Ουκρανία: Βίντεο φέρεται να δείχνει βασανισμό Ρώσων αιχμαλώτων από Ουκρανούς εθνικιστές

Ουκρανία: Βίντεο φέρεται να δείχνει βασανισμό Ρώσων αιχμαλώτων από Ουκρανούς εθνικιστές

Η αγριότητα του πολέμου αποτυπώνεται σε βίντεο ντοκουμέντο όπου στρατιώτες με διακριτικά του ουκρανικού στρατού πυροβολούν Ρώσους αιχμαλώτους στα πόδια.
Το βίντεο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο με την ένδειξη ότι πρόκειται για το αποτέλεσμα της αντεπίθεσης των Ουκρανών στην περιοχή του Χάρκοβο το Σαββατοκύριακο και την ανακατάληψη μιας κωμόπολης περίπου 30 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα.

Το βίντεο έχει διάρκεια 6 λεπτά και υποτίθεται ότι γυρίστηκε σε βάση του τάγματος Αζόφ, όπου μεταφέρθηκαν οι αιχμάλωτοι μετά από τις επιχειρήσεις στην κωμόπολη Ολχόβκα.

Αρχικά το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο για κατασκευασμένα βίντεο με τα οποία ο εχθρός επιχειρεί να δείξει κακομεταχείριση δήθεν Ρώσων αιχμαλώτων από δήθεν Ουκρανούς στρατιώτες.

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση του CNN, σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Κιέβου αντιμετωπίζει το θέμα πολύ σοβαρά και ότι θα γίνει άμεσα έρευνα.

«Είμαστε ένας ευρωπαϊκός στρατός και δεν εξευτελίζουμε τους αιχμαλώτους μας. Εάν αποδειχθεί αληθινό, θα πρόκειται για εντελώς απαράδεκτη συμπεριφορά».

Μάχες
Την ώρα που ο ουκρανικός στρατός ανακτά εδάφη με αντεπιθέσεις βόρεια του Κιέβου, οι Ρώσοι επιχειρούν με μπαράζ πυραύλων και χερσαίες επιθέσεις να κάμψουν την αντίσταση του ουκρανικού στρατού και να τον περικυκλώσουν στα νοτιοανατολικά, στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, που αποτελούν το Ντονμπάς.

Στην ευρύτερη περιοχή, οι Ουκρανοί λένε ότι κατέρριψαν ρωσικό αεροσκάφος Σουχόι-35.

Σε συνέντευξή του σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, που απαγορεύθηκε στη Ρωσία, ο Ουκρανός πρόεδρος εμφανίστηκε διατεθειμένος για συμβιβασμούς.

«Εγγυήσεις ασφαλείας και ουδετερότητα, η χώρα μας χωρίς πυρηνικά. Αυτό είναι το πιο σημαντικό σημείο. Ήταν το πιο βασικό που ζητούσε η Ρωσία, από όσο θυμάμαι. Και εάν θυμάμαι καλά, για αυτό ξεκίνησαν τον πόλεμο. Δε θα καθίσουμε στο τραπέζι για να συζητήσουμε κάποιου είδους ‘αποστρατιωτικοποίηση’ ή ‘αποναζιστικοποίηση’. Δεν τα καταλαβαίνω αυτά τα πράγματα».

Ο Ζελένσκι είπε ότι καμιά χώρα δε θα αναλάμβανε ρόλο εγγυήτριας δύναμης εφόσον δε θα αποχωρούσαν οι Ρώσοι εισβολείς από την Ουκρανία. Παραδέχθηκε όμως ότι:

«Καταλαβαίνω ότι είναι αδύνατο να εξαναγκαστεί η Ρωσία σε πλήρη αποχώρηση από την Ουκρανία. Αυτό θα οδηγούσε σε τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Το καταλαβαίνω και για αυτό ομιλώ για έναν συμβιβασμό. Ας πάμε πίσω, εκεί όπου άρχισαν όλα, και ας προσπαθήσουμε να λύσουμε το ζήτημα του Ντονμπάς. Το πολύπλοκο ζήτημα του Ντονμπάς».

Κίεβο
Οι επιθέσεις συνεχίζονται χωρίς σταματημό στην ουκρανική πρωτεύουσα. Χθες το βράδυ έγιναν δύο πυραυλικές επιθέσεις, με όλμο να καταλήγει σε πολυκατοικία.

Σύμφωνα με τους Ουκρανούς, η αεράμυνα της περιοχής κατέρριψε μεγάλο ρωσικό πύραυλο που κατευθυνόταν σε αεροδρόμιο.

Παρόμοια εικόνα και στη Λβιβ όπου οι σειρήνες ηχούν ασταμάτητα, με τους κατοίκους ωστόσο να μην πανικοβάλλονται.

ΗΠΑ
Μετά τον σάλο που ξέσπασε για τη δήλωση Μπάιντεν ότι ο Πούτιν δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία, ο Αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε:

«- Κύριε πρόεδρε, θέλετε να ανατραπεί ο Πούτιν; Κύριε πρόεδρε, ζητήσατε αλλαγή καθεστώτος;

– Όχι».

Πάντως το Κίεβο εκφράζει φόβους ότι η Μόσχα σχεδιάζει να διχοτομήσει την Ουκρανία σε βόρεια και νότια, στα πρότυπα της Κορέας και προειδοποιεί ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα ξεσπάσει αντάρτικο εναντίον των Ρώσων στον κατεχόμενο νότο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα