Κλιματική αλλαγή: Κλειστό για πρώτη φορά το μεγαλύτερο φυσικό παγοδρόμιο στον κόσμο - Δεν έχει πάγο

Κλιματική αλλαγή: Κλειστό για πρώτη φορά το μεγαλύτερο φυσικό παγοδρόμιο στον κόσμο - Δεν έχει πάγο

Το Rideau Canal Skateway που βρίσκεται στον Καναδάς, είναι το μεγαλύτερο φυσικό παγοδρόμιο στον κόσμο, αλλά φέτος δεν θα ανοίξει για πρώτη φορά, καθώς δεν υπάρχει πάγος, σύμφωνα με την εταιρία που το διαχειρίζεται. Η εταιρεία τονίζει ότι αυτό οφείλεται στην στην κλιματική αλλαγή.

Το κανάλι παγοδρομιών Rideau Canal Skateway, μήκους 7,8 χιλιομέτρων, άνοιξε για πρώτη φορά πριν από 50 και πλέον χρόνια και αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO στην πρωτεύουσα του Καναδά, την Οτάβα. Προσελκύει τους λάτρεις του πατινάζ κατά τη διάρκεια των συνήθως παγωμένων χειμώνων του Καναδά.

Η Εθνική Επιτροπή Πρωτεύουσας (NCC), που συντηρεί και διαχειρίζεται το φυσικό παγοδρόμιο, ανέφερε ότι παρότι αξιολογούσε και ετοιμαζόταν για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, οι προσπάθειές της να ανοίξει το κανάλι για αυτή τη σεζόν «έφθασαν στο τέλος τους».

«Η χρονιά αυτή μας δίδαξε πολλά για τις επιπτώσεις των ηπιότερων χειμώνων στο Skateway», ανέφερε χθες σε ανακοίνωσή της η επιτροπή.

Η NCC είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι θα ανοίξει το παγοδρόμιο μόνο εάν το πάχος του πάγου ήταν τουλάχιστον 30 εκατοστά, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν 10-14 διαδοχικές ημέρες με θερμοκρασίες από μείον 20 έως μείον 10 βαθμούς Κελσίου.

Στην Οτάβα, η μέση θερμοκρασία τον Ιανουάριο ήταν -5,9 βαθμοί Κελσίου, σύμφωνα με το δίκτυο μετεωρολογικών προβλέψεων Weather Network. Οι θερμοκρασίες φέτος επηρεάζονται από το φαινόμενο La Niña, ενώ λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι πιθανότερο οι χειμώνες να είναι πιο ήπιοι συγκριτικά με πριν από μερικές δεκαετίες, δήλωσε ο Ντάγκ Γκίλαμ, διευθυντής του κέντρου προβλέψεων στο Weather Network.

πηγή: newsit.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα