Ερντογάν: Υποστηρίζει ότι έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές

Ερντογάν: Υποστηρίζει ότι έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές

O πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ισχυρίζεται ότι έχει δικαίωμα με βάση το Σύνταγμα να είναι υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές για την προεδρία για τρίτη φορά στη θητεία του.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει δεχτεί ομοβροντίες από την αντιπολίτευση που λέει ότι η υποψηφιότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι παράνομη. Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι ο ηγέτης της γειτονικής χώρας δεν νομιμοποιείται από το τουρκικό σύνταγμα να θέσει υποψηφιότητα ως πρόεδρος για τρίτη θητεία.

Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην πόλη Ντενιζλί, ο πρόεδρος της Τουρκίας εξαπέλυσε βολές κατά της αντιπολίτευσης και απέρριψε κάθε ισχυρισμό ότι η υποψηφιότητα του για τρίτη φορά για τη θέση του προέδρου της χώρας είναι παράνομη και δεν την προβλέπει το Σύνταγμα. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η τροποποίηση του τουρκικού Συντάγματος το 2017 του δίνει το δικαίωμα να θέσει ξανά υποψηφιότητα στις εκλογές.

«Πού ήταν το μυαλό σας;»

«Η συνταγματική τροποποίηση που εγκρίθηκε το 2017 είναι ξεκάθαρη χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας. Το 2018, μηδενίστηκε το κοντέρ. Νοητικά και νομικά, εκλέχθηκε de facto Πρόεδρος. Το 2018 εκλέχτηκε ο πρώτος Πρόεδρος του νέου συστήματος. Διατηρήσαμε τον τίτλο του αρχηγού κράτους στο νέο σύστημα ως Προέδρου», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Έστρωσαν το τραπέζι (σ.σ.: εννοεί τα 6 κόμματα της αντιπολίτευσης), αλλά δεν μπόρεσαν να βγάλουν υποψήφιο από το τραπέζι. Είδαν ότι δεν μπορούσαν να προτείνουν υποψήφιους μόνοι τους, και άρχισαν να ρίχνουν λάσπη στην υποψηφιότητά μας. Είπαμε εδώ και μήνες ότι είμαστε υποψήφιοι. Είμαι πρόεδρος 4,5 χρόνια, υπάρχει και πριν. Πού ήταν το μυαλό σας; Γιατί δεν είπατε τίποτα μέχρι τώρα;», επισήμανε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας συνέχισε: «Βλέπω τώρα ότι ο φόβος (της αντιπολίτευσης) να χάσουν τον έλεγχό τους στα σενάρια του χάους που συνδέονται με την ημέρα των εκλογών κυριεύει τις καρδιές τους. Νικήσαμε όλους τους αντιπάλους μας στην κάλπη, καθώς δεν δεχθήκαμε κανέναν τρόπο ή μέθοδο πέρα από την εθνική βούληση. Ελπίζω να είστε έτοιμοι. Είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε τη νίκη από την κάλπη στις 14 Μαΐου; Εκείνοι των οποίων οι ιστορίες είναι γεμάτες κηδεμονία, πραξικοπήματα και κρίσεις δυσκολεύονται να κατανοήσουν τη δύναμη της εθνικής βούλησης».

«Να θάψουμε την κηδεμονία του τραπεζιού των 6»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας μίλησε στη συνέχεια για στήριξη της αντιπολίτευσης από… ξένους παράγοντες και θυμήθηκε και το πραξικόπημα που είχε γίνει εναντίον του τη νύχτα της 16ης Ιουλίου του 2016.

«Φτάνει, λέμε, για όσους επιχειρούν πολιτική μηχανική με ξένη στήριξη που στράφηκαν στο τραπέζι των 6 αντί να επιλέξουν την εθνική βούληση. Όπως βάλαμε τέλος στο πραξικόπημα και στις τρομοκρατικές προδοσίες, ελπίζω να θάψουμε την κηδεμονία του τραπεζιού των 6 στην κάλπη στις 14 Μαΐου και να απογοητεύσουμε όσους θέλουν να κυβερνήσουν τη χώρα μας από μακριά.

Μαζέψτε όλους στο τραπέζι των 6, βάλτε FETO, PKK, τρομοκρατικές οργανώσεις, προσθέστε παγκόσμια ΜΜΕ, πρώην υπηρεσίες πληροφοριών, πολιτικούς και εκπροσώπους ιμπεριαλιστών. Ας δούμε τι θα σημαίνουν όλα αυτά μπροστά στη δύναμη της εθνικής βούλησης».

πηγή: newsit.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα