Συναγερμός στη Μόσχα – «Δύσκολη» η κατάσταση λέει ο δήμαρχος, ζητά περιορισμό μετακινήσεων

Συναγερμός στη Μόσχα – «Δύσκολη» η κατάσταση λέει ο δήμαρχος, ζητά περιορισμό μετακινήσεων

Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν ζήτησε σήμερα από τους πολίτες να απόσχουν από μετακινήσεις ή ταξίδια στην πόλη όσο το δυνατόν περισσότερο, δεδομένης της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης που έχει ανακοινωθεί και δήλωσε ότι η κατάσταση είναι "δύσκολη".

Προειδοποίησε επίσης τους Μοσχοβίτες ότι η κυκλοφορία μπορεί να αποκλειστεί σε ορισμένους δρόμους και σε ορισμένες συνοικίες.

Ο Σομπιάνιν δήλωσε επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση, ότι η Δευτέρα θα είναι μια μη εργάσιμη ημέρα -- με ορισμένες εξαιρέσεις στις οποίες περιλαμβάνονται οι υπηρεσίες του δήμου -- προκειμένου "να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι".

Ο δήμαρχος εξέδωσε την ανακοίνωση αυτή καθώς οι στασιαστές μισθοφόροι της Βάγκνερ φαίνεται πως συνεχίζουν να προωθούνται προς τη Μόσχα από τη νότια Ρωσία.

Στα 400 χιλιόμετρα από τη Μόσχα οι μαχητές του Πριγκόζιν
Μέλη της παραστρατιωτικής ομάδας Wagner του Γεβγκένι Πριγκόζιν εισήλθαν στη ρωσική περιφέρεια Λιπέτσκ, περίπου 400 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας, ανέφεραν οι τοπικές αρχές, επιβεβαιώνοντας την προώθηση των μισθοφόρων της οργάνωσης προς την πρωτεύουσα της Ρωσίας.

Μαχητές της Wagner «κινούνται εντός των εδαφών της περιφέρειας Λιπέτσκ», δήλωσε ο περιφερειάρχης Ιγκόρ Αρταμόνοφ.

«Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου και οι αρχές (…) λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθούν την ασφάλεια του πληθυσμού. Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο», διαβεβαίωσε.

 Στρατιωτικό νόμο στα σύνορα με την Ουκρανία κήρυξε ο Πούτιν
Εν τω μεταξύ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά την ανταρσία της Wagner, υπέγραψε νόμο που προβλέπει την κράτηση για 30 ημέρες για την παραβίαση του στρατιωτικού νόμου σε μέρη όπου έχει επιβληθεί, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Παράλληλα, αναβάθμισε το επίπεδο συναγερμού σε ρωσικές πόλεις που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, κηρύσσοντας στρατιωτικό νόμο.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, εάν παραβιαστεί ο στρατιωτικός νόμος και εφόσον δεν πρόκειται για ποινικά κολάσιμη πράξη, απειλούνται:

  • Οι πολίτες με πρόστιμο από 500 έως 1.000 ρούβλια ή σύλληψη για διάστημα έως 30 ημέρες.
  • Οι αξιωματούχοι με πρόστιμο από 1.000 έως 2.000 ρούβλια ή σύλληψη έως 30 ημέρες.
  • Εάν η παράβαση διαπράττεται με τη χρήση οχήματος, τότε αυτό θα κατάσχεται.

Όπως σημειώνεται στα συνοδευτικά έγγραφα του νόμου, οι αξιωματούχοι των ομοσπονδιακών εκτελεστικών οργάνων, των εδαφικών οργάνων τους, των εκτελεστικών οργάνων των περιφερειών, καθώς και των στρατιωτικών οργάνων διοίκησης και ελέγχου, που διασφαλίζουν το καθεστώς στρατιωτικού νόμου, θα έχουν το δικαίωμα να συλλαμβάνουν τους παραβάτες του καθεστώτος στρατιωτικού νόμου.

Πού ίσχυε στρατιωτικός νόμος και πού επεκτάθηκε
Να σημειωθεί ότι, για πρώτη φορά, στρατιωτικός νόμος κηρύχθηκε στις 20 Οκτωβρίου του 2022, κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης εισβολής Πούτιν στην Ουκρανία και ένα μήνα μετά την ανακοίνωση της ρωσικής επιστράτευσης.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε εκδώσει τότε δύο διατάγματα: ένα «σχετικά με την εισαγωγή στρατιωτικού νόμου στα εδάφη των περιοχών Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα» – δηλαδή, στις τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας, που προσάρτησε με παράνομα δημοψηφίσματα στην Ρωσία – και ένα «σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται στις συνιστώσες οντότητες της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε σχέση με το διάταγμα του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας της 19ης Οκτωβρίου 2022 αριθ. 756».

Ο στρατιωτικός νόμος εισήχθη πλήρως στα εδάφη της Ουκρανίας που προσαρτήθηκαν από την Ρωσία (Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ, Περιφέρεια Χερσώνα, Περιφέρεια Ζαπορίζια).

Στις περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία, όμως – Μπριάνσκ, Κουρσκ, Μπέλγκοροντ, Βορονέζ, Περιφέρεια Ροστόφ, Κρατική περιφέρεια Κρασνοντάρ, καθώς και στην προσαρτημένη Κριμαία και την Σεβαστούπολη – κηρύχθηκε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Μετά την ανταρσία της Wagner και του Γεγκένι Πριγκόζιν, που βρίσκεται στην πόλη Ροστόφ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναβάθμισε σε στρατιωτικό νόμο το επίπεδο συναγερμού σε ρωσικό έδαφος.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι καθεστώς στρατιωτικού νόμου κηρύχθηκε τότε για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας.

Και αυτό, γιατί η τελευταία φορά που επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος στο έδαφός της έγινε από την ΕΣΣΔ τον Μάιο του 1943, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα