Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το Κίεβο - Μια ανάσα τα ρωσικά άρματα μάχης

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το Κίεβο - Μια ανάσα τα ρωσικά άρματα μάχης

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το Κίεβο, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν την ουκρανική πρωτεύουσα, την ώρα που ο μισός πληθυσμός έχει ήδη εκκενώσει την πόλη.

Ρωσικά άρματα μάχης έφτασαν σήμερα Πέμπτη στις βορειοανατολικές παρυφές της ουκρανικής πρωτεύουσας Κίεβο, την οποία απειλούν να περικυκλώσουν αφού πλησίασαν ήδη στα βόρεια και δυτικά προάστιά της.

Μια ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου είδε στήλες καπνού να υψώνονται από το χωριό Σκιμπίν, μερικές εκατοντάδες μέτρα από το τελευταίο φράγμα των ουκρανικών δυνάμεων πριν από τη βορειοανατολική είσοδο του Κιέβου.

Ουκρανοί στρατιώτες δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως πολέμησαν σκληρά στη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να κρατήσουν τον έλεγχο του τελευταίου τμήματος του αυτοκινητόδρομου πριν από την πρωτεύουσα, βασικής βορειοανατολικής εισόδου της.

«Στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι σε εξέλιξη στο Σκιμπίν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας στρατιώτης ονόματι Σεργκίι, ο οποίος είπε πως μια φάλαγγα ρωσικών αρμάτων μάχης καταστράφηκε εν μέρει.

Σήμερα προς το μεσημέρι, βροχή ρωσικών πυραύλων Grad έπεσε στο έρημο χωριό Βελίκα Ντιμέρκα, περίπου 5 χλμ. από τα όρια του Κιέβου, μερικοί από τους οποίους προσγειώθηκαν καμιά εικοσαριά μέτρα από την ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι πύραυλοι έπληξαν πολλά σπίτια του χωριού, στο οποίο πλησίαζαν τις τελευταίες ημέρες τα ρωσικά στρατεύματα και όπου οι ουκρανικές δυνάμεις διαθέτουν μόνο ελάχιστη παρουσία.

«Οι Ρώσοι μπήκαν σήμερα το πρωί στο χωριό», δήλωσε ένας 38χρονος κάτοικος, ο Βασίλ Ποπόφ. «Είναι τρομακτικό, αλλά τι θέλετε να κάνουμε, κατοικούμε εδώ και δεν υπάρχει κάποιο μέρος που να μπορούμε να πάμε ή να καταφύγουμε».

Αφότου ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν σε πολλά μέτωπα γύρω από το Κίεβο, προκαλώντας στους Ουκρανούς φόβους ότι αργά ή γρήγορα θα περικυκλώσουν την πρωτεύουσά τους.

Από τις πρώτες μέρες κατάφεραν να φθάσουν μέχρι τις βορειοανατολικές παρυφές της πρωτεύουσας, κυρίως κοντά στις πόλεις Ιρπίν και Μπούτσα, που βομβαρδίζονται εντατικά εδώ και πάνω από μία εβδομάδα και απ΄όπου οι κάτοικοι έφυγαν μαζικά.

Βορειοανατολικά του Κιέβου, τα ρωσικά άρματα μάχης προωθήθηκαν μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα τουλάχιστον 80 χλμ. για να φθάσουν τις τελευταίες ημέρες στα χωριά που βρίσκονται δίπλα στο Κίεβο όπως η Βελίκα Ντιμέρκα.

Γύρω από το πολεοδομικό συγκρότημα του Κιέβου, που είχε πριν από τον πόλεμο σχεδόν 3,5 εκατ. κατοίκους, οι ουκρανικές αρχές δεν διαθέτουν πλέον σήμερα παρά μόνο δρόμους που πηγαίνουν προς τον νότο για την απομάκρυνση των αμάχων και τον ανεφοδιασμό της πόλης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο, ο μισός πληθυσμός του πολεοδομικού συγκροτήματος του Κιέβου έχει φύγει αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ένας στους δύο κατοίκους του Κιέβου έχει εγκαταλείψει την πόλη. Σήμερα, κάτι λιγότερο από δύο εκατομμύρια κάτοικοι βρίσκονται εδώ», δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση.

«Ωστόσο το Κίεβο έχει μετατραπεί σε φρούριο», είπε ο Κλίτσκο, κατά τη 15η ημέρα της ρωσικής εισβολής: «Κάθε δρόμος, κάθε κτίριο, κάθε σημείο ελέγχου, έχει οχυρωθεί».

Η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του ουκρανικού εδάφους στις 24 Φεβρουαρίου, την οποία χαρακτηρίζει “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”, αναγκάζοντας περισσότερους από 2,3 εκατ. ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να γίνουν πρόσφυγες, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που δημοσιοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, δεν σημειώθηκε πρόοδος ως προς την κατάπαυση του πυρός μετά τις συνομιλίες μεταξύ των ΥΠΕΞ της Ουκρανίας και της Ρωσίας στην Τουρκία. 

Την ίδια ώρα, άνοιξαν ανθρωπιστικοί διάδρομοι σε Μαριούπολη, Βολνοβάχα, Ίζιουμ, Σούμι, Τροστιάνετς και Κρασνοπίλ, ενώ επιχειρούνται εκκενώσεις από διάφορες πόλεις γύρω από το Κίεβο, την ώρα που οι Ρώσοι πλησιάζουν απειλητικά. 

Nέο μήνυμα Ζελένσκι: Υπερασπιζόμαστε τη χώρα για 15η ημέρα, δεν θα γίνουμε σκλάβοι ποτέ

Oι Ρώσοι κινούνται από την Κριμαία για να κατακτήσουν την Οδησσό και τη Μαριούπολη

Όπως μάλιστα μεταδίδει το Sky News, οι ρωσικές δυνάμεις κινούνται από την Κριμαία για να κατακτήσουν την Οδησσό και τη Μαριούπολη, όπως δήλωσε ο Στρατάρχης της Αεροπορίας Φίλιπ Όσμπορν. «Ο έλεγχος της περιοχής θα επέτρεπε στη Μόσχα να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο μεταξύ της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε το 2014, και των ανατολικών περιοχών που ελέγχονται από τους αντάρτες», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά, ωστόσο σημείωσε ότι η Ρωσία «δεν βρίσκεται εκεί που σχεδίαζε να είναι». 

 Ρωσικός στρατός έπεσε σε ενέδρα Ουκρανών - Διοικητής του Πούτιν σκοτώθηκε

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ισχυρίζονται ότι κατατρόπωσαν ένα ρωσικό σύνταγμα και εξολόθρευσαν το διοικητή του, συνταγματάρχη Α. Ζαχάροφ, στο Μπρόβαρι, βορειοοανατολικά του Κιέβου.

Συγκλονίζουν τα βίντεο που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από την ενέδρα ουκρανικών δυνάμεων σε ρωσικό κομβόι.

Όπως όλα δείχνουν οι Ρώσοι εμφανίζουν κινητικότητα προκειμένου να εξαπολύσουν τη μεγάλη τους επίθεση στο Κίεβο.

 Τα στρατεύματα του Κρεμλίνου εξαπέλυσαν δύο επιθέσεις κοντά στο Κίεβο την Τετάρτη -μία μέσω της πολιορκημένης δυτικής πόλης Ιρπίν και άλλη μέσω της ανατολικής συνοικίας Μπροβαρί.

Τα στρατεύματα του Πούτιν τοποθετούν στρατιωτικό εξοπλισμό σε αγροκτήματα και μέσα σε κτίρια κατοικιών στη βόρεια πόλη Τσερνίχιβ, δήλωσε ο στρατός της Ουκρανίας. Στο νότο, Ρώσοι με πολιτικά ρούχα προελαύνουν στην πόλη Mykolaiv, ένα ναυπηγικό κέντρο της Μαύρης Θάλασσας με 500.000 ανθρώπους, ανέφερε. Ο ουκρανικός στρατός, εν τω μεταξύ, δημιουργεί άμυνες σε πόλεις στο βορρά, το νότο και τα ανατολικά, και οι δυνάμεις γύρω από το Κίεβο «κρατούν τη γραμμή» ενάντια στη ρωσική επίθεση, δήλωσαν οι αρχές.

Την ίδια ώρα η μεγάλη φάλαγγα των ρωσικών τεθωρακισμένων εμφανίζεται να οδεύει προς το Κίεβο. Ωστόσο, μετά από πολλές ημέρες ακινησίας της φάλαγγας, οι Ουκρανοί υποστήριξαν σήμερα πως βομβάρδισαν το συγκεκριμένο κομβόι σε ενέδρα. Μάλιστα όπως λένε οι Ουκρανοί ο συνταγματάρχης, Αντρέι Ζαχάρωφ, διοικητής του συντάγματος αρμάτων μάχης, σκοτώθηκε στην ενέδρα αυτή. Οι ίδιες μεταδόσεις έδειξαν ότι η στήλη υπέστη σοβαρές απώλειες, με ένα άρμα και ένα τεθωρακισμένο όχημα να καταστραφούν.

Εν τω μεταξύ, ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να σταματήσουν την επίθεση στο Ίρπιν και αντεπιτίθενται το πρωί της Πέμπτης με τις μάχες να βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη. «Η νύχτα ήταν αρκετά δύσκολη, αλλά γενικά μπορούμε να πούμε ότι ο ουκρανικός στρατός αντεπιτέθηκε κοντά στο Κίεβο», είπε. «Δεν υπάρχουν ακόμη περισσότερες λεπτομερείς πληροφορίες», είπε.

Οι συγκλονιστικές εικόνες που δείχνουν καρέ – καρέ το περιστατικό κάνουν το γύρο των social media, ενώ έχει αναρτηθεί και στον λογαριασμό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Twitter. Μάλιστα στο Telegram αναφέρεται πως η ουκρανική επίθεση στη ρωσική φάλαγγα σημειώθηκε χθες Τετάρτη.

Δείτε βίντεο από την επίθεση στη ρωσική φάλαγγα:

Το υπουργείο Αμυνας έδωσε στη δημοσιότητα και βίντεο.

To Sky News δημοσιεύει βίντεο με τις προσπάθειες απενεργοποίησης βόμβας που η ουκρανική πλευρά αναφέρει πως έγιναν στο Χάρκοβο.

Ουκρανία: Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στο Τσερνομπίλ, σύμφωνα με τη Μόσχα

Παράλληλα, οι δορυφορικές εικόνες που παρουσίασαν οι New York Times, φανερώνουν το μέγεθος της καταστροφής που υπέστησαν τo προηγούμενο 24ωρο από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς μη στρατιωτικοί στόχοι στην περιοχή της Μαριούπολης, μεταξύ αυτών εμπορικά κέντρα, κατοικίες, η κεντρική αγορά και το παιδιατρικό νοσοκομείο. 

Από την πλευρά της, η Ρωσία άλλαξε σήμερα στάση σε ό,τι αφορά τον βομβαρδισμό του ουκρανικού νοσοκομείου στη Μαριούπολη, με μια σειρά δηλώσεων που κινούνταν από επιθετικές διαψεύσεις έως το αίτημα του Κρεμλίνου να αποσαφηνιστούν τα γεγονότα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί, σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό χθες και απέρριψε τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι δεν υπήρχαν ασθενείς εκεί. «Όπως πάντα, λένε ψέματα με αυτοπεποίθηση», δήλωσε ο Ζελένσκι που κατηγόρησε τη Μόσχα ότι διαπράττει γενοκτονία.

Υπό το φως της διεθνούς καταδίκης, υπάρχουν ασυνήθιστες ενδείξεις ασυνέπειας στην απάντηση Ρώσων αξιωματούχων, που από την αρχή της εισβολής της Μόσχας στις 24 Φεβρουαρίου εμμένουν σταθερά στο ίδιο αφήγημα για αυτό που η Ρωσία χαρακτηρίζει ‘ειδική στρατιωτική επιχείρηση’ στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, κληθείς να σχολιάσει, δήλωσε στο Reuters: «Οι ρωσικές δυνάμεις δεν βάλλουν κατά στόχων αμάχων».

Σήμερα, ο ίδιος δήλωσε ότι το Κρεμλίνο θα εξετάσει το περιστατικό. «Οπωσδήποτε θα ζητήσουμε πληροφορίες από τον στρατό μας, διότι εσείς και εγώ δεν έχουμε ξεκάθαρη πληροφόρηση για το συνέβη εκεί», δήλωσε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους. «Και ο στρατός είναι πολύ πιθανόν να παράσχει κάποιες πληροφορίες».

Άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν πιο επιθετική γραμμή, απορρίπτοντας τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου ως «ψευδή είδηση». «Είναι τρομοκρατία της πληροφορίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έβαλε κατά αυτού που χαρακτήρισε «αξιοθρήνητες φωνές για τις υποτιθέμενες θηριωδίες από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις».

Ο ίδιος είπε σε δημοσιογράφους ύστερα από τη συνάντησή του με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών στην Τουρκία ότι το κτίριο του νοσοκομείου ήταν για μέρες υπό τον έλεγχο των ριζοσπαστικών ουκρανικών δυνάμεων, που είχαν απομακρύνει τους γιατρούς και τους ασθενείς –μια εκδοχή που απορρίφθηκε από τον Ζελένκσι ως ψέμα.

Η Μόσχα λέει ότι εκτελεί μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση και την αποστρατιωτικοποίηση και «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας. Το Κίεβο και η Δύση το απορρίπτουν αυτό ως ψευδή προσχήματα για μια εισβολή σε μια δημοκρατική χώρα 44 εκατ. ανθρώπων.

Δείτε LIVE εικόνα: 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα