Οι χώρες μέλη του ΠΟΥ συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μία συνθήκη για την αντιμετώπιση πανδημιών

Οι χώρες μέλη του ΠΟΥ συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μία συνθήκη για την αντιμετώπιση πανδημιών
Κατασκευή Ιστοσελίδων, E-shop Greenweb

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμφώνησε σήμερα να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για μια διεθνή συμφωνία με σκοπό την αποτροπή και τον έλεγχο μελλοντικών πανδημιών, καθώς η διεθνής κοινότητα προετοιμάζεται για τη μάχη κατά της νέας παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού.
Μια τέτοια συμφωνία που ενισχύει τα μέτρα κατά των πανδημιών αναμένεται να είναι έτοιμη τον Μάιο του 2024, καλύπτοντας θέματα από τον διαμοιρασμό δεδομένων και την αλληλούχηση του γονιδιώματος αναδυόμενων ιών μέχρι τη δίκαιη διανομή εμβολίων και φαρμάκων που προέρχονται από έρευνα.
Το σχέδιο συμφωνίας προβλέπει σε πρώτο χρόνο τη δημιουργία ενός,διακυβερνητικού οργάνου το οποίο θα συντάξει και θα διαπραγματευθεί ,μια συνθήκη, μια συμφωνία ή ένα άλλο διεθνές όργανο του Π.Ο.Υ. για την πρόληψη, την προετοιμασία και την απόκριση απέναντι στις πανδημίες.
Μια ενδιάμεση έκθεση αναμένεται τον Μάιο του 2023, την οποία θα ακολουθήσουν τα συμπεράσματα τον Μάιο του 2024.
"Η έγκριση αυτής της απόφασης είναι λόγος για γιορτή και λόγος για ελπίδα που χρειαζόμαστε όλοι", δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ. Τέντρος Αντανόμ Γκρεμπρεγέσους σε μια σύνοδο των υπουργών Υγείας.
"Βέβαια υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά μας. Υπάρχουν ακόμη διαφορές απόψεων σχετικά με τι θα μπορούσε ή θα έπρεπε να περιλαμβάνει μια νέα συμφωνία", είπε, απευθύνοντας έκκληση να συνεχιστεί η συνεργασία.
Ενδιαμέσως, οι χώρες θα πρέπει τηρήσουν τους Διεθνείς Υγειονομικούς Κανονισμούς του 2005 του Π.Ο.Υ., είπε.
Η απόφαση με τίτλο "Ο κόσμος μαζί" εγκρίθηκε με συναίνεση σε μια ειδική συνέλευση των 94 χωρών μελών του οργανισμού υγείας του ΟΗΕ, προκαλώντας ένα ξέσπασμα χειροκροτημάτων στο τέλος της τριήμερης συνόδου.
"Το κείμενο ενώπιόν μας είναι προϊόν εκτεταμένων συζητήσεων, ειλικρινών ανταλλαγών και συμβιβασμών", δήλωσε η πρεσβευτής της Αυστραλίας Σάλι Μάνσφιλντ, που ήταν συμπρόεδρος της ομάδας εργασίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ασκήσει πίεση για συμφωνία σε μια νομικά δεσμευτική διεθνή συνθήκη, μαζί με περίπου 70 χώρες, αλλά η Βραζιλία, η Ινδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ανάμεσα σε εκείνες που ήταν απρόθυμες να δεσμευτούν σε μια συνθήκη, δήλωσαν διπλωμάτες.
"Κάνουμε έκκληση για μια φιλόδοξη διαδικασία στην οικοδόμηση αυτής της συνθήκης -- ας δείξουμε όλοι την πολυμερή αφοσίωση και δέσμευσή μας προς ένα δεσμευτικό εργαλείο", ανέφερε σήμερα σε μια ανακοίνωση η πρέσβειρα Λότε Κνούντσεν, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.
Οι ΗΠΑ καλωσόριζαν την απόφαση λέγοντας σε μια ανακοίνωση: "Αυτό το μνημειώδες στάδιο αντιπροσωπεύει τη συλλογική ευθύνη μας να εργαστούμε από κοινού για να προωθήσουμε την υγειονομική ασφάλεια και να καταστήσουμε το παγκόσμιο υγειονομικό σύστημα ισχυρότερο και γρήγορο στην ανταπόκρισή του".

ΑΠΕ ΜΠΕ 

Δείτε ακόμα