Ουκρανία: Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στο Τσερνομπίλ, σύμφωνα με τη Μόσχα

Ουκρανία: Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στο Τσερνομπίλ, σύμφωνα με τη Μόσχα

Το υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι Λευκορώσοι ειδικοί αποκατέστησαν την ηλεκτροδότηση στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ, στην Ουκρανία.

Το Τσερνομπίλ είχε μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εν μέσω των μαχών μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κάτι που ανησύχησε την Ουκρανία αλλά και τη διεθνή κοινότητα.

 Σημειώνεται πως το βράδυ της Τετάρτης, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας απαντώντας στις ανησυχίες είχε σημειώσει στο Twitteer ότι δεν είδε «καμία κρίσιμη επίπτωση στην ασφάλεια» από την απώλεια της ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας.

 «Η Ουκρανία ενημέρωσε την ΙΕΑΕ για απώλεια ηλεκτροδότησης », αναφέρεται σε σχετικό tweet και προσθέτει ότι «σε αυτή την περίπτωση η ΙΕΑΕ δεν βλέπει κρίσιμο αντίκτυπο στην ασφάλεια».

«Το θερμικό φορτίο της πισίνας εναπόθεσης του χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου και ο όγκος του ύδατος ψύξης είναι ικανά για να διασφαλίσουν την απελευθέρωση της θερμότητας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα», εξηγούσε στο Twitter η IAEA.

Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας: Νεότερη ανακοίνωση για την κατάσταση στο Τσέρνομπιλ

Νεότερη ανακοίνωση για την πυρηνική ασφάλεια στην Ουκρανία και ενδεχόμενες συνέπειες στην Ελλάδα με αφορμή την κατάληψη του πυρηνικού σταθμού του Τσέρνομπιλ από τις ρωσικές δυνάμεις και την διακοπή της ηλεκτροδότησης εξέδωσε η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. 

 Σύμφωνα με αυτή:

Σήμερα, 10 Μαρτίου: Από χθες έχει διακοπεί η εξωτερική τροφοδότηση με ηλεκτρική ενέργεια της πυρηνικής εγκατάστασης του Τσερνόμπιλ. Η τροφοδοσία παρέχεται πλέον από γεννήτριες. Σημειώνεται ότι όλοι οι αντιδραστήρες του Τσερνόμπιλ έκλεισαν σταδιακά μετά την καταστροφή του 1986. Σήμερα, οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην περιοχή αυτή περιλαμβάνουν: δεξαμενή αποθήκευσης αναλωθέντων καυσίμων, εγκατάσταση ξηρής αποθήκευσης αναλωθέντων καυσίμων, εγκαταστάσεις αποθήκευσης στερεών και υγρών αποβλήτων προς περαιτέρω επεξεργασία, τρεις αντιδραστήρες υπό αποξήλωση, τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα Νο 4 εντός ειδικού περιβλήματος (σαρκοφάγο).

Η απώλεια της εξωτερικής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας που έχει σημειωθεί έχει αρνητικό αντίκτυπο στις λειτουργίες ασφάλειας, ωστόσο, με δεδομένα τα χαρακτηριστικά της εγκατάστασης, δεν δύναται να προκαλέσει κρίσιμες συνέπειες. Δεν τίθεται κανένα απολύτως ζήτημα ραδιολογικού κινδύνου για την Ελλάδα από το εν λόγω συμβάν, το οποίο, με βάση διαθέσιμες εξειδικευμένες αναλύσεις, δεν δείχνει να συνιστά σημαντικό κίνδυνο ούτε σε τοπικό επίπεδο».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα