Πόσα χρήματα βγάζει ένας ευρωβουλευτής: Τα επιδόματα και οι παροχές

Πόσα χρήματα βγάζει ένας ευρωβουλευτής: Τα επιδόματα και οι παροχές

Στον απόηχο του Qatargate, ευρωβουλευτές ερευνώνται για χρηματισμό, παρά τους υψηλούς μισθούς και τα προνόμια.

Τις τελευταίες ημέρες γίνεται συζήτηση για περαιτέρω έλεγχο στους μισθούς και τα έξοδα των ευρωβουλευτών, την ώρα που υπάρχουν ερωτήματα όσον αφορά τα χρήματα που λαμβάνει ένας ευρωβουλευτής αλλά και το αν λειτουργεί με διαφάνεια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το βελγικό μέσο VRT, αναλύει τα μηνιαία έσοδα ενός ευρωβουλευτή.

Σύμφωνα με τον Wouter Wolfs, καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής στο KU Leuven, τα κύρια προβλήματα είναι τα επιδόματα που προστίθενται στους μισθούς, με αποτέλεσμα το συνολικό μηνιαίο εισόδημα ενός ευρωβουλευτή να ανέρχεται σε περίπου 15.000-20.000 ευρώ.

 Πιο συγκεκρικένα, o ακαθάριστος μηνιαίος μισθός ενός ευρωβουλευτή το 2022 είναι 9.386,29 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι το ίδιο και για τους 705 ευρωβουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου και του Αντιπροέδρου. Από αυτό αφαιρείται ένας φόρος της ΕΕ και οι ασφαλιστικές εισφορές. Το αποτέλεσμα είναι καθαρός μηνιαίος μισθός 7.316,63 ευρώ. 

Πέραν του μισθού τους όμως, οι ευρωβουλευτές αποζημιώνονται και για τα έξοδά τους. Για παράδειγμα, οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λαμβάνουν ημερήσια αποζημίωση 338 ευρώ για κάθε ημέρα που παρίστανται στη Ευρωβουλή για την εργασία τους.

Αυτά τα χρήματα προορίζονται κυρίως για γεύματα και έξοδα διαμονής σε ξενοδοχεία. Επίσης, παίρνουν πάγιο επίδομα 4.778 ευρώ μηνιαίως για γενικά επαγγελματικά έξοδα, στα οποία περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, το κόστος τηλεφώνου και σύνδεσης στο διαδίκτυο, συνδρομές σε πλατφόρμες ενημέρωσης και οργάνωση συνεδρίων.
 
 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα