Κηδεία Ελισάβετ: Μεγαλειώδες το αντίο στη Βασίλισσα - Η πορεία προς την τελευταία κατοικία

Κηδεία Ελισάβετ: Μεγαλειώδες το αντίο στη Βασίλισσα - Η πορεία προς την τελευταία κατοικία

Μέσα στην απόλυτη σιγή με το ρολόι του Big Ben να χτυπάει πένθιμα κάθε ένα λεπτό, εκατοντάδες χιλιάδες Λονδρέζοι συνόδευσαν συγκινημένοι τη βασίλισσά τους στην τελευταία της κατοικία.

Το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ μπαίνει στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο του Ουίνδσορ. Τα παιδιά και τα εγγόνια της ακολουθούν τη σορό μέσα σε ατμόσφαιρα απόλυτης κατάνυξης. Όρθιοι, παρακολουθούν καθώς το φέρετρο τοποθετείται στο βάθρο για την τελευταία νεκρώσιμη ακολουθία πριν τον ενταφιασμό της βασίλισσας.

Μετά τη νεκρώσιμη ακολουθία, έγινε τελετή στην οποία το στέμμα, η σφαίρα και το σκήπτρο αφαιρέθηκαν από το φέρετρο και η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ κατέβηκε στη βασιλική κρύπτη.

Τα κρατικά σύμβολα που αποδόθηκαν στη βασίλισσα κατά την ενθρόνισή της αφαιρούνται από το φέρετρο και τοποθετούνται στην Αγία Τράπεζα. Ο βασιλιάς Κάρολος τοποθέτησε πάνω στο φέρετρο το βασιλικό λάβαρο. Στη συνέχεια,  το φέρετρο της Ελισάβετ κατέβηκε στη βασιλική κρύπτη.

Μεγαλειώδες «αντίο»
Πάνω σε κιλλίβαντα πυροβόλου, που τράβηξαν 142 στελέχη του βρετανικού βασιλικού ναυτικού, ξεκίνησε το τελευταίο ταξίδι της βασίλισσας στο Λονδίνο. Το στολισμένο με λουλούδια και τα σύμβολα της βασιλείας φέρετρο, μετέφερε μεγαλειώδης πομπή στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 3.000 στρατιώτες από την Βρετανία, τον Καναδά, την Αυστραλία και άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας.

Πάνω από τα λουλούδια, διακρινόταν το χειρόγραφο σημείωμα από τον γιο της Κάρολο με τα λόγια: «Θα σε θυμάμαι πάντα με αγάπη και αφοσίωση».

Πίσω από το φέρετρο, τη βασίλισσα συνόδευαν ο βασιλιάς Κάρολος, τα αδέλφια του και οι γιοι του Ουίλιαμ και Χάρι. Η βασιλική σύζυγος Καμίλα, η πριγκίπισσα της Ουαλίας Κέιτ με τα παιδιά της Τζωρτζ και Σάρλοτ και η Μέγκαν Μαρκλ ακολουθούσαν με αυτοκίνητα.

Η πορεία προς την τελευταία κατοικία
Το Big Ben χτυπούσε πένθιμα κάθε λεπτό, καθώς η πομπή περνούσε μπροστά από τα πιο εμβληματικά σημεία της βρετανικής πρωτεύουσας.

Πρώτα από την πλατεία του Κοινοβουλίου και μπροστά από το άγαλμα του Γουίνστον Τσόρτσιλ, του πρώτου από τους 15 πρωθυπουργούς που ηγήθηκαν του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια της βασιλείας της. Στη συνέχεια δίπλα στα αγάλματα των γονιών της.

Όταν η πομπή πέρασε δίπλα από Κενοτάφιο στο Γουάιτχολ, που είναι αφιερωμένο στους ήρωες των πολέμων, τα παιδιά της βασίλισσας απέδωσαν στρατιωτικές τιμές.

Χιλιάδες Λονδρέζοι και επισκέπτες της πόλης κατέκλυσαν τα πεζοδρόμια για να παρακολουθήσουν το ύστατο ταξίδι της Ελισάβετ στην πόλη στην οποία γεννήθηκε και ηγήθηκε της Βρετανίας επί 70 χρόνια.

Όσοι δεν κατάφεραν να πάρουν θέση κατά το μήκος της διαδρομής, παρακολουθούσαν από τις δεκάδες γιγαντοοθόνες που είχαν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία του Λονδίνου και άλλων πόλεων. Πολλοί έκλαιγαν καθώς αποχαιρετούσαν τη βασίλισσα τους.

«Είμαι πολύ συγκινημένη. Είχα έρθει στην κηδεία της πριγκίπισσας Νταϊάνα και είδα αυτά τα αγόρια πίσω από το φέρετρο και ήταν τόσο λυπηρό. Ήθελα να φέρω εδώ την κόρη μου για να το ζήσω μαζί με τους άλλους ανθρώπους».

Στο αποκορύφωμα της τελετής, η σορός της Ελισάβετ πέρασε έξω από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Οι εργαζόμενοι που βρίσκονταν κοντά της καθημερινά, υποκλίθηκαν την ώρα που το φέρετρο έφτασε μπροστά στην κεντρική πύλη του παλατιού.

Κανονιοβολισμοί ήχησαν στο Χάιντ Παρκ όταν η πομπή ξεκίνησε για το τελευταίο τμήμα της διαδρομής μέχρι την αψίδα του Ουέλιγκτον όπου το φέρετρο μεταφέρθηκε στη βασιλική νεκροφόρα και ξεκίνησε το ταξίδι προς το Ουίνδσορ για την κηδεία της Ελισάβετ. Οι Λονδρέζοι έραιναν το δρόμο με λουλούδια.

Στο κάστρο του Ουίνσδορ κανονιοβολισμοί σήμαιναν κάθε λεπτό μέχρι την άφιξη της σορού της βασίλισσας. Ο κόσμος ετοιμαζόταν να την υποδεχθεί με συγκίνηση, δάκρυα και πολύ σεβασμό.

«Ήρθαμε για να δούμε την πομπή της βασίλισσας να περνά από το βασιλικό μίλι. Φέραμε μαζί μας την εγγονή μου και νομίζω ότι είναι σημαντικό να καταλάβει πόσο σημαντική είναι αυτή η εποχή».

«Τιμούμε τη ζωή της βασίλισσας. Ένιωσα ότι έπρεπε να βρίσκομαι εδώ. Ταξίδεψα στο Λονδίνο για το λαϊκό προσκύνημα, περίμενα 12 ώρες στην ουρά και κάθε λεπτό που πέρασε άξιζε. Έδωσε τόσα πολλά στη χώρα και τον κόσμο που ένιωσα ότι μπορούσα να της αφιερώσω ένα 24ωρο από τη ζωή μου. Είμαι συντετριμμένη που δεν βρίσκεται πλέον κοντά μας».

Μια λαοθάλασσα περίμενε το φέρετρο της Ελισάβετ κατά το μήκος του Long Walk, τη διαδρομή των 4,25 χιλιομέτρων μέχρι το κάστρο. Στο τελευταίο κομμάτι της διαδρομής, η βασιλική οικογένεια συνόδευσε και πάλι πεζή τη σορό μέχρι το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου όπου γράφτηκε το τελευταίο κεφάλαιο μιας πορείας 70 ετών στο θρόνο της μακροβιότερης μοναρχίας στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα