Ιράν: Διαψεύδει την εμπλοκή στην υπόθεση με τους Πακιστανούς τρομοκράτες του Ψυρρή - Η ανακοίνωση της πρεσβείας

Η πρεσβείας του Ιράν στην Ελλάδα απάντησε για την πιθανή εμπλοκή της χώρας στην υπόθεση των δύο Πακιστανών για σχεδιαζόμενη τρομοκρατική επίθεση στου Ψυρρή. ΕΛ.ΑΣ και ΕΥΠ θεωρούν ότι οι δυο Πακιστανοί στρατολογήθηκαν από Ιρανό «εγκέφαλο».

Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση της πρεσβείας του Ιράν στην Αθήνα:

«Η Πρεσβεία της Ι. Δ.του Ιράν, διαψεύδει έντονα τις φήμες που διαδίδονται από σιωνιστικές πηγές και τις αβάσιμες κατηγορίες τους εναντίον του Ιράν. Είναι προφανές ότι τα κατασκευασμένα σενάρια τους σκοπεύουν την εκτροπή της προσοχής του κοινού από την εσωτερική τους κρίση».

Όπως μετέδωσε το iEidiseis, δεν έχει προηγούμενο η υπόθεση «Υάκινθος» κατά την ΕΥΠ ή αλλιώς τρομοκρατίας με το διεθνές δίκτυο των τριών αλλοδαπών εκ των οποίων ο ένας είναι ο «εγκέφαλος».

Και αυτό καθώς οι δυο αλλοδαποί από το Πακιστάν συνελήφθησαν πριν από 45 μέρες επειδή δεν είχαν τα έγγραφα για την νόμιμη παραμονή τους στην χώρα. Από τις έρευνες, λοιπόν, μέχρι και την απέλασή τους προέκυψε ότι στο κινητό του ενός υπήρχαν μηνύματα με τον Ιρανό «εγκέφαλο» ο οποίος τους καλούσε για «χτύπημα», ενώ τους εξασφάλιζε τη φυγάδευσή τους στο Ιράν ανοίγοντάς τους και εστιατόριο. Κατά την ΕΛ.ΑΣ. πάντως η σύλληψη για λόγους διοικητικού Δικαίου είναι η «βιτρίνα» καθώς είχαν από πριν πληροφορίες περί τρομοκρατικού χτυπήματος.

Πάντως, έστω και έτσι προκαλεί αίσθηση το γεγονός ότι, ενώ είχαν συλληφθεί από τον Φεβρουάριο μέχρι και σήμερα δεν έχει βρεθεί ίχνος εκρηκτικών ή όπλων ή ένα στοιχείο που να παραπέμπει σε τρομοκρατία.

Το δεδομένο επίσης είναι ότι η ανακοίνωση της υπόθεσης έγινε χθες την ώρα, δηλαδή, που μαθαίναμε δια στόματος Μητσοτάκη ότι τελικά οι εκλογές θα γίνουν στις 21 Μαΐου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η κράτηση για λόγους Διοικητικού Δικαίου, μετετράπη σε σύλληψη, για λόγους ποινικούς και συγκεκριμένα για κακούργημα, για το οποίο παραπέμπονται στον ανακριτή.

Το αρχικό σχέδιο - σύμφωνα με τις Αρχές - αφορούσε επίθεση με δηλητηριώδες αέριο, ενώ στη συνέχεια, «άλλαξαν» τα πλάνα τους και σχεδίαζαν επίθεση με εκρηκτικά. Παράλληλα, διώκεται και ο άγνωστος αρχηγός τους, που φέρεται ως «εγκέφαλος» και ζει στο Ιράν.

Εναντίον του έχει ασκηθεί δίωξη για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης (κακούργημα) και πρόκληση για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα). Οι συλληφθέντες έχουν λάβει ήδη προθεσμία από τον ανακριτή και αναμένεται να απολογηθούν την Παρασκευή.

Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis, η επιχείρηση είχε την κωδική ονομασία «Υάκινθος», ενώ εκτός από τους δύο Πακιστανούς που συνελήφθησαν ελέγχονται και άλλοι ομοεθνείς τους για συμμετοχή σε προπαρασκευαστικές ενέργειες τρομοκρατικών χτυπημάτων. Η επιχείρηση «Υάκινθος» άρχισε να ξεδιπλώνεται από τον περασμένο Αύγουστο και κορυφώθηκε το Φεβρουάριο με ταυτόχρονες έρευνες σε Ζάκυνθο, Σπάρτη, Λιόσια, Ομόνοια και Μοναστηράκι.

Ο «εγκέφαλος» του δικτύου βρίσκεται στο Ιράν και περιγράφεται ως αδίστακτος. Στο παρελθόν φέρεται να έχει απασχολήσει για δολοφονίες και απαγωγές. Η ΕΥΠ βρήκε μηνύματα, σύμφωνα με τα οποία έλεγε στους δύο Πακιστανούς που στρατολόγησε στην Ελλάδα ότι τους εξασφαλίζει τη φυγάδευσή τους στο Ιράν μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην Αθήνα. Για να τους δελεάσει περισσότερο τους υποσχόταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι θα τους αποκαταστήσει οικονομικά ανοίγοντάς τους εστιατόριο στο Ιράν.

Μετά τη σύλληψη των δύο Πακιστανών, ο ένας από τους δύο φέρεται να ομολόγησε -κατά την ανάκρισή του- ότι ο 30χρονος «εγκέφαλος» από το Ιράν ήταν αυτός που θα τους πλήρωνε και αυτός που επέλεξε το στόχο. Φέρεται να επέλεξε να χτυπήσουν το εστιατόριο-συναγωγή στο Ψυρρή ξέροντας ότι δεν διαθέτει φύλαξη αλλά και ότι βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά πολυσύχναστο σημείο. Ο 30χρονος «αρχηγός» φέρεται να συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Από την ανάλυση του προφίλ των δύο Πακιστανών που στρατολόγησε προκύπτει ότι τους διάλεξε βλέποντας ότι πρόκειται για άτομα «εύκολα χειραγωγίσιμα, που έψαχναν εναγωνίως και με κάθε τρόπο την ‘καταξίωση’, που δεν έχουν όρια ηθικής και που δείχνουν με τη συμπεριφορά τους στα social media ότι ψάχνουν με κάθε τρόπο την αυτοπροβολή τους».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα