Γαλλία: Τα ξημερώματα υπέγραψε ο Μακρόν τον νόμο για το συνταξιοδοτικό - Μάχη από αντιπολίτευση και συνδικάτα

Γαλλία: Τα ξημερώματα υπέγραψε ο Μακρόν τον νόμο για το συνταξιοδοτικό - Μάχη από αντιπολίτευση και συνδικάτα

Τα ξημερώματα του Σαββάτου ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έβαλε την υπογραφή του στον τον νόμο για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, σύμφωνα με τον οποίο, αυξάνεται η ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη. Η αντιπολίτευση ζητούσε διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Ο υπουργός Εργασίας του Μακρόν, Ολιβιέ Ντυσόπτ, ανέφερε πως οι μεταρρυθμίσεις αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Δεσμεύτηκε μάλιστα να βελτιώσει τα ποσοστά απασχόλησης των ατόμων ηλικίας άνω των 50 ετών, επιχειρώντας να αμβλύνει τις ανησυχίες για τις τις οικονομικές επιπτώσεις της αυξημένης ηλικίας συνταξιοδότησης.

Μετά το «πράσινο» φως του Συνταγματικού Δικαστηρίου στον Μακρόν διαδηλωτές κατέβηκαν ξανά στους δρόμους του Παρισιού και άναψαν φωτιές, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε 112 συλλήψεις.

Μιλώντας στο BBC, ο πολιτικός αναλυτής Αντουάν Μπριστιέλ εκτίμησε ότι οι διαδηλώσεις δεν θα τελειώσουν σύντομα. «Πολλοί έλεγαν ότι οι μεταρρυθμίσεις θα περάσουν και ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν θα το απέφευγε, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη», είπε. «Αλλά νομίζω ότι θα δούμε τις επόμενες ώρες και το Σαββατοκύριακο πολλές ταραχές και απεργίες στη χώρα, επειδή υπάρχει ακόμα ένα 70% του γαλλικού πληθυσμού, που αντιτίθεται στη μεταρρύθμιση».

Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού πυροδότησε εκτεταμένες κινητοποιήσεις καθώς η κυβέρνηση Μακρόν επικαλέστηκε το άρθρο 49.3 για να περάσει τις αλλαγές χωρίς ψηφοφορία από τους βουλευτές.

Σε κατάσταση …πολέμου η αντιπολίτευση

Ο νεοκομμουνιστής Ζαν Λικ Μελανσόν, επικεφαλής της αριστερής πολιτικής συμμαχίας Nupes, μιας εκ των ομάδων που κατέθεσαν προσφυγή στο δικαστήριο για τις μεταρρυθμίσεις Μακρόν, είπε ότι η «μάχη» θα συνεχιστεί. «Η απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου δείχνει ότι είναι πιο προσεκτικό αναφορικά με τις ανάγκες της προεδρικής μοναρχίας παρά με τις ανάγκες του κυρίαρχου λαού», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Μαρίν Λεπέν, η οποία είχε επίσης προσφύγει στο δικαστήριο, σχολίασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «η πολιτική μοίρα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος δεν είναι σφραγισμένη».

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν έγραψε στο Twitter την Παρασκευή ότι «απόψε δεν υπάρχει νικητής, ούτε ηττημένος».

πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα