Η Gazprom σταματά παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη λόγω ανωτέρας βίας

Η Gazprom σταματά παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη λόγω ανωτέρας βίας

Η ρωσική εταιρεία Gazprom σταματά την προμήθεια φυσικού αερίου προς τουλάχιστον έναν μεγάλο πελάτη στην Ευρώπη επικαλούμενη λόγους ανωτέρας βίας, σύμφωνα με επίσημη επιστολή που έχει στη διάθεσή του το πρακτορείο Reuters.

 Όπως αναφέρει η εταιρεία, το μέτρο της ανωτέρας βίας είναι μια ειδική ρήτρα στα συμβόλαιά για τις παραδόσεις που ξεκινούν από τις 14 Ιουνίου.

Ανώνυμη πηγή είπε στο Reuters ότι η επιστολή αφορούσε τις προμήθειες μέσω του αγωγού Nord Stream 1, μια σημαντική διαδρομή εφοδιασμού προς τη Γερμανία και πέραν αυτής. Η Gazprom δεν έχει κάνει κανένα άμεσο σχόλιο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, στοχεύει να σταματήσει να χρησιμοποιεί ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027, αλλά επιθυμεί να απεμπλακεί σταδιακά από την διαδικασία εφοδιασμού της από τη Ρωσία.

 Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου έχουν μειωθεί μέσω σημαντικών οδών, μεταξύ άλλων μέσω της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας και μέσω του Nord Stream 1 κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας σε Ευρώπη: Μειώστε φυσικό αέριο, δεν βγαίνει ο χειμώνας

  O επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) δήλωσε πως η Ευρώπη πρέπει να μειώσει δραστικά την κατανάλωση φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες για να προετοιμαστεί για αυτό που είναι πιθανό να είναι «ένας μακρύς, σκληρός χειμώνας». 
 
Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σημειώσει κάποια πρόοδο διαφοροποιώντας τον βασικό προμηθευτή της τη Ρωσία, τυχόν αποστολές από τη χώρα παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες, χωρίς να αποκλείεται η πλήρης διακοπή, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ Φατίχ Μπιρόλ.

Η προειδοποίηση του Μπιρόλ έρχεται καθώς ένα σοβαρό κύμα καύσωνα επιδεινώνει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες, ανεβάζοντας στα ύψη τη ζήτηση για παραγωγή φυσικού αερίου ώστε να διατηρηθούν δροσερά τα σπίτια και οι επιχειρήσεις.

 Η πίεση στο σύστημα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας είναι ισχυρή καθώς οι άνεμοι υποχωρούν και μειώνουν την παραγωγή αιολικής ενέργεια, η άνοδος της θερμοκρασίας του νερού εμποδίζει την παραγωγή στους πυρηνικούς σταθμούς και η πτώση της στάθμης των ποταμών διακόπτει τη μεταφορά λιγνίτη στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το να βασίζεσαι σε εναλλακτικούς προμηθευτές φυσικού αερίου δεν θα είναι αρκετό. Ακόμη και αν η Νορβηγία και το Αζερμπαϊτζάν αποστέλλουν ό,τι μπορούν, οι παραδόσεις από τη Βόρεια Αφρική είναι κοντά στα επίπεδα του περασμένου έτους και οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου βρίσκονται ήδη σε επίπεδα ρεκόρ, είπε ο Μπιρόλ.

Πρέπει να εξοικονομηθούν επιπλέον 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τους επόμενους τρεις μήνες, ή το ισοδύναμο περίπου 130 δεξαμενόπλοιων LNG, σύμφωνα με τον IEA.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO