Ρωσία: Ανακοίνωσε capital controls για να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις της Δύσης

Ρωσία: Ανακοίνωσε capital controls για να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις της Δύσης

Η ρωσική κυβέρνηση αναγκάστηκε να ανακοινώσει την επιβολή capital controls προκειμένου να αποφευχθεί η φυγή κεφαλαίων, με τους πολίτες να σχηματίζουν ουρές μπροστα στα ATM.
Πριν ακόμη ενεργοποιηθεί το οικονομικό όπλο του Swift η ρωσική οικονομία βυθίζεται ολοένα και περισσότερο…

Ρώσοι πολίτες κάνουν ουρές στα ΑΤΜ και η ρωσική κυβέρνηση ανακοινώνει capital controls, με στόχο να περιοριστεί η μαζική φυγή κεφαλαίων. Οι Ρώσοι ολιγάρχες χάνουν ήδη 83 δισ. δολάρια.

Η Βρετανία ανακοίνωσε πως δεν θα εξυπηρετούνται πλέον στα λιμάνια της πλοία με ρωσική σημαία, ενώ η δανέζικη Μaersk σταματά την παράδοση και την παραλαβή εμπορευματοκιβωτίων από τη Ρωσία.

Visa και Μastercard μπλοκάρουν τις κάρτες που έχουν εκδοθεί από 12 ρωσικές τράπεζες. Μετά τη BP που αποχωρεί από τη ρωσική Rosneft και η Shell αποχωρεί από τις κοινοπραξίες της με την Gazprom.

Η γαλλική TotalEnergies SE, σταματά τις επενδύσεις στη Ρωσία. Μπλόκο και από τις αυτοκινητοβιομηχανίες Volvo , General Motors,Jaguar και Land Rover.

Warner Bros, Disney και Sony σταματούν την κυκλοφορία ταινιών στη Ρωσία. Μπλόκο» επιβάλουν Φινλανδία και Σουηδία στην πώληση αλκοολούχων ποτών από τη Ρωσία.

Και ενώ εταιρείες κολοσσοί γυρίζουν την πλάτη στη Ρωσία, προβληματισμός επικρατεί για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και το για το εάν παραστεί ανάγκη να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, από τη στιγμή που βρίσκεται στα χέρια ρώσου ολιγάρχη και πρώην μέλους της Δούμας.

Οι μετοχές και τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη κινήθηκαν πτωτικά. Το πετρέλαιο παραμένει σε άνοδο, με την τιμή του μπρεντ σταθερά άνω των 100 δολαρίων το βαρέλι, και τις τιμές του φυσικού αερίου να φθάνουν τα 112 ευρώ, ενώ ενισχύεται η τιμή του χρυσού.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα