Κωνσταντινούπολη: Γυναίκα η βασική ύποπτη της βομβιστικής επίθεσης. Τραυματίστηκε Ελληνίδα στην έκρηξη

Μια γυναίκα από τη Συρία, η οποία συνελήφθη από την τουρκική αστυνομία, φέρεται να είναι η βασική ύποπτη της έκρηξης στην Κωνσταντινούπολη, από την οποία σκοτώθηκαν 8 άνθρωποι. Και ενώ συγκλονίζουν οι προσωπικές ιστορίες αθώων πολιτών που σκοτώθηκαν από την έκρηξη, οι Τούρκοι σπεύδουν να εκμεταλλευτούν για άλλη μια φορά την τραγωδία και πέρα από κάθε λογική προσπαθούν να εμπλέξουν και την Ελλάδα.
Λίγες ώρες μετά το μακελειό στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, πάνοπλοι Τούρκοι αστυνομικοί εισβάλλουν σε διαμέρισμα και συλλαμβάνουν τη βασική ύποπτη για τη βομβιστική επίθεση.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, η γυναίκα ονομάζεται Αχλάμ Αλμπασίρ, είναι πολίτης της Συρίας και παραδέχθηκε ότι είχε εκπαιδευτεί από Κούρδους μαχητές στη βόρεια Συρία.

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε άλλους 45. Οι τουρκικές αρχές κάνουν λόγο για τρομοκρατική επίθεση που οργάνωσαν Κούρδοι μαχητές του PKK.

«Πριν από λίγο το άτομο που εκτέλεσε την επίθεση αφήνοντας τη βόμβα συνελήφθη από την αστυνομία της Κωνσταντινούπολης. Εκτιμούμε ότι οι οδηγίες για την επίθεση ήρθαν από το Κομπάνι», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Όμως, υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος, που μίλησε στο πρακτορείο Reuters, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η γυναίκα να συνδέεται και με το Ισλαμικό κράτος.

Η βόμβα εξερράγη 20 λεπτά μετά τις 4 το απόγευμα της Κυριακής στην πεζόδρομο της Ιστικλάλ, τον πιο πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο της Κωνσταντινούπολης. Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 79 τραυματίστηκαν.

«Υπήρχε φωτιά και δίπλα διάσπαρτες σοροί με κομμένα άκρα. Ένας άνδρας είχε χάσει το πόδι του. Ήταν μια φρικτή εικόνα. Οι πάντες γύρω μου ήταν τρομοκρατημένοι και πανικόβλητοι. Υπήρχαν αρκετοί τραυματίες που αιμορραγούσαν από τα αυτιά και τα πόδια τους. Πολλοί έκλαιγαν», ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας.

Βίντεο από κάμερα ασφαλείας κατέγραψε μια γυναίκα να απομακρύνεται βιαστικά από την περιοχή πριν από την έκρηξη. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης, η γυναίκα καθόταν επί 45 λεπτά σε παγκάκι, τοποθέτησε ένα πακέτο κάτω από μια ζαρντινιέρα και στη συνέχεια έφυγε. Δευτερόλεπτα αργότερα η έκρηξη συγκλόνισε την περιοχή.

Ο Τούρκος πρόεδρος, πριν αναχωρήσει χθες για το Μπαλί της Ινδονησίας και τη Σύνοδο των 20 ισχυρότερων οικονομιών, διακήρυξε πως οι δράστες, δεν πρόκειται να ξεφύγουν.

«Θα ήταν λάθος να πούμε πως αυτή ήταν χωρίς αμφιβολία μια τρομοκρατική επίθεση. Αλλά οι πρώτες εξελίξεις και οι αρχικές πληροφορίες από τον νομάρχη δείχνουν πως υπάρχει “άρωμα” τρομοκρατίας. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις από τις κινήσεις του κόσμου, μια γυναίκα έπαιξε ρόλο σε αυτό που έγινε», υπογράμμισε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολη επέτρεψε και πάλι την πρόσβαση στον πεζόδρομο, που είχε αποκλειστεί μετά από την επίθεση. Ο δήμος της πόλης αφαίρεσε όλα τα παγκάκια από την περιοχή.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης.

Μια Ελληνίδα είναι μεταξύ των τραυματιών από τη χθεσινή έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη .
Η γυναίκα τραυματίστηκε ελαφρά από θραύσμα γυαλιού και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου σε νοσοκομείο της πόλης.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει:

«Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση των τουρκικών αρχών, μεταξύ των τραυματιών από την χθεσινή έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη, είναι Ελληνίδα, η οποία τραυματίστηκε ελαφρά από θραύσμα γυαλιού και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου σε νοσοκομείο της πόλης.

Οι προξενικές αρχές παρέχουν κάθε δυνατή αρωγή».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα