Στο χορό των lockdown η Ευρώπη - Η Όμικρον φρενάρει τους εορτασμούς των Χριστουγέννων

Στο χορό των lockdown η Ευρώπη - Η Όμικρον φρενάρει τους εορτασμούς των Χριστουγέννων

Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης θέτουν σε ισχύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα επαναφέροντας τους κανονισμούς του 2020 υπό τον φόβο της μετάλλαξης Όμικρον η οποία εξαπλώνεται ραγδαία και προκαλεί μεγάλη ανησυχία .  

Έτσι όλο και περισσότερες κυβερνήσεις προχωρούν στη λήψη μέτρων μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Στη Γερμανία ανακοινώθηκε ο πρώτος θάνατος ασθενή από την Όμικρον.

Στην Ισπανία, η δικαιοσύνη ενέκρινε σήμερα την επιβολή νυκτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε μεγάλο μέρος της περιφέρειας της Καταλονίας. Το Ανώτερο Δικαστήριο της Καταλονίας (TSJC) ανακοίνωσε πως εγκρίνει "τα μέτρα που ζητήθηκαν" από την καταλανική κυβέρνηση, τα οποία περιλαμβάνουν επίσης το κλείσιμο των ντισκοτέκ και τον περιορισμό των ιδιωτικών συναντήσεων στα 10 άτομα το πολύ.

Οι περιορισμοί αυτοί θα ισχύσουν από απόψε και θα έχουν αρχική διάρκεια 15 ημερών σε μια από τις πιο πολυάνθρωπες και πιο τουριστικές περιφέρειες της Ισπανίας. Η υποχρεωτική χρήση μάσκας, η οποία θα τεθεί σε ισχύ αύριο, Παρασκευή, και την οποία η κυβέρνηση θέλει "προσωρινή", δεν θα αφορά τις αθλητικές δραστηριότητες ούτε τους ανθρώπους που είναι μόνοι -ή περιβάλλονται από πρόσωπα του σπιτιού τους- "σε ένα φυσικό χώρο", όπως "το βουνό ή η παραλία", δήλωσε σήμερα η υπουργός Υγείας Καρολίνα Ντάριας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Τρεις χριστουγεννιάτικες αγορές (Saint-Catherine, Bourse, Monnaie) κλείνουν στις Βρυξέλλες στις 26 Δεκεμβρίου μετά τις αποφάσεις της Επιτροπής Διαβούλευσης για περιορισμούς λόγω του κορονοϊού. Επίσης, το σόου των πυροτεχνημάτων κατά την αλλαγή του χρόνου ακυρώνεται, όπως αναφέρουν τα βελγικά μέσα.

Ωστόσο, το παγοδρόμιο στην Place De Brouckère, αλλά και οι δραστηριότητες στο Bois de la Cambre θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

  Σκωτία: Θεαματική αναζωπύρωση των κρουσμάτων
Η κυβέρνηση της Σκωτίας έδωσε την εντολή για το κλείσιμο των νυκτερινών κέντρων από τη Δευτέρα ώστε να περιοριστεί η αναζωπύρωση των μολύνσεων που οφείλεται στην παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί σε περίπου 150 ντισκοτέκ, οι οποίες θα μπορέσουν να παραμείνουν ανοικτές για την εξυπηρέτηση καθημένων στα τραπέζια, εφόσον το επιθυμούν, και θα επανεξεταστεί έπειτα από τρεις εβδομάδες, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση. Είχε ήδη ανακοινώσει περιορισμούς στις συγκεντρώσεις από την ερχόμενη εβοδμάδα και ματαιώσει τους εορτασμούς του Νέου Έτους.

Αντιμέτωπο με μια θεαματική αναζωπύρωση των κρουσμάτων της Covid-19, το Ηνωμένο Βασίλειο (πάνω από 147.000 νεκροί) ξεπέρασε χθες, Τετάρτη, για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας το όριο των 100.000 κρουσμάτων καταγεγραμμένων μέσα σε 24 ώρες. Ο αριθμός των νοσηλειών αρχίζει να αυξάνεται, ιδιαίτερα στο Λονδίνο.

Κάθε έθνος της χώρας είναι αρμόδιο για τα υγειονομικά ζητήματά του. Προς το παρόν, η Ουαλία, η Βόρεια Ιρλανδία και η Σκωτία έχουν ανακοινώσει αυστηροποίηση των περιορισμών.

Αγγλία: Δεν προβλέπονται περιορισμοί πριν από τα Χριστούγεννα
Όσον αφορά την Αγγλία, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον τηρεί στάση αναμονής, βασιζόμενη κυρίως σε δύο μελέτες που δημοσιεύτηκαν χθες, Τετάρτη, και δείχνουν μικρότερο κίνδυνο νοσηλείας με την παραλλαγή Όμικρον σε σχέση με τη Δέλτα, που ήταν μέχρι πρόσφατα η κυρίαρχη.

Ο καθηγητής Νιλ Φέργκιουσον του Imperial College, ο οποίος διεξήγαγε τη μία από τις μελέτες αυτές, προειδοποίησε εντούτοις πως αυτή η μείωση του κινδύνου αντισταθμίζεται από μια μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων κατά της Όμικρον.

Δεδομένων της πολύ ισχυρής μεταδοτικότητας και συνεπώς του πολύ μεγάλου αριθμού κρουσμάτων, αυτό υπάρχει κίδνυνος να δημιουργήσει πίεση στις νοσοκομειακές υπηρεσίες.

Ο βρετανός υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ χαρακτήρισε αυτές τις μελέτες "ενθαρρυντικές", ωστόσο προειδοποίησε πως μπορεί να υπάρξει "σημαντικός αριθμός νοσηλειών".

Ο υπουργός επιβεβαίωσε πως η βρετανική κυβέρνηση δεν προβλέπει να ανακοινώσει περιορισμούς πριν από τα Χριστούγεννα.

Η κυβέρνηση υπολογίζει ωστόσο στην εκτεταμένη εκστρατεία των αναμνηστικών εμβολιαστικών δόσεων, η οποία διεξάγεται με ρυθμούς άνευ προηγουμένου. Προς το παρόν έχει μόνο αποκαταστήσει τη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, συνιστά την τηλεργασία και επιβάλλει τη χρήση υγειονομικού πάσου στις μεγάλες εκδηλώσεις και τα νυκτερινά κέντρα.

Μπροστά στον τεράστιο αριθμό των κρουσμάτων, ο οποίος διαταράσσει τη λειτουργία των νοσοκομείων, επιφέρει ακυρώσεις δρομολογίων στα τρένα ή το κλείσιμο εστιατορίων και θεάτρων, έχει μειώσει από 10 σε 7 ημέρες την περίοδο απομόνωσης των προσώπων που είναι μολυσμένα, με τον όρο ότι θα έχουν ένα αρνητικό τεστ.

 Γαλλία: Η μετάλλαξη Ομικρον εξαπλώνεται με πολύ ταχείς ρυθμούς
Η μετάλλαξη Ομικρον εξαπλώνεται με πολύ ταχείς ρυθμούς στην Γαλλία και είναι πιθανόν να κυριαρχήσει κατά την εβδομάδα ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

"Το νοσοκομείο βρίσκεται σε εξαιρετικά πολύπλοκη κατάσταση, όλοι προετοιμαζόμαστε... για να δούμε να ξεδιπλώνεται μπροστά μας κάτι πολύ ισχυρό", προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του δικτύου Assistance publique - Hôpitaux de Paris (AP-HP) Μαρτέν Χιρς.

"Από την πλευρά του ο γιατρός παραμένει πάνω απ'όλα (εμβολιασμένος) πολίτης, που υποφέρει από εργασιακή εξάντληση, σε ένα σύστημα υγείας που το παρακολουθεί να καταρρέει", γράφουν οι συντάκτες του κειμένου που δημοσιεύθηκε στην Le Monde.

Ο πρόεδρος της ιατρικής επιτροπής του AP-HP Ρεμί Σαλομόν δήλωσε σήμερα ότι είναι "περιπεπλεγμένο για τους εντατικολόγους να βλέπουν τους (ανεμβολίαστους) ασθενείς τους να γεμίζουν τις κλίνες και να προκαλούν εμβολή στο νοσοκομείο".

"Είμαστε υποχρεωμένοι να αναβάλλουμε την φροντίδα προς άλλους ασθενείς που είναι εμβιολιασμένοι και δεν μπορούν να έχουν την επέμβαση που περίμεναν", πρόσθεσε ο Ρεμί Σαλομόν. "Φυσικά, περιθάλπουμε όλους, αλλά βλέπετε ποια είναι η ηθική επιπλοκή αυτού του ζητήματος".

Για το καθηγητή Ντιντιέ Σικάρ, πρώην πρόεδρο της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Ηθικής (CCNE), οι ανεμβολίαστοι "μετατρέπονται σε απειλή για το σύνολο του πληθυσμού, εμποδίζοντας ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο να λάβουν ιατρική φροντίδα". "Οι ίδιοι δεν θα αρνηθούν να λάβουν ιατρική φροντίδα όταν θα παθαίνουν ασφυξία".

Ο Μακρόν καλεί τους Γάλλους να κάνουν τεστ πριν από τις γιορτές: Κάντε το για σας, για τους δικούς σας

  Ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τους Γάλλους «να φροντίσουν ο ένας τον άλλον», κυρίως κάνοντας τεστ πριν συναντηθούν με τους δικούς τους για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
«Καλές γιορτές σε όλους! Σε όσους θα έχουν την χαρά να βρεθούν με την οικογένειά τους για Χριστούγεννα: τα βασικά μέτρα προστασίας (μάσκα, αποστάσεις), προληπτικό τεστ για ασφάλεια, και, σε περίπτωση συμπτωμάτων, απομόνωση και γνωστοποίηση. Σε όσους εργάζονται για να μας φροντίσουν, να μας προστατέψουν: ευχαριστώ. Ας φροντίσουμε ο ένας τον άλλον», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Ο Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε το μήνυμά του και σε βίντεο στο προσφιλές στους νέους TikTok. «Πρέπει, ακόμη κι αν είστε εμβολιασμένοι, να κάνετε τεστ ...για να είστε βέβαιοι ότι δεν είστε φορείς του ιού πριν συναντηθείτε με τους δικούς σας...και, έπειτα, είτε πρόκειται για την πρώτη δόση είτε για την αναμνηστική, είναι καιρός να εμβολιαστείτε».

«Κάντε το για σας, για τους δικούς σας, τώρα και πάλι...είμαστε οργανωμένοι γι'αυτό».

Απέναντι στην άφιξη της παραλλαγής Ομικρον στη Γαλλία, με τα 84.272 νέα κρούσματα, τους 16.118 νοσηλευόμενους, τους 3.147 σε ΜΕΘ και την προοπτική των «100.000 ημερήσιων κρουσμάτων μέχρι το τέλος του μήνα», όπως προέβλεψε ο υπουργός Υγείας, η κυβέρνηση στηρίχθηκε στην «υπευθυνότητα» των Γάλλων, επιτάχυνε τον εμβολιασμό με την αναμνηστική δόση, άνοιξε την πλατφόρμα του εμβολιασμού για τα παιδιά 5-11 ετών, ενίσχυσε τους ελέγχους στα σύνορα και θα μετατρέψει το υγειονομικό σε εμβολιαστικό πάσο με έναρξη ισχύος τα μέσα του Ιανουαρίου.

Γερμανία: Ανακοινώθηκε ο πρώτος θάνατος ασθενή από την Όμικρον
Το γερμανικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τα λοιμώδη νοσήματα επιβεβαίωσε σήμερα τον πρώτο θάνατο στη χώρα που οφείλεται στην παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού.

Η ηλικία του ανθρώπου αυτού ήταν ανάμεσα στα 60 και τα 79 έτη, ανέφερε το ινστιτούτο.

Οκτακόσιες δέκα νέες μολύνσεις Όμικρον έχουν αναφερθεί, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων με την πιο μεταδοτική παραλλαγή σε 3.198.

Οι μοναδικές περιπτώσεις που καταμετρώνται είναι εκείνες που εντοπίζονται με μια πλήρη αλληλούχηση του γονιδιώματος ή όταν υπάρχει υποψία βάσει ενός ειδικού για την παραλλαγή διαγνωστικού τεστ PCR.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα