Ακάρ: Αδιανόητο ένα NATO χωρίς την Τουρκία – Είμαστε ένας δοκιμασμένος στρατός

Ακάρ: Αδιανόητο ένα NATO χωρίς την Τουρκία – Είμαστε ένας δοκιμασμένος στρατός

«Ένα ΝΑΤΟ χωρίς την Τουρκία είναι αδιανόητο. Είμαστε ένα δοκιμασμένο έθνος, ένας δοκιμασμένος στρατός που δεν θα ενεργούσε κατά τρόπο που θα ερχόταν σε αντίθεση με τις συμμαχίες μας. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στους Financial Times.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, την οποία μόνο δύο χώρες μέλη της Συμμαχίας, η Τουρκία και η Ουγγαρία, δεν έχουν επικυρώσει, ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε: «Υποστηρίζουμε πλήρως την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ. Ακριβώς όπως σεβόμαστε την επιθυμία των υποψηφίων χωρών να γίνουν μέλη, πρέπει και αυτές οι χώρες να σέβονται τις δικές μας ανησυχίες αναφορικά με τα θέματα ασφαλείας. Θέλουμε να λυθεί αυτό το πρόβλημα, αλλά εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Περιμένουμε από τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ολοκληρώσουν το έργο τους και να δώσουν μια λύση σε αυτό το θέμα».

Σχετικά με το θέμα των F-16, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε «αισιόδοξος» ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα δώσει τελικώς το πράσινο φως για την πώληση F-16 στην Τουρκία. «Θέλουμε να ενισχύσουμε τον στρατό μας και οι ΗΠΑ θέλουν οι χώρες του ΝΑΤΟ να ξοδεύουν περισσότερα για την άμυνα, αλλά μετά έρχονται και θέτουν περιορισμούς στις δικές μας αγορές στρατιωτικού υλικού», είπε ο Ακάρ.  

«Κάποιος πρέπει να μιλάει με τη Ρωσία… χωρίς αυτόν τον διάλογο θα υπήρχε αδιέξοδο. Θα περιμέναμε από τη Δύση να ευχαριστήσει τον πρόεδρό μας (σ.σ. που συνομιλεί με τον Πούτιν)», δήλωσε ο Τούρκος ΥΕΘΑ, αναφερόμενος στους ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας που έχει διατηρήσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Κατά τα λοιπά, ο Τούρκος υπουργός αρνήθηκε να πει εάν επίκειται άμεσα κάποια νέα τουρκική στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων (YPG) στη Συρία.

Η Τουρκία επιθυμεί τώρα μια «επανευθυγράμμιση» με την Ουάσιγκτον, είπε ο Ακάρ. «Οι ΗΠΑ είναι ο στρατηγικός μας σύμμαχος. Η ιστορία μας, ο πολιτισμός μας, οι στόχοι και οι αξίες μας είναι κοινά. Όταν είμαστε δυνατοί, το ΝΑΤΟ είναι δυνατό», κατέληξε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ο οποίος πρόκειται να έχει συνάντηση σήμερα στη Βρετανία με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπεν Γουάλας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα