Σεισμοί σε Τουρκία-Συρία: Ερείπια, εγκλωβισμένοι και απόγνωση - Δραματική αύξηση των θυμάτων

Σεισμοί σε Τουρκία-Συρία: Ερείπια, εγκλωβισμένοι και απόγνωση - Δραματική αύξηση των θυμάτων

Δράμα χωρίς τέλος με πάνω από 5.000 νεκρούς από τους φονικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία.

Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία στην Τουρκία και τη Συρία για να ανασυρθούν από τα συντρίμμια των φονικών σεισμών εγκλωβισμένοι. Ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται διαρκώς. Πάνω από 5.000 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους, χιλιάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, χιλιάδες έχουν μείνει άστεγοι κάτω από εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες. 24.000 διασώστες από όλο τον κόσμο δίνουν την ύστατη μάχη και παίρνουν θάρρος και δύναμη για κάθε ψυχή που καταφέρνουν να βγάλουν από τα χαλάσματα.

Κραυγές αγωνίας κάτω από τα συντρίμμια.

«Τους ακούμε. Φωνάζουν βοήθεια, ζητούν να σωθούν. Δεν μπορούμε να τους σώσουμε. Πως να τους σώσουμε; Κανείς δεν έχει έρθει από το πρωί. Κανείς. Δεν υπάρχει κανείς. Κοιτάξτε γύρω».

Παιδιά θαμμένα κάτω από τούβλα και τσιμέντο. Διασώστες επιχειρούν σε ισοπεδωμένα κτίρια που έχουν πια καλυφθεί από το χιόνι, ενώ σε άλλα σπίτι συγγενείς εγκλωβισμένων περιμένουν έξω από τα κατεστραμμένα κτίρια μια βοήθεια.

«Έχω δύο ανίψια στα συντρίμμια πίσω μου. Το κτίριο έπεσε γύρω στις 14.00 το μεσημέρι».

Ο αριθμός των εγκλωβισμένων κάτω από τα 6.300 κτίρια που έχουν καταρρεύσει σε 10 πόλεις, όλο και μεγαλώνει. 5.100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

«Η παρηγοριά μας είναι ότι περισσότεροι από 8.000 πολίτες μας σώθηκαν. Η εκπαίδευση ανεστάλη έως τις 13 Φεβρουαρίου στα σχολεία όλης της χώρας και έως τις 20 Φεβρουαρίου στα σχολεία στις περιοχές της καταστροφής», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Πάνω από 20.000 τραυματίες
Τα νοσοκομεία έχουν γεμίζει τραυματίες. Βαριά τραυματισμένοι κοιμούνται στο πάτωμα χωρίς θέρμανση και μοναδικός τρόπος να ζεσταθούν, μια κουβέρτα.

Στρατιωτικά αεροσκάφη μεταφέρουν ασθενείς σε νοσοκομεία εκτός των περιοχών που έχουν πληγεί. Διασώστες κατακλύζουν τα αεροδρόμια της χώρας.

Σωστικά συνεργεία με την κατάλληλη εκπαίδευση και εξοπλισμό αλλά και εκπαιδευμένους σκύλους έχουν φτάσει από τουλάχιστον 45χώρες στην Τουρκία για να βοηθήσουν στην γρήγορη ανεύρεση επιζώντων.

«Είμαστε 43 σύνολο μαζί με τους 7 σκύλους ειδικά εκπαιδευμένους. Με όλα τα εξαρτήματα που θα χρειαστούμε για να εγκατασταθούμε εμείς και να διασώσουμε ανθρώπους».

Στην ισοπεδωμένη πόλη Χατάι των 2 εκατομμυρίων κατοίκων, βρίσκεται το συνεργείο της ΕΜΑΚ. Ακόμα και η πρόσβαση των διασωστών όμως είναι αδύνατη. Ενδεικτική η κατάσταση στον δρόμο μεταξύ Γκαζιαντέπ και Αδάνων.

Η περιοχή μοιάζει βομβαρδισμένη. Η άσφαλτος έχει κομματιαστεί. Τηλεοπτικά συνεργεία από όλο τον κόσμο καταγράφουν την κατάσταση στην Τουρκία

Η Άλεξ Κρόφορτν από το SKYNEWS  περιγράφει ακόμα και λεηλασίες καταστημάτων.

«Πολλοί άνθρωποι σε αυτήν την περιοχή πιστεύουν ότι τους έχουν ξεχάσει. Ότι δεν έχουν λάβει βοήθεια και ότι ακόμα δε λαμβάνουν. Είδαμε πλήθος ανθρώπων να λεηλατούν ένα σουπερμάρκετ, λέγοντας ότι πεινάνε. Δεν έχουν πού να μείνουν, δεν έχουν φαγητό και καμία βοήθεια».

Οι προβλέψεις είναι κάτι παραπάνω από δυσοίωνες, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προειδοποιεί όχι μόνο για το ενδεχόμενο οι νεκροί να είναι δεκάδες αλλά και για τη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση που θα ακολουθήσει, καθώς από τον σεισμό επηρεάζονται τουλάχιστον 23 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα