Μπορούν τα λεφτά να αγοράσουν την ευτυχία; Τι έδειξε νέα έρευνα

Μπορούν τα λεφτά να αγοράσουν την ευτυχία; Τι έδειξε νέα έρευνα

Tο χρήμα και ο βήχας δεν κρύβεται λέει ο θυμόσοφος λαός και πολλοί συνδέουν τα λεφτά με την καλή ζωή και την ευτυχία. Ισχύει, όμως αυτό, ότι τα λεφτά μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία; Δύο Αμερικανοί ερευνητές είχαν βγάλει αντικρουόμενα συμπεράσματα.

Ο λόγος για τον Νομπελίστα οικονομολόγος, Daniel Kahneman και τον Matthew Killingsworth από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, που ένωσαν τις δυνάμεις τους και μάλιστα έβαλαν μια ανεξάρτητη επιστήμονα Barbara Mellers να κάνει την... διαιτήτρια, ώστε τα αποτελέσματα που θα βγούνε να είναι αξιόπιστα.

Στη νέα έρευνα οι Daniel Kahneman και τον Matthew Killingsworth μελέτησαν τις απαντήσεις και τις αντιδράσεις από 33.391 ενήλικες ηλικίας 18 έως 65 ετών, οι οποίοι ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, εργάζονται και αναφέρουν ετήσιο εισόδημα νοικοκυριού τουλάχιστον 85.000 δολάρια.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αναφέρουν τα συναισθήματά τους σε τυχαία χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα μέσω μιας ειδικής εφαρμογής για smartphones που ονομάζεται «Track Your Happiness», όπου στην πραγματικότητα ήταν μια κλίμακα... ευτυχίας.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Μάρτιο στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, κατέληξε σε δύο βασικά συμπεράσματα:

  1. Η ευτυχία συνεχίζει να αυξάνεται με το εισόδημα ακόμη και όταν αυτό έχει αυξηθεί κατά πολύ.
  2. Τα  χρήματα όντως φέρνουν την ευτυχία. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις τα πολλά χρήματα δεν εξαφάνιζαν τη δυστυχία και κάποια τραγικά γεγονότα που μπορούν να συμβούν σε κάποιον, όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου.
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα