα διοικητικά σύνορα της Κριμαίας, ο Ζελένσκι τόνισε: “Νομίζω είναι δυνατόν πολιτικά να πιέσουμε για την αποστρατιωτικοποίηση της Ρωσίας σε αυτό το έδαφος της χερσονήσου“, δήλωσε σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στο YouTube και αναδημοσίευσαν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης σήμερα το πρωί.

Σημειώνεται πως το Κίεβο είχε επανειλημμένα δηλώσει ότι στόχος του είναι να πάρει πίσω την Κριμαία όπως και περιοχές που εντάχθηκαν στη Ρωσία από τότε που άρχισε ο πόλεμος, τον Φεβρουάριο του 2022.

Ουκρανοί στρατιώτες στον νότο της χώρας προσπαθούν να προωθηθούν προς την ακτή της Μαύρης Θάλασσας, σε μια προσπάθεια να αποκοπεί ένας δρόμος ανεφοδιασμού των ρωσικών δυνάμεων στη χερσόνησο.

Στη συνέντευξη ο Ζελένσκι δήλωσε ότι μια πολιτική λύση για την Κριμαία θα ήταν προτιμότερη γιατί αυτό θα είχε λιγότερα θύματα. Δήλωσε ότι δεν ήθελε να μετατοπίσει τον πόλεμο σε ρωσικό έδαφος. «Ο στόχος είναι να απελευθερώσουμε τα εδάφη μας στην Ουκρανία», τόνισε, επισημαίνοντας ότι η προώθηση σε ρωσικό έδαφος θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο κρίσιμη δυτική υποστήριξη και αυτό θα σήμαινε απώλειες για το Κίεβο.

 Λεφτά για εκλογές
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απαντώντας στις εκκλήσεις Αμερικανού γερουσιαστή να προκηρύξει εκλογές το 2024, δήλωσε χθες Κυριακή ότι θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν εκλογές εν μέσω πολέμου, αν οι εταίροι του Κιέβου μοιραστούν το κόστος.

Στην Ουκρανία έχει επιβληθεί στρατιωτικός νόμος, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν εκλογές. Ο στρατιωτικός νόμος ανανεώνεται και παρατείνεται κάθε 90 ημέρες. Η τρέχουσα περίοδος πρόκειται να λήξει στις 15 Νοεμβρίου, μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα έπρεπε να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές, μέσα στον Οκτώβριο, όμως πριν τις προεδρικές που κανονικά θα πρέπει να πραγματοποιηθούν τον Μάρτιο του 2024.

 Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί επισκέφθηκαν το Κίεβο στις 23 Αυγούστου, ανάμεσά τους ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ο οποίος εξήρε τη μάχη της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας. Παράλληλα όμως πρόσθεσε ότι η χώρα πρέπει να αποδείξει ότι είναι διαφορετική από τη Ρωσία προχωρώντας στη διεξαγωγή εκλογών στη διάρκεια του πολέμου.

 Ο Ζελένσκι σε τηλεοπτική του συνέντευξη στη Νατάλια Μοσεϊτσούκ στο τηλεοπτικό δίκτυο 1+1 Channel δήλωσε ότι συζήτησε το θέμα των εκλογών με τον Αμερικανό γερουσιαστή, περιλαμβανομένου του ζητήματος της χρηματοδότησης και της ανάγκης να αλλάξει η νομοθεσία.

«Έδωσα στον Λίντσεϊ μια πολύ απλή απάντηση πολύ γρήγορα», σημείωσε. «Ικανοποιήθηκε πολύ από αυτή. Εφόσον οι βουλευτές μας είναι διατεθειμένοι να το πράξουν».

Ο Ουκρανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι το κόστος για την εκλογική διαδικασία εν καιρώ ειρήνης ανέρχεται σε 5 δισεκ. χρίβνια (περίπου 124 εκατ. ευρώ). «Δεν ξέρω πόσα χρήματα χρειάζονται σε καιρό πολέμου. Οπότε του είπα, αν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη προσφέρουν οικονομική στήριξη…».

 Ο Ζελένσκι πρόσθεσε: «Δεν θα πάρω χρήματα από τα όπλα για να τα δώσω στις εκλογές. Και αυτό προβλέπεται και από τον νόμο».

Εξάλλου ο Ζελένσκι είπε στον Γκρέιαμ ότι εκλογικοί παρατηρητές θα πρέπει να πάνε στα χαρακώματα. «Του είπα: Εσύ κι εγώ θα πρέπει να στείλουμε παρατηρητές στην πρώτη γραμμή ώστε να έχουμε νόμιμες εκλογές για εμάς και για όλο τον κόσμο».

Η Ουκρανία θα χρειαστεί επίσης βοήθεια για να μπορέσουν να ψηφίσουν οι εκατομμύρια πρόσφυγες που έχουν καταφύγει σε διάφορες χώρες, κυρίως στην ΕΕ.

Ο Γκρέιαμ δήλωσε σε δημοσιογράφους από τα χαρακώματα τα οποία επισκέφθηκε με τους γερουσιαστές Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ και Ελίζαμπεθ Γουόρεν ότι το μήνυμά του προς τον Ζελένσκι θα είναι ότι θα συνεχίσουν να δίνουν μάχη προκειμένου η Ουκρανία να εξακολουθεί να λαμβάνει όπλα «ώστε να κερδίσετε έναν πόλεμο που δεν έχουμε αντέχουμε να χάσουμε».

Αλλά πρόσθεσε ότι θα ζητήσει από τον Ζελένσκι «να κάνει δύο πράγματα ταυτόχρονα. Χρειαζόμαστε εκλογές στην Ουκρανία του χρόνου. Θέλω να δω αυτή τη χώρα να διεξάγει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, ακόμη κι αν δέχεται επίθεση».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα