Καμπανάκι από τον ΠΟΥ για έλλειψη σε σύριγγες το 2022

Καμπανάκι από τον ΠΟΥ για έλλειψη σε σύριγγες το 2022

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε σήμερα ότι το 2022 ενδέχεται να ξεμείνουμε από σύριγγες που είναι κατάλληλες για τη χορήγηση εμβολίων κατά του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για κίνδυνο έλλειψης ενός έως δύο δισεκατομμυρίων συριγγών, κάτι που ενδέχεται να υπονομεύσει την ασφαλή χρήση τους και να επηρεάσει όλες τις τακτικές εκστρατείες εμβολιασμών.

Οι εθνικές υγειονομικές υπηρεσίες θα πρέπει να καταγράψουν πολύ νωρίτερα τις ανάγκες τους σε σύριγγες προκειμένου να αποφευχθεί «η συσσώρευση, οι αγορές πανικού και καταστάσεις παρόμοιες με αυτές» που αντιμετώπισε η παγκόσμια κοινότητα στην αρχή της πανδημίας covid-19 με τις ελλείψεις ατομικών μέσων προστασίας για τους υγειονομικούς, δήλωσε η ειδικός του ΠΟΥ Λίσα Χέντμαν.

«Ενδέχεται να υπάρξει παγκόσμια έλλειψη συριγγών κατάλληλων για εμβολιασμό, η οποία ενδέχεται με τη σειρά της να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα καθυστερώντας τις εκστρατείες ανοσοποίησης καθώς και να εγείρει ανησυχίες ασφαλείας», ανέφερε.

 Μια έλλειψη σε σύριγγες ενδέχεται να προκαλέσει καθυστέρηση στους τακτικούς εμβολιασμούς, κυρίως των παιδιών, αλλά και σε άλλες πράξεις υγείας, ενώ ίσως να ενθαρρύνει την επαναχρησιμοποίηση των συριγγών και των βελόνων, κυρίως στις πιο φτωχές χώρες, τόνισε η Χέντμαν.

Όπως είπε, σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν χορηγηθεί περίπου 6,8 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από αυτόν των άλλων τακτικών εμβολιασμών. Κι αυτό, την ώρα που παγκοσμίως υπάρχει δυνατότητα κατασκευής περίπου 6 δισεκατομμυρίων συριγγών τον χρόνο.

Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με ελλείψεις έως και δύο δισεκατομμυρίων συριγγών του χρόνου, εκτός κι αν περισσότερα εργοστάσια αρχίσουν να παρασκευάζουν σύριγγες που είναι κατάλληλες για τη χορήγηση εμβολίων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα