Διεθνής ανησυχία για τα πυρηνικά στη Λευκορωσία - Επικίνδυνη και ανεύθυνη η στάση της Ρωσίας λέει το ΝΑΤΟ

Διεθνής ανησυχία για τα πυρηνικά στη Λευκορωσία - Επικίνδυνη και ανεύθυνη η στάση της Ρωσίας λέει το ΝΑΤΟ

Νέες απειλές Πούτιν προς τη Δύση και συμφωνία με τη Λευκορωσία για πυρηνικά και οβίδες με ουράνιο. Για «πυρηνική ομηρία» κάνει λόγο το Κίεβο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε το Σάββατο σχέδια για εγκατάσταση τακτικών πυρηνικών όπλων στη γειτονική Λευκορωσία, μια προειδοποίηση προς τη Δύση καθώς εντείνει τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία. Ο Πούτιν υποστήριξε ότι με την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων της στη Λευκορωσία, η Ρωσία ακολουθούσε το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν πυρηνικά όπλα με βάση το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, η απόφαση αυτή υποκινήθηκε από τη βούληση του Λονδίνου να στείλει πυρομαχικά που περιέχουν μη εμπλουτισμένο ουράνιο στην Ουκρανία, όπως ανέφερε πρόσφατα Βρετανίδα αξιωματούχος. 

 Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε να χρησιμοποιήσει επίσης αυτό το είδος οβίδας, εάν το Κίεβο παραλάβει τέτοιες οβίδες. Στο μεταξύ οι ουκρανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται στην περιφέρεια του Ντόνετσκ της Ουκρανίας κατά των Ρώσων. 

Πετώντας χαμηλά πάνω από τις κορυφές των δέντρων, τρία ελικόπτερα σοβιετικής εποχής συνετρίβησαν σε χωράφι, επιστρέφοντας από μια αποστολή νωρίς το πρωί στην πρώτη γραμμή στον αγώνα ενάντια στη Ρωσία.

Επικίνδυνη και ανεύθυνη η στάση της Ρωσίας λέει το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε «επικίνδυνη και ανεύθυνη« την στάση της Ρωσίας να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Την ίδια ώρα η Ουκρανία ζήτησε την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ζήτησε από τους Δυτικούς και την Κίνα να θέσουν τέλος στην «πυρηνική ομηρεία» που ασκεί η Ρωσία.

 «Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε επιφυλακή και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Δεν έχουμε δει μεταβολές στην διάταξη του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας οι οποίες θα μας οδηγούσαν να μεταβάλουμε την δική μας», δήλωσε εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

«Η αναφορά της Ρωσίας στον διαμοιρασμό των πυρηνικών όπλων (nuclear sharing) του ΝΑΤΟ είναι τελείως παραπλανητική. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενεργούν με πλήρη σεβασμό των διεθνών τους δεσμεύσεων. Η Ρωσία έχει συστηματικά παραβιάσει τις δικές της δεσμεύσεις που απορρέουν από την διαδικασία ελέγχου των εξοπλισμών, πιο πρόσφατα διακόπτοντας την συμμετοχή της στην Συνθήκη New START », είπε ο εκπρόσωπος,

Στο Κίεβο, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Η Ουκρανία περιμένει αποτελεσματικές ενέργειες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Γαλλία για την αντιμετώπιση του πυρηνικού εκβιασμού του Κρεμλίνου. Ζητούμε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με τον σκοπό αυτόν».

Μπορέλ: Ανεύθυνη κλιμάκωση και απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια η ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία

H ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στην Λευκορωσία θα σήμαινε «ανεύθυνη κλιμάκωση και απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», τονίζει με ανάρτησή του στο τουίτερ ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Συμπληρώνει ότι «η Λευκορωσία μπορεί ακόμα να το σταματήσει, είναι επιλογή της. Η ΕΕ είναι έτοιμη να απαντήσει με περαιτέρω κυρώσεις».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα