Τι σηματοδοτούν οι επιλογές Ερντογάν για το νέο υπουργικό - Νέα πρόσωπα «κλειδιά» και ηχηρές αποχωρήσεις

Τι σηματοδοτούν οι επιλογές Ερντογάν για το νέο υπουργικό - Νέα πρόσωπα «κλειδιά» και ηχηρές αποχωρήσεις

Νέα πρόσωπα «κλειδιά» και ηχηρές αποχωρήσεις συνθέτουν το νέο υπουργικό συμβούλιο στην Τουρκία και σηματοδοτούν μια στροφή της πολιτικής στην Άγκυρα.

Με αναφορές στον αιώνα της Τουρκίας παρουσίασε το νέο υπουργικό του συμβούλιο ο Ερντογάν από το οποίο, όμως, απουσιάζουν τα "γεράκια" των ελληνοτουρκικών.

Πολλές εκπλήξεις επεφύλασσε το νέο υπουργικό συμβούλιο που ανακοίνωσε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά την ορκωμοσία του για τρίτη θητεία στο τιμόνι της Τουρκίας.

Μόνο δυο υπουργοί από το προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο παρέμειναν στη θέση τους. Νέα πρόσωπα στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, όπως και στο κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών. Εκτός κυβέρνησης βρέθηκαν Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Χουλουσί Ακάρ και Σουλεϊμάν Σοϊλού. Οι επιλογές Ερντογάν σηματοδοτούν μία νέα εποχή για τη γειτονική χώρα, ιδίως όσον αφορά στην οικονομία, όπως φάνηκε και από τις πρώτες δηλώσεις του Μεχμέτ Σιμ-σέκ του νέου τσάρου της τουρκικής οικονομίας κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του χαρτοφυλακίου του.

Η πιο κρίσιμη αλλαγή για την Τουρκία είναι εκείνη στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς η οικονομία της βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Το υπουργείο ανέλαβε ο Μεχμέτ Σιμσέκ ο οποίος αναμένεται να ακολουθήσει πιο ορθόδοξες πολιτικές σε σχέση με την πολιτική χαμηλών επιτοκίων του τελευταίου διαστήματος. Η πορεία της οικονομίας αναμένεται να δώσει και τον τόνο στο κατά πόσο τελικά ο Ερντογάν σε αυτή την τρίτη του θητεία κάνει άνοιγμα στη Δύση. Η τουρκική οικονομία χρειάζεται πόρους και μία σύγκρουση με τη Δύση από όπου μπορούν να έρθουν επενδύσεις ή ένα ασταθές πολιτικό περιβάλλον, ειδικά σε σχέση με τη Δύση, δεν είναι κάτι που συμφέρει τον Τούρκο πρόεδρο.

Στο υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Χακάν Φιντάν, επί 13 χρόνια αρχηγός της μυστικής υπηρεσίας στις υπηρεσίες πληροφοριών της Τουρκίας ΜΙΤ. Έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια ειδικές αποστολές από τον πρόεδρο Ερντογάν όσον αφορά στις ρωσοτουρκικές σχέσεις στη Λιβύη και στη Συρία. Με ενδιαφέρον αναμένεται ποιο θα είναι το αποτύπωμά του στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σε σχέση με την εξωτερική πολιτική το ζήτημα είναι η στρατηγική όσον αφορά τη γαλάζια πατρίδα ή την ανάδειξη της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης που εξακολουθεί να είναι στην ατζέντα του Ερντογάν, κάτι που ανέφερε χτες στην ομιλία του κατά την ορκωμοσία.

Σε σχέση με τη Ρωσία είναι γνωστοί οι δεσμοί με τον Ρώσο πρόεδρο. Προεκλογικά υπήρξε μια έντονη σύγκρουση με τις ΗΠΑ και μάλιστα κατηγορούσε την αντιπολίτευση ότι ακολουθούσε φιλοαμερικανική γραμμή. Αυτό δεν φαίνεται να έχει αλλάξει κάτι που φάνηκε και από την χαμηλή εκπροσώπηση των Ηνωμένων Πολιτειών στην τελετή ορκωμοσίας. Όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εκπροσωπήθηκε σε υψηλό επίπεδο, σε αντίθεση με τις τουρκογενείς, τις αφρικανικές χώρες ή τις χώρες του Κόλπου, για παράδειγμα, που εκπροσωπήθηκαν σε επίπεδο ηγεσίας των χωρών τους.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα συναντήθηκε στο ανάκτορο του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Στην ατζέντα το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία και η άρση του βέτο του τουρκικού βέτο για την ένταξη της Σουηδίας. Μετά το πέρας της συνάντησης δεν υπήρξαν ανακοινώσεις.

Στο υπουργείο Άμυνας διορίστηκε ο Γιασάρ Γκιουλέρ, στρατηγός και αρχηγός του Γενικού Επιτελείου και έμπιστος του προέδρου Ερντογάν, καθώς οι πραξικοπηματίες του 2016 τον είχαν πάρει όμηρο. Ο 69χρονος Γκιουλέρ, ο οποίος υπηρετεί στις ένοπλες δυνάμεις επί 49 χρόνια, διορίστηκε στη θέση του αφού ο προκάτοχός του, Χουλουσί Ακάρ, έγινε υπουργός Άμυνας. Ήταν ο στρατιωτικός αρχηγός κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών εισβολών της Τουρκίας στη Συρία το 2019 και το 2020, ενώ επέβλεψε επίσης τις επακόλουθες στρατιωτικές επιχειρήσεις εκεί και στο Ιράκ.

Ertnews.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα